Destrukce

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EKKAR

Destrukce

#1 Příspěvek od EKKAR »

Jak vypadá rozstřelenej tranzistor hodně z nás vidělo nejen na fotkách, ale i zažilo na vlastní kůži. Link vede na video, který ukazuje jak to dopadne, když se rozstřelí přetočenej Wankel - zážitek k nezaplacení ...
https://www.garaz.cz/magazin/motorsport ... 0-otackach?
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od forbidden »

To jsou fakt 🤐 vemena. :evil:
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

A miliardama takových píčovin je zapráskanej celej internet včetně trubek.
Je úchylárna se na netu chlubit, jakej jsem 🤐...
MetalGod

#4 Příspěvek od MetalGod »

Týýý vole, ukopat palice a nasrat jim do krku :evil:.
Kdyby tam aspoň strčili motor z RX7/RX8, který jsou vůči tuzingu docela odolný, ne, tyhle čmoudi musej zrušit historickej a ne zrovna běžnej motor 8O.

P. S.: proč dělat tříválce, když stačej třírotory? Na nákupy, myslím, 600 koňů stačit bude (no a pak je tam čtyř-, šesti- i dvanáctirotor :twisted:).
Naposledy upravil(a) MetalGod dne 06 pro 2017, 20:47, celkem upraveno 1 x.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Sice ho znicili, ale aspon nie umyselne.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Ne, vůbec ne úmyslně ho rvali naprázdno na místě do votáček ... jen aby zjistili, jak velkej rámus dá vejfuk, úplně votevřenej a vyvedenej bokem pod dveře = s minimálním protitlakem, kterej by do určitý míry omezoval maximální točky ... Souhlas s Metalgodem, to byla vražda motoru ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
MetalGod

#7 Příspěvek od MetalGod »

Tyhle motory, jak je nám, v končinách, kde prakticky nejsou k vidění, známo, jsou totiž strašně choulostivý na přetáčení, tudíž nutně potřebujou omezovač otáček. Prostě snadno můžou jít do otáček mnohem vyšších, než na který jsou stavěný. Tuším, že se u tohohle roztrhnul píst, taky to mohla odnýst "klika".
— Winston Churchill
ok1hga

#8 Příspěvek od ok1hga »

MetalGod píše: Tuším, že se u tohohle roztrhnul píst, taky to mohla odnýst "klika".

z toho videa je zřejmé, že to odneslo všechno okolo toho rotačního pístu . . .
a na zemi pod morem zůstaly úlomky bloku a zbytků pístu.
sinclair

#9 Příspěvek od sinclair »

Tak jestli byl roztočený opravdu na 10k, tak to MUSELO už díky ostrému pístu rozmlátit celou komoru i zlomit hřídel, pardon "kliku".
Byl to záměr - japonci o tendenci wankelu k přetáčení velmi dobře věděli a určitě motor proti tomu zajistili.
Starší klasické motory měly svůj "přirozený" omezovač otáček v setrvačné hmotě kladívka zapalování - pokud kladívko přestalo stíhat, tak to prostě přestalo pálit, třebaže až někde na 6.000-7.000 - ale už to moc nerostlo. To ještě klasický motor s přímočarými písty nutně nemusí zničit, pokud ovšem nepovolí dřív něco jiného, už vyloženě načatého.

V momentu, kdy dali do Favorita i k tomu starému OHV motoru bezkontaktní elektronické zapalování, tak museli přímo v obvodu zapalovací jednotky udělat opatření dvojí derivací, aby motor nešel tak snadno přetáčet. Tam jde ta derivace vyřadit taky, resp. posunout a potom můžete motor Favála taky ničit třeba osmi tisíci a víc, jak bude libo. Dokud neuletí nějaký ventil, vahadlo, nebo to nezláme tyčky - cokoliv.
Kdo by si chtěl prohlídnout originál výrobní dokumentaci a komentář ke kompletní zapalovací jednotce z PAL Magnetonu, tak ji mám celou k dispozici. Opravovaly se spolu s alternátory, regulátory a elektronikou enderáckých bufíků Karosa v PV místního JZD až do roku 91, tam odtud to všecko mám.
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Zavodne wankely sa pouzivaju aj nad 10 tisic.
MetalGod

#11 Příspěvek od MetalGod »

Jo, můžou točit i k 20k, ale jsou na to stavěný, ne jak to prdítko ze 70. let.
— Winston Churchill
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Přesně tak, na síly vznikající při takovým počtu otáček musí bejt ten motor dimenzovanej - motorkový 4-takty dneska běžně "točí" 14-16 000 otáček a nejsou výjimkou "výlety" k hranici 20 000RPM, ve formuli 1 byl omezenej limit na otáčky taky nastavenej až potom, co jejich TEHDY JEŠTĚ ATMOSFÉRICKÝ agregáty svorně atakovaly tu samou hranici 20 000RPM - a nikdo ale nechce ty samý točky po agregátu z civilního auta, konstruovanýho na 6000RPM běžnýho rozsahu a 7 500 kritickejch otáček. Ždímat z takovýho motoru 10 000 bez VÝRAZNÝ úpravy mechanický konstrukce je docela masakr ...
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Behemot »

Já sem taky zvědavej co ta moje popelnice, esli se dá do kupy trochu bouda, co s tím hodlaj dělat na emisích. Ten náklaďákovej motor (Sofim 2,8 TD) se NIKDY v reálným provozu nepodívá ani k 5000, i když je lehce nadčtvercovej, tak krom lokomotivního hluku to už nad 4000 nic moc nedělá, už i tak 3500 je rozumnej strop. A to prázdný, natož plný, to ani z útesu. Čili na takový otáčky se to může dostat maximálně fakt na ten volnoběh.

Každej motor se po čase usadí v režimu, v jakým je provozovanej. Esli mi tu budou chtít točit nad 4500 (má to konec někde na 6000 nebo snad eště víc), aby vykurvili ventily nebo ložiska a já moh dělat generálku, tak je vezmu trubkou přes hnátu. Kór když zatímco se vočipovaní vochcáfkáři bojej, že korekční koeficient na saze jim sundaj z 0,5 na 0,05, já mám oficiálně v techničáku 1,48 - to nebude hulit na vysokejch votáčkách nad limit ani kdybych do toho sypal mletý uhlí. Zahulí to maximálně při velice výrazným podtočení, což nikoho nezajímá, samozřejmě. Tak to snad nebudou kokoti :roll:
Behemot
Doporučuje se dohled moderátorů
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Behemot »

No a pak se ti 🤐 diví, že se dělaj technický bez aut :roll: Už nás to v rodině jednou stálo repasi hlavy.

Tak holt nebude funkční diagnostika a dělejte co umíte :lol:
MetalGod

#15 Příspěvek od MetalGod »

Behemot píše:Já sem taky zvědavej co ta moje popelnice, esli se dá do kupy trochu bouda, co s tím hodlaj dělat na emisích. Ten náklaďákovej motor (Sofim 2,8 TD) se NIKDY v reálným provozu nepodívá ani k 5000, i když je lehce nadčtvercovej, tak krom lokomotivního hluku to už nad 4000 nic moc nedělá, už i tak 3500 je rozumnej strop. A to prázdný, natož plný, to ani z útesu. Čili na takový otáčky se to může dostat maximálně fakt na ten volnoběh.

Tak, jestli u toho máš nEGR ventil, se schválně podívej do sání. S největší pravděpodobností zjistíš, proč nEGR, jinak řečeno, motor s těžkým astmatem může tak ňák chodit, ale rozhodně ne běhat ;)
— Winston Churchill
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“