Nabíječka autobaterií 14A
Moderátor: Moderátoři
Nabíječka autobaterií 14A
Hledal jsem na internetu, ale nic takhle výkonného jsem nenašel. Neřešil to už někdo nebo nemá někdo nápad, jak to udělat?
Vím, že tu je vlákno o nabíječkách z PC zdrojů, ale tam se kvůli vhodnému zdroji nechytám. Měl jsem jich několik a žádný nešel použít, bez 5V nenastartoval.
Přesný hodnoty proudu ale musíš změřit pro konkrétní zdroj, konkrétní žárovku i konkrétní baterku, protože bohužel takhle nelze nastavit exaktně přesný hodnoty proudu a výsledek bude vždycky závislej i na tom, jak velkou baterku = s jak vysokým vnitřním odporem budeš takovým nabijákem nabíjet. Pro nabíjení olova ale taková metoda stačí, přičemž já osobně ještě doporučuju hlídat dosažení nějakýho napěťovýho maxima na celý baterce - buď stejnýho jako v autě 14,5V, aby z baterky neubejval elektrolyt, nebo cca 16,5-16,8V, kdy má baterka finálně dost - ale je nutný ji při tomhle vysokým nabíjecím napětí hlídat a po nabíjení zkontrolovat jak množství, tak i hustotu elektrolytu, protože dochází ke ztrátám elektrolytu jak elektrolýzou vody, tak i k rozstřiku kyselýho aerosolu...
A kutilmile - nelituju tě
Zdá se, že poněkud přeceňuješ "schopnosti" wolframového vlákna.EKKAR píše:... U 1 vlákna 12V 55W můžeš při napětí zdroje 18V počítat, že do baterky přes něj poteče řádově 5A...
Při 12V teče žárovkou 4,58A. Při 6V to tedy 5A asi nebude. Leda by byl zakopaný pes ve slově "řádově".
Jinak s tebou souhlasím až na to, že používat "žárovkovou automatiku" ve s pojení s PC zdrojem považuji za absolutní rezignaci na bastlířskou "čest".
Tady v tom zdroji je použitý MB3759, ale jak ho umravnit podobně jako PC zdroj, to jsem nenašel. Datasheet k němu jsem našel, ale schema ke zdroji ne a z datasheetu tu regulaci vykoumat neumím.
jinak zapojení zdroje je jasná z datasheetu : http://pdf.datasheetcatalog.com/datashe ... yzqstz.pdf str. 21 . Jen vytáhni ten PC zdroj a dej se do toho .
Asi ti to musím přeložit: Napsal jsem, že proud žárovkou v sérii se zdrojem a AKU nemůže být stejný nebo dokonce vyšší (t.j. "řádově 5A") než proud samotné žárovky připojené ke zdroji. Jinak bych takovou chtěl někdy vlastnit.EKKAR píše:Rozdíly klidně 20-30% jsou i mezi různýma typama jedný značky...
Jinak nic měřit nemusím, měřili jiní, někteří si z toho udělali i bakalářskou práci.
-pokud stačí do 10A
https://www.ebay.com/itm/10A-DC-DC-Adju ... SwYIxYAUQL
a třeba pro 15A
https://www.ebay.com/itm/300W-15A-20A-C ... SwfVhaErrI
Jen patřičně dimenzovat a chladit...
- Přílohy
-
Nab 4-2006.png- (85.22 KiB) Staženo 273 x
Nevím, proč ti pořád musím vysvětlovat, že s klesajícím napětím proud žárovkou klesá a nemůže tedy být "řádově 5A", t.j. víc než nominál.EKKAR píše:Masar - až na to, že ta tebou zmíněná bakalářská práce je zaměřená na úplně jinou oblast činnosti = "jinej pracovní bod"...
Tím nijak nevyvracím určitý stabilizační charakter sériového zapojení žárovky v nabíječce nebo i v jiných zařízeních (stabilizace amplitudy generátorů, ochranné funkce v reprobednách apod.).
Charakteristiky žárovek jsem měřil v labinách SPŠE koncem 60-tých let a ty jistě také, tak si tu oblast H4 pod 10V (nebo "pracovní bod" chceš-li) doplň sám.
Jinak je dobře, že diskuse nabrala ten správný kurs - směrem k úpravě PC-zdroje, tak ji nezatěžujme už žárofkama, ju?