Měření špičky signálu na způsob "sample and hold"
Moderátor: Moderátoři
Měření špičky signálu na způsob "sample and hold"
mohl by mi někdo prosím poradit se součástkou, která by dokázala na vstupu kontinuálně měřit napětí v rozsahu 0 až 5V, zaznamenat špičku (tj. nejvyšší dosaženou hodnotu) a tu podržet na výstupu tak dlouho, dokud ji nezresetuji?
Signál může mít rozsah 0 až 5V. Součástka by měla být schopná interně samplovat vstupní signál alespoň 1x za milisekundu a uložit nejvyšší hodnotu. Přes jiný vstup bych mikrokontrolérem prováděl reset zaznamenané hodnoty, respektive spustil nové měření.
V nejhorším případě by to šlo vytvořit zapojením kondenzátoru a tranzistoru (možná dvou, pro funkci reset). Toto zapojení mi ale není moc jasné, proto bych uvítal spíše nějaký IO obvod.
Děkuji.
Edit2:
V starých časoch sa v Rožnove robil S/H obvod MAC198. Ten vzorkuje na povel. Kedy..., to by mohol vedieť iný obvod na báze komparátora uloženej hodnoty a aktuálnej.
Pri resete sa môže stať, že ti ujde to maximum.
termit256: jaký externí AD převodník dokáže vzorkovat s takovou frekvencí a komunikovat přes I2C?
MetalGod: to jsem samozřejmě zkoušel googlit, ale klasický princip "samle and hold" je trochu jiný než potřebuji. Arduino v tomto případě slouží jen jako komunikační můstek mezi zařízením a počítačem.
FHonza píše:juxav001 píše:Mikrokontrolér je Arduino. Tak rychlé meření s ním nelze zaznamenávat.
A na to si přišel jak ? Např. ATmega16 s krystalem 16MHz má 15k vzorků za sekundu. A když ti bude stačit menší než 10ti bitové rozlišení, tak ještě víc.
Když si vezmu plný rozsah 0 až 5 voltů a způsob jakým Arduino využívá AD převodník. Za jak dlouho bude AD převodník schopný provést nové měření na vstupu, tak aby nebyla hodnota zkreslená z předchozího měření?
První rozšířený převod trvá 25 hodinových cyklů převodníku, normální 13 cyklů. Takže při hodinovém kmitočtu 200kHz převodníku a volném běhu převodu je to těch cca 15k vzorků za sekundu. Pro každý zvlášť spouštěný převod s úplnou inicializací je to 8k vzorků.
Jinak externí A/D s I²C sběrnicí 1kHz vzorkování zvládají snad všechny. Namátkou ADS101x, nebo INA219 (tam lze měřit i proud)