Kryt na obrazovku B10S1

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
efi55

Kryt na obrazovku B10S1

#1 Příspěvek od efi55 »

Kúpim tieniaci kryt na obrazovku B10S3.
Achab

#2 Příspěvek od Achab »

Kryt snad jedině z vraku Křižíka, nebo podobného přístroje. Pro B10S jsem svého času zadní část krytu vysoustružil z Fe trubky (stěna 3mm), přední část stočil s běžného Fe plechu 1,5mm. Díly jsou svařeny, v zadní části shora i zdola dvě řady otvorů pro lepší chlazení. Permalloy jsem tehdy nesehnal, dnes asi taky nebude v malém běžně dostupný.
Přílohy
OSC_1a.jpg
(95.11 KiB) Staženo 202 x
Achab

#3 Příspěvek od Achab »

Jenom upozornění - při nevhodném provedení nebo umístění transformátoru nemusí být stínící kryt účinný, ani když je vyroben z materiálu s vysokou permeabilitou.

Bývá to problém u amatérských konstrukcí, zvlášť pokud obrazovka pracuje s nižším anodovým napětím. Dostatečná odolnost paprsku proti rozptylovým polím běžných hodnot může být podle okolností až od 4-5kV. Transformátor by měl být s malým rozptylem, co nejdál od obrazovky. Ideální umístění je vzadu v ose obrazovky, ovšem z rozměrových důvodů to někdy není možné. Účinnější kryt lze vyrobit ze 2-3 soustředných vrstev slabšího Fe plechu se vzduchovými mezerami. Pro další zvýšení stínícího účinku je možné do mezer vložit měděné válce. Je to ovšem pracnější záležitost, u neověřené konstrukce s nejistým výsledkem.

U osciloskopu na fotce nebylo stínění dostatečné, docházelo k rozostření stopy. K potlačení rozptylového pole jsem musel použít další transformátor 2VA, umístěný nad hrdlem obrazovky.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“