Vybavení proudového chrániče při spojení PE a N
Moderátor: Moderátoři
Stalo se mi přesně totéž v tátově dílně. Na stole byla přišroubovaná malá 3F bruska, napájená přes chránič a hned vedle stála kovová stolní lampa, která měla PE na kostře, ale napájená ještě z okruhu před chráničem.
Jakmile se lampa dotkla kostrou kostry brusky, chránič letěl.
Funkčnost chrániče přes pracovní N tak jde většinou otestovat i v kombinaci s TN-C-S, stačí s N škrtnout o "čistou" zem.
sinclair píše: Na stole byla přišroubovaná malá 3F bruska, napájená přes chránič a hned vedle stála kovová stolní lampa, která měla PE na kostře, ale napájená ještě z okruhu před chráničem.
Jakmile se lampa dotkla kostrou kostry brusky, chránič letěl.
To myslíš vážně.
- Artaban001
Tohleto samý udělaly bruska (Jištěna PE) spolu ze stolní lampou (jištěna PEN), pokud se jejich "kostry" dostaly do styku. A už i z toho důvodu není vhodné kombinovat různé druhy ochran na jednom místě.
Když mi není jasné, co to udělá, nakreslím si schéma.
Některé hodnoty si můžu změřit přímo v obvodu, jiné s dostatečnou mírou jistoty odhadnu či dopočítám podle velikosti odebíraného proudu, zkušeností, průřezu a materiálu drátů, jejich délky, poloze Slunce, směru větru... (trochu kecám, tolik vstupních parametrů potřeba obvykle není).
V každém případě ale je nutné si zakreslit každý vodič alespoň jako odpor, když ne jako RLC obvod s rozprostřenými parametry (tak dlouhá vedení za fíčkem obvykle nejsou, aby to zjednodušení na odpor způsobilo významnější chybu.
Ale to už běhá po internetu někdy dávno rozkreslené od někoho jiného, jen je někdy užitečnější rozkreslit si konkrétní obvod sám a chvíli na ten výkres čumět. Přitom někdy dojdou věci, že by jeden neřekl.
Tak, jako jsem to kreslil třeba v tomto článku.
- elektrosvit