Můj příspěvek se netýká tak úplně BK127, spíš obecně káefek.
Některý starší, pocínovaný KF517A, KF517B a i řada KF506-508 má z mně nepochopitelných důvodů celkem dost pokleslou střední betu. U KF508 průměrně jen okolo 80-100, nové měly okolo 150-200/, ale co je hlavní - až podezřele snížené Uceo jen na okolo 45-50V, někdy ani to ne. Mnozí jsou běžně zvyklí na velké rezervy od výrobce, kdy tahle nevýběrová řada /kromě KF507, což je hnus a odpad/ běžně snášela 65-70V i více.
Možná, že je to nějakým druhem vystárnutí, ale to měřitelně probíhá pod zatížením. Ještě bych mohl doložit skutečnost, že stejně staré tranzistory KFY16-KFY18 a KFY34-KFY46 tohle vůbec nedělají.
KFY si drží i po dlouhých letech skladování a postupným výběrem potřebného kusu do páru jak stejné Uceo okolo 80V s rezervou +10%, tak i rozsah bety, vyspecifikované rozsahem v katalogu pro každou z těch KFY dvojic.
Mám dokonce i několik desítek originálně párovaných KFY v sáčkách se žlutým záručákem Tesly Rožnov /které jsem v obchodě nikdy neviděl/ a tyhle jsou s vojenským značením. Po velmi zvědavém měření se drží v betě 15% jako přibité, v Uceo nad 80V a už pěkně dlouho - před cca 35 lety jsem je nafasoval na vojně taky do tyristorových zdrojů TAN.
Jo a mají zlacené vývody, hnědé sklo v průchodce, lesklý nikl čepice a přesto jim vývody nehnijou..
Do opravny jsme dostávali "páry" KF508/KF517B i další podobné jako oficiální ND z Vráblí, kde na to ale totálně srali, rozdíl 50% nebyl žádná míra. Sypali to do zavařovaných PE pásů fólie z krabic, beze snahy o přibližné spárování. Do litovelských konců /co pro ně dělaly Vráble/ se muselo roztrhnout i pět sáčků a aspoň trochu připasovat k sobě, aspoň na 20%, ty kvazoše na to byly háklivý.
Pokud už někam dávám třeba KF506/KF517A, nebo KF508/KF517B, po těchto, výše psaných zkušenostech si je pečlivě měřím. Zdržuje to, ale vyplatí se,nenaserete si do aparátu další, vlastní špek.
Na místech budičů či v rozkmitech totiž takové kusy mohou zničit mnohem dražší a blbě sehnatelná, párovaná výkonová KDčka.
Pro ty, kdo nemají možnost tyhle starší tranzistory před zástavbou změřit na Uceo a mají trochu na výběr, bych tedy dobře radil použít v případě pnp raději KFY16/18, na místa npn raději KFY34/46. Pokud je to třeba na místě budiče regulačního výkoňáku a zdroj např. do 30V, jsou místo půlampérových KF/KFY jistě mnohem vhodnější např. jednoampérové BC211 či BC313, které mají katalogově garantovaných 60V, ale skutečnost je přes 80V. Ostatně KD606 je papírově taky jen 60V.
Ještě lepší by byly podle napětí např. jednoampérové KCY37/38, nebo KCY39/40, ale bylo jich vyrobeno málo a blbě se už shánějí.
Další možností je až nečekaně nezdolná 60V/0,6A/3W dvojice 2N2905A/2N2219A podmínečně v TO39, dělali je takto dost solidně i Maďaři.
Poslední možností a asi nejlepší, pokud se smíříte s pokroucenýma hnátama, jsou KD137/138 či KD139/140. Tyhle 1,5A/60-80V KDčka ve zdrojích nemají problémy plně otevřít i hodně mizerné KD, či KUY12 s betou 20 při 3A.
Celkem bych se i vsadil, že ta vadná KF508 měla upálený emitor
Stane se tak vždy, když nasadí zkratová ochrana a KDčko si "cucne".