Elektromobily

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal22

#91 Příspěvek od Michal22 »

Elektrickyho Fanosa jsem potkal jeste nekdy v roce 2001 nebo bliz. Mel na kufru nejaky napis ve smyslu “Experimentalni elektromobil“, “VUT Brno“. Bylo to urcite v tu dobu, protoze jsem zacal delat v Pisarkach a jezdil jsem stodvacou.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
JiriTom

#92 Příspěvek od JiriTom »

To nemělo s elektromobilem nic společného. To byl Favorit s motorem z “ještěrky”. :)
Artaban001

#93 Příspěvek od Artaban001 »

A proč by ne? - i motor z ještěrky je elektromotor ;-)
Tady je ještě starší pokus:
http://www.auto.cz/ema1-104521
A jinak asynchronní motory přímo na hřídelech kol měla jako první na světě CS lokomotiva lidově zvaná Asynchron:
https://zeleznicar.cd.cz/zeleznicar/historie/prulomovy-vynalez-ze-skody-skoncil-na-dvorku-/-8234/24,0,,/
Takže už tenkrát to nebyl podle mě problém naroubovat i na auto, kdyby měl tehdá někdo zájem to hlavně finančně podpořit.
sis2

#94 Příspěvek od sis2 »

Díky, zajímavé čtení!
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#95 Příspěvek od ZdenekHQ »

Michal22 píše:Elektomotory v kolech nejsou to pravé ořechové.
Ke slovu totiž přichází parametr, který se nazývá "neodpružené hmoty"

To je zajímavá myšlenka, vyslech jsem debatu mezi "neznalým" bývalým řidičem náklaďáků a "propagátorem" EM. "Neznalý" si myslel, že tam pořád běží elmotor na plný, částečně regulovaný otáčky (protože - cituji - "elmotor žere nejvíc při roztáčení") a pořád je tam spojka a převodovka. Docela se pohádali, ale tahle poznámka to posouvá opět jinam...
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
TAKJAN

#96 Příspěvek od TAKJAN »

ok1hga

#97 Příspěvek od ok1hga »

http://www.autoforum.cz/zajimavosti/era ... ef-bmw-gm/

tvl . . .
postavit do řady a tlouct přes hlavy klackem !
Celeron

#98 Příspěvek od Celeron »

Jéžiš marjá, s ním Lutzem cloumá stařecká demence, už aby umřel. :roll:
A nebo aspoň doufám, že se těch nesmyslů nedožiju.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
radioelectrum

#99 Příspěvek od radioelectrum »

ok1hga píše:http://www.autoforum.cz/zajimavosti/era-automobilu-je-u-konce-dostanete-5-let-na-to-zbavit-se-vozu-rika-ex-sef-bmw-gm/!
tomu autonomnímu modulu by musela být zcela uzpůsobena celá sí´t silnic kde by nesmělo jezdit nic jiného, tak jako tomu je třeba s rychlovlakama. Žádní chodci, cyklisti a pod. To za 20 let není reálné. Jiiž v 50 tých letech ukazovali první roboty na domácí práce a říkali že do roku 2000 zcela nahradí hospodyňku. Dnes neseženu ani zařízení co by mi vytáhlo jídlo z mrazáku, strčilo to do trouby a ohřálo abych jak vylezu z auta v mé vile než mne výtah doveze k pohovce v obýváku jsem měl hotové jídlo.
elektrosvit

#100 Příspěvek od elektrosvit »

Jsem klidný, takových vizí jsme už slyšeli... :wink:
Hydrawerk

#101 Příspěvek od Hydrawerk »

dobrman

#102 Příspěvek od dobrman »

PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#103 Příspěvek od PeteBurns »

K tym neskutocne potrebnym a dolezitym parametrom, ako je nabitie za par minut a dojazd tisicky km, donekonecna omielanymi spalovacimi magormi, treba dodat, aka je teda skutocna realita - 99% ludi dobija auta v noci pocas spanku, alebo cez den pocas prace, a 99% z nich denne nenajazdi ani niekolko desiatok km, takze netreba strasit nezmyslami o potrebe nabit auto za par minut a mat stovky kW nabijacie stanice :roll: Co je ale na tejto oblasti najkomickejsie, ze najviac problemov vidia prave ti, ktorych skusenosti su najmensie, respektive ziadne :lol:
p32

#104 Příspěvek od p32 »

O dojezdu elektromobilu je zbytečné diskutovat. Takových 60 km po městě denně najezdí každý, kdo po něm opravdu jezdí a kdyby ne, tak by chtěl každý mít aspoň tuto rezervu dojezdu na 1 den.
Každý, kdo by měl elektromobil, tak má přirozeně i na barák s garáží, takže i na dobíjení přes noc na další den. I dobíjení u Tesca za 5-10 minut je kravina, protože a)při nákupu tam lidi straší skoro celou hodinu b)nepotřebuje dobíjet celou baterku, ale jen na dojezd někam těch 50 km.
Je dost nepřirozené, aby někdo měl nutnost dobít kapacitu za 5-10 minut na celý den, když v tom autě stejně nebude ten celý den sedět. Pokud jede někam hodinku, tak chce logicky dojezd aspoň 150 km a v místě dojezdu si to nechá dobíjet a něco vyřizuje stejně 2 hodiny a více.
Je to hlavně o tom, aby měl kde dobíjet, když cestuje. A pauza po hodince jízdy nikomu neuškodí. Odskočí si na záchod, kafíčko, žrádlo atd. a na delší časovou jízdu inteligent volí jiné (vlakové) spoje.
kejki

#105 Příspěvek od kejki »

Musela to být zábava, když si v éře koní někdo představoval, že by všichni jezdili na petrolej.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“