Akumulátor- notebook Asus A552M
Moderátor: Moderátoři
Akumulátor- notebook Asus A552M
asi tři nebo čtyři roky používám notebook v nadpisu a po nějaké době začala rychle "klesat" kapacita akumulátoru (původně 8 hodin provozu, teď jen půlhodina). Tak jsem v Číně objednal 4 nový 18650 články, že si to repasuju. Inu, rozdělal jsem akumulátor (samozřejmě násilím, jinak to opět nešlo), že povyměňuju vadný články. Jeden jsem vyndal a jen tak ze zajímavosti zkusil přeměřit zkratový proud s tím, že bude aku dávno kaput. No, asi nebude kaput ani tenhle, ani jinčí články- dává to takový proudy, že se z přívodů k měřáku kouřilo. Takže jsem dal článek hezky zpátky a akumulátor zase složil dohromady. Snad jen jsem ještě zkusil přepájet konektor aku- prostě bezolovnatá pájka, říkal jsem si, že tam třeba bude studeňák...
Tak jsem zkusil hledat věci kolem kalibrace akumulátoru v NB, no, ale v Biosu jsem tuhle položku nenašel. Jsou nějaký nápady jak postupovat dál, prosím pěkně?
Jinak jsem volal (teď) na tech. podporu asusu a nic jsem se nedozvěděl (že to nerozdělávají, že mám vyměnit kus za kus a tak podobně). Jenže nevidím důvod, proč zahodit 1000,- za nový aku, když můžu repasovat to, co mám...
Nove cinske budu horsie ako tie stare...
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Jinak na podpoře ještě řekl, že dneska už se to nekalibruje, ale jen se to nechá vybít a nabít...
Však uvidím. Každopádně díky k nakopnutí k tomu přeměření. Osobně mám zkušenost (jenže na NiCd a NiMH), že když je aku kaput, zhoršuje se hlavně vnitřní impedanca. Ta z toho ten ukvapené nesprávné závěr, že jsou původní články v pohodě. Taky měření chvilku trvá a nechtělo se mně do toho, zpočátku, no.
V cipe baterky je naprogramovana kapacita. A zmerana skutocnankapacita. Ta sa kazdim vybitim upravuje. Cize z povodnej 2200mah mas uz teraz 300mah. Ak tam vlozis nove baterie stane sa to ze sa nabiju len na 300mah. Dokial neprepises alebo nevymenis cip pre bateriu.
Nechapem preco totu vypisujem ked uz o tom tu vlakno je len by si musel hladat.....
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Zajímavý je to info "First used date". Plete se asi o 5 let, kdysi tam bylo jiný datum...
P.S. Zas dostanu pojeb, že to posílám v jpg... Opraveno.
- Přílohy
-
t60_aku_test.png- (10.61 KiB) Staženo 101 x
-
t60_aku_info.png- (13.96 KiB) Staženo 111 x
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Funguje. Vyzkoušeno na cca 100 notebook baterkách. Jen je třeba si s tím pohrát.
V zásadě platí, že pokud lze baterii resetovat přes paralerní port,
lze ji resetovat i přes konkrétní notebook.
Jen ještě přijít na to, jak to udělat...