Zapalování zahradní sekačky.

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
FERYACT

Zapalování zahradní sekačky.

#1 Příspěvek od FERYACT »

Když jsem z bezpečnostních důvodů při ukončení práce vytáhnul "fajku" něco z ní vypadlo.Našel jsem váleček fí 6 krát 12 mm.Doma jsem ho změřil a vykazoval 20KO.Mělo by to být odrušení.Je to něco polovodivého?Dovedu pochopit odrušení kondensátorem nebo kapacitou.Co tedy ten váleček umí?
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od GeorgeB »

Jedná se o odrušovací odpor. U VN zapalování má funkci omezení strmosti proudu při přeskoku jiskry. Přeskoku jiskry nijak nebrání, omezí rušení na vyšších harmonických. Jako negativum je případná poruchovost a snížení energie jiskry vzhledem k vřazenému odporu do obvodu.
FERYACT

#3 Příspěvek od FERYACT »

Vzpomínám si, že v dobách mého mládí dávali hoši do cesty skryté jiskřiště a tvrdili, že jím to zlepšuje zapalování.Možná že šlo o strmost nárustu zapalovací jiskry.Ahoj F.
Jodr

#4 Příspěvek od Jodr »

GeorgeB píše:Jedná se o odrušovací odpor. ...

V dřevních dobách za krále klacka se používaly kabely s "duší" z uhlíku místo drátů. Byl to věčný zdroj závad...
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

Nevím co považuješ za "dřevní doby" ale Šáda řady 120 uhlíkáče měla taky.
MB1000 měla měď a koncovky s odporem. Jestli je měl Favouš a následovníci, netuším, po Šádě jsem měl už jen dehty. :wink:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Já nevím, co je špatnýho na vn kabelech s uhlíkovým jádrem - používají se furt. Jejich asi jediná nevýhoda je v nutnosti chránit je před vlhkem v místě napojení koncovek - to právě káble s kovovým jádrem se musejí dodatečně doplňovat odrušovacíma prostředkama, aby plnily EMI normy ... Měl jsem je v šáde, měl jsem je ve formanu, jezdily s nima předfaceliftový felicie (než dostaly motor MPI se zapalovací lištou nasazenou přímo na svíčky), jezdí s nima i v současnosti milióny aut po celým světě ...

Aktuálně já teda v autě žádný zapalovací kabely nemám, přestože mám motor na beneli - Drobek má v motoru samostatný zapalovací moduly pro každou svíci zvlášť nastrčený jako "fajfky" přímo na svíce našroubovaný v hlavě a jen s nízkonapěťovýma přívodama k nim.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Atlan

#7 Příspěvek od Atlan »

Ne ono existovali aj s odporovym drotom, tie boli troska lesie. Len sa nesmeli velmi trepat. Je fakt ze z hladiska poruch boli na tomm 1000 lepsie ako uhlikove.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“