Když jsem z bezpečnostních důvodů při ukončení práce vytáhnul "fajku" něco z ní vypadlo.Našel jsem váleček fí 6 krát 12 mm.Doma jsem ho změřil a vykazoval 20KO.Mělo by to být odrušení.Je to něco polovodivého?Dovedu pochopit odrušení kondensátorem nebo kapacitou.Co tedy ten váleček umí?
Jedná se o odrušovací odpor. U VN zapalování má funkci omezení strmosti proudu při přeskoku jiskry. Přeskoku jiskry nijak nebrání, omezí rušení na vyšších harmonických. Jako negativum je případná poruchovost a snížení energie jiskry vzhledem k vřazenému odporu do obvodu.
Vzpomínám si, že v dobách mého mládí dávali hoši do cesty skryté jiskřiště a tvrdili, že jím to zlepšuje zapalování.Možná že šlo o strmost nárustu zapalovací jiskry.Ahoj F.
Nevím co považuješ za "dřevní doby" ale Šáda řady 120 uhlíkáče měla taky.
MB1000 měla měď a koncovky s odporem. Jestli je měl Favouš a následovníci, netuším, po Šádě jsem měl už jen dehty.
Já nevím, co je špatnýho na vn kabelech s uhlíkovým jádrem - používají se furt. Jejich asi jediná nevýhoda je v nutnosti chránit je před vlhkem v místě napojení koncovek - to právě káble s kovovým jádrem se musejí dodatečně doplňovat odrušovacíma prostředkama, aby plnily EMI normy ... Měl jsem je v šáde, měl jsem je ve formanu, jezdily s nima předfaceliftový felicie (než dostaly motor MPI se zapalovací lištou nasazenou přímo na svíčky), jezdí s nima i v současnosti milióny aut po celým světě ...
Aktuálně já teda v autě žádný zapalovací kabely nemám, přestože mám motor na beneli - Drobek má v motoru samostatný zapalovací moduly pro každou svíci zvlášť nastrčený jako "fajfky" přímo na svíce našroubovaný v hlavě a jen s nízkonapěťovýma přívodama k nim.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě !!!
Ne ono existovali aj s odporovym drotom, tie boli troska lesie. Len sa nesmeli velmi trepat. Je fakt ze z hladiska poruch boli na tomm 1000 lepsie ako uhlikove.