Destrukce
Moderátor: Moderátoři
Destrukce
https://www.garaz.cz/magazin/motorsport ... 0-otackach?
A kutilmile - nelituju tě
Kdyby tam aspoň strčili motor z RX7/RX8, který jsou vůči tuzingu docela odolný, ne, tyhle čmoudi musej zrušit historickej a ne zrovna běžnej motor
P. S.: proč dělat tříválce, když stačej třírotory? Na nákupy, myslím, 600 koňů stačit bude (no a pak je tam čtyř-, šesti- i dvanáctirotor
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
— Winston Churchill
MetalGod píše: Tuším, že se u tohohle roztrhnul píst, taky to mohla odnýst "klika".
z toho videa je zřejmé, že to odneslo všechno okolo toho rotačního pístu . . .
a na zemi pod morem zůstaly úlomky bloku a zbytků pístu.
Byl to záměr - japonci o tendenci wankelu k přetáčení velmi dobře věděli a určitě motor proti tomu zajistili.
Starší klasické motory měly svůj "přirozený" omezovač otáček v setrvačné hmotě kladívka zapalování - pokud kladívko přestalo stíhat, tak to prostě přestalo pálit, třebaže až někde na 6.000-7.000 - ale už to moc nerostlo. To ještě klasický motor s přímočarými písty nutně nemusí zničit, pokud ovšem nepovolí dřív něco jiného, už vyloženě načatého.
V momentu, kdy dali do Favorita i k tomu starému OHV motoru bezkontaktní elektronické zapalování, tak museli přímo v obvodu zapalovací jednotky udělat opatření dvojí derivací, aby motor nešel tak snadno přetáčet. Tam jde ta derivace vyřadit taky, resp. posunout a potom můžete motor Favála taky ničit třeba osmi tisíci a víc, jak bude libo. Dokud neuletí nějaký ventil, vahadlo, nebo to nezláme tyčky - cokoliv.
Kdo by si chtěl prohlídnout originál výrobní dokumentaci a komentář ke kompletní zapalovací jednotce z PAL Magnetonu, tak ji mám celou k dispozici. Opravovaly se spolu s alternátory, regulátory a elektronikou enderáckých bufíků Karosa v PV místního JZD až do roku 91, tam odtud to všecko mám.
- Behemot
- Doporučuje se dohled moderátorů
- Kontaktovat uživatele:
Každej motor se po čase usadí v režimu, v jakým je provozovanej. Esli mi tu budou chtít točit nad 4500 (má to konec někde na 6000 nebo snad eště víc), aby vykurvili ventily nebo ložiska a já moh dělat generálku, tak je vezmu trubkou přes hnátu. Kór když zatímco se vočipovaní vochcáfkáři bojej, že korekční koeficient na saze jim sundaj z 0,5 na 0,05, já mám oficiálně v techničáku 1,48 - to nebude hulit na vysokejch votáčkách nad limit ani kdybych do toho sypal mletý uhlí. Zahulí to maximálně při velice výrazným podtočení, což nikoho nezajímá, samozřejmě. Tak to snad nebudou kokoti
Behemot píše:Já sem taky zvědavej co ta moje popelnice, esli se dá do kupy trochu bouda, co s tím hodlaj dělat na emisích. Ten náklaďákovej motor (Sofim 2,8 TD) se NIKDY v reálným provozu nepodívá ani k 5000, i když je lehce nadčtvercovej, tak krom lokomotivního hluku to už nad 4000 nic moc nedělá, už i tak 3500 je rozumnej strop. A to prázdný, natož plný, to ani z útesu. Čili na takový otáčky se to může dostat maximálně fakt na ten volnoběh.
Tak, jestli u toho máš nEGR ventil, se schválně podívej do sání. S největší pravděpodobností zjistíš, proč nEGR, jinak řečeno, motor s těžkým astmatem může tak ňák chodit, ale rozhodně ne běhat
— Winston Churchill