Zapojení 6+6 vypínače
Moderátor: Moderátoři
Zapojení 6+6 vypínače
pokoj č.1 má malé a velké světlomalé světlo se ovládá 2x jednoduchý vypínač + jednou polovinou 6+6 vypínače který jsem měnil.
Po výměně funguje OK ale v pokoji č.2 dělá problémy
pokoj. č.2 jedno světlo které se ovládá pomocí dvou jednoduchých vypínačů.
Problém po výměně vypínače 6+6 je ten že pokud rozsvítím velké světlo v pokoji č.1 (pravá polovina 6+6) tak v pokoji č.2 zhasne nebo nelze rozsvítit světlo. Pokud je v pokoji č.1 velké světlo zhasnuté světlo v pokoji č. 2 funguje normálně.
Vypínač 6+6 je zapojen následovně 3x modrý drát spojen wago, 3x zelenožlutý spojen wago.
Do vypínače je zapojeno viz foto (na 99% jsem si jist že spodní řada je zapojena tak jako původně)
černý drát č.1 malé světlo
čený drát č.2 po odpojení nefunguje velké světlo v pokoji č.1
černý drát č.3 po odpojení nefunguje světlo v pokoji č.2
předpokládám že č.2+3 je třeba zapojit do jedné (prostřední svorkovnice)?
- Přílohy
-
20171119_150918.jpg- (270.32 KiB) Staženo 124 x
Napřed sis měl ty dráty označit jako HL (horní levý) a HR (horní pravý) a dolní dráty třeba čísly zleva 1-2-3-4 (při pohledu na šroubky). Už jen proto, že tam máš moc černých.
Přepínač 6+6 od ABB má totiž kontakty tři nahoře (při pohledu zezadu na strojek: NC1, společný 1 a NO2) a tři dole (při pohledu zezadu na strojek: NO1, společný 2 a NC2), takže, jestli tam byl původně český, musíš ty dráty podle toho přeházet.
Pak bys ty původní dráty zapojil do ABB (při pohledu zpředu na strojek) takto: nahoře zleva: 4 - HL - 2
dole zleva: 3 - HR - 1
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
@ Michal22 ano jsem stjného názoru, prostě pokud tu polovinu sepnu, nejde proud do světla ve vedlejším pokoji
Už jsem nevydržel čekat tak jsem logicky propojil 2 s 3 a nic neshořelo takže vyřešeno.