Frekvence/napětí

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
zddfiala

Frekvence/napětí

#1 Příspěvek od zddfiala »

Potřebuju měnit frekvenci z indukčního snímače na napětí - nemáte někdo schéma na F/U měnič?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Jasny,mame... LM331, katalogove zapojeni str.8, fig. 5 ...chodi to spolehlive, mas tam napsany vzorecek pro vypocet prevodniku...akorat to budes mozna muset z toho indukcniho snimace necim natvarovat

EDIT//tady je to schema, abys to nemusel hledat
Přílohy
f-u.png
(23.67 KiB) Staženo 130 x
zddfiala

#3 Příspěvek od zddfiala »

Děkuji ti moc. Ještě se asi hloupě zeptám - čím mám tvarovat kmitočet toho indukčního snímače?
alles

#4 Příspěvek od alles »

já bych to celé udělal z 555 CMOS, monostabilní k.o. zapojenýpodle katalogu, na výstup dvojitý RC filtr a je to, dělal jem takhle měřič tepu, dělají se tak otáčkoměry, jsou jich plné časopisy, tam bych se inspiroval
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

alles píše:já bych to celé udělal z 555 CMOS, monostabilní k.o. zapojenýpodle katalogu, na výstup dvojitý RC filtr a je to, dělal jem takhle měřič tepu, dělají se tak otáčkoměry, jsou jich plné časopisy, tam bych se inspiroval

no nevim proc se placat s 555, kdyz na to jsou primo urcene obvody za par kacek

to zddfiala: natvarujes to treba komparatorem...ale treba to vezme ten signal z indukcniho snimace...nevim co ti z toho leze, ale to bys mel vedet ty :wink:
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

jeste pro doplneni exituji obvudky f/U LM2917 a 2907
2907 detekuje pruchod 0V, tedy funguje pri trojuhelniku, obdelniku i sinusovce (nemusi se tvarovat vst signal - jen kdy by byl opravdu nejaky hodne zasumeny, tak dolnopropustny filtr)
2917 umi detekovat signal, ktery neprochazi 0V, je posunuty zenerkou uvnitr obvodu

z toho vypliva:
LM2907 vhodny pro indukcni snimace
LM2917 vhodny pro snimac napr. LED - Fototranzistor napajeny ze stejneho zdroje jako to LM
stepa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od stepa »

No ted jde o to jestli pouzit ty LM29x7 je rentabilni oproti ty 331...ale kdyz to je jeden kousek, tak by to penezenku tak nebolelo :) . Ja osobne mam s LM2917 spatny zkusenosti, teda spise zadny...nevim jestli to byl vadny kousek, nebo vyssi moc, ale na zadnou cenu se mi to nepodarilo rozbehat, pritom jsem to zapojeni kontroloval Xkrat a take tolikrat stavel. Proto jsem je ani autorovi nedoporucoval, dobre zkusenosti mam s tou 331.
Cust

#8 Příspěvek od Cust »

delal jsem z obema Lm a nikdy nic spatneho, a to to mam na extreme 🤐 kabelu (snimace v obrovskem ruseni a tezene 25m plochym kablikem) a extreme 🤐 zdroji. Holt se nepovedlo. :-)
Ale funguje super asi ve dvanacti provedenich. Slape 8hodin dene asi 2 roky bez sebemensiho zakolisani.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“