Fabia - elektrovýbava, interiér, tuning
Moderátor: Moderátoři
Oni návrhári reoretici postrádajú prax a šetria. A vôbec, koľko bolo úprav v rozvodoch - a nielen? Takže vždy to ide ešte lepšie, alebo menej osekane. Pravda druhé je, ako vysoko dočiahnem ja a tu to vysoko nie je.
Ďakujem vám všetkým za reakcie a rady a ospravedlňujem sa za preťahovanie vlákna.
EKKAR píše:......- ale léta jsem jezdil starou šáde, která měla z výroby na přívodu k filtru vzduchu po straně díru, do ní gumovou přechodkou zaústěnou "kopexovou" hadici nastavenou volným koncem ke sběrnýmu vejfukovýmu potrubí a uvnitř tlačný termostatický tělísko s klapkou, která řídila poměr nasávání vzduchu mezi "teplým od vejfuku" a "studeným od víka" - aby motor měl pookud možno optimální teplotu nasávanýho vzduchu v rozmezí 20-40°C, na který měl nastavenej karbec....
No já si pamatuju ze svý 120 (1978), že tam žádná klapka nebyla. V "ramenu" sání do filtru byla díra s gumovým špuntem a tam se na zimu dávala ta kopexka. Ta gumová zátka se nasadila na "normální" vstup a pak to sálo jen a jen od výfuk. potrubí.....
Mám pocit, že ty první šádyny to ještě neměly - byla to "inovace ve výrobě" stejně jako zrušení tý prostříhaný ozdobný mřížky v zadním čele, kterým stejně do motoru jenom lítal bordel - tu nahradila mřížka krytá tím plastovým "spoilerem" na víku motoru, proto taky byl v nevím kterým roce změnenej úhel sklonu tý sací trubky - u novějšího provedení směřovala víc vodorovně právě pod to víko a nebyla z plechu, ale z plastu. Tu "kopexku" pak měla napojenou trvale a o teplotu se právě staral ten termostat. Kecal bych, kdybych tvrdil, že to bylo od modelu 1980, ale vím že tenkrát tam těch změn bylo daleko víc - hlavně vzhledově, tenkrát se totiž poprvé objevily obdélníkový světlomety, zatím pořád ještě zapuštěný do masky a s blinkrama v nárazníku - ty se tutově přestěhovaly do rohů masky a blatníku až od modelu 1985, protože tatík měl právě ročník 1977, mřížku v zadním čele, přední blinkry v nárazníku a zadní skupinovky "ovál na svislo useknutej nahoře i dole", zatímco ta moje byla ročník 1987 - a už měla jak ty úpravy na sání jak jsem popsal vejš, tak i ty ostatní, který si z posledních šádyn pamatujeme - přední světla se zaobleným sklem vytvarovaným do obrysu čumáku, blinkr vedle nich, nárazníky z černýho plastu s kovovou výztuhou uvnitř a spoustu dalších úprav - když se to vezme, že dneska se co 2-3 roky dává do výroby "facelift" a každejch 5-6 let jde ven "nová generace", tak šádyna za svoji dobu produkce počínaje rokem 1976 až do úplnýho ukončení v roce 1988 prošla určitě jedním faceliftem (ročník 1980) a jednou "generační obměnou" (1984), i když se tomu tenkrát říkalo jen "inovace". Ale těch změn v konstrukci a nejen vzhledovejch tam bylo hodně - oni se tenkrát konstruktéři taky snažili spoustu věcí vylepšit, i když na to od centrálního plánování nedostávali moc prostoru - spousta věcí se musela schovávat pod "šetření materiálem" nebo "úsporu devizovejch prostředků" - to byly jediný věci, na který komančérský vedení jakž takž slyšelo a dovolovalo ty úpravy zavádět... Přitom to kolikrát byly pro jízdní vlastnosti auta tak důležitý změny, jako rozšíření rozchodu náprav a použití širších pneumatik spolu s hřebenovým řízením, který bylo dovoleno vyrábět od roku 1984 - ale vůbec se nemluvilo o tom, že ta novější přední náprava už nepotřebovala každý 3 měsíce mazat mazacím lisem čepy, takže už z nich neodkapávala vazelína na silnici ... Prostě i když se to nezdá, tak za těch 12 let bylo ve výrobě šádyn konstrukčních změn uplatněno víc než dost. Jen už je to 30 let a lidi už zapomínají.dobrman píše:EKKAR píše:......- ale léta jsem jezdil starou šáde, která měla z výroby na přívodu k filtru vzduchu po straně díru, do ní gumovou přechodkou zaústěnou "kopexovou" hadici nastavenou volným koncem ke sběrnýmu vejfukovýmu potrubí a uvnitř tlačný termostatický tělísko s klapkou, která řídila poměr nasávání vzduchu mezi "teplým od vejfuku" a "studeným od víka" - aby motor měl pookud možno optimální teplotu nasávanýho vzduchu v rozmezí 20-40°C, na který měl nastavenej karbec....
No já si pamatuju ze svý 120 (1978), že tam žádná klapka nebyla. V "ramenu" sání do filtru byla díra s gumovým špuntem a tam se na zimu dávala ta kopexka. Ta gumová zátka se nasadila na "normální" vstup a pak to sálo jen a jen od výfuk. potrubí.....
A kutilmile - nelituju tě
Napájať to zo stropného svietidla nie je zlý nápad. Ale i tak by som to doplnil o kufrový dorazový spínač, ak by to nebol problém.
Ale toto sú málo zaujímavé drobnosti.
Viac mi vadí, že som doriešil centrálne zamykanie, už to mám zadeklené a potom som si spomenul, že som zabudol na jednu doplnkovú funkciu. Už sa mi to nechce rozoberať. Nechám to tak a ak bude chýbať, potom sa k tomu vrátim.
Centrál mám systémom dvere šoféra ako jedna jednotka a zvyšné tri ako druhá jednotka. A budem si prepínať, či majú cvakať všetky spolu, alebo diaľkovým od poplašáku budú chodiť len šoférove a zvyšné nie. Zamknú všetky. Druhý prepínač určuje, či majú zamykať i zadné dvere, alebo tie len odomykať, aby nedošlo k vymknutiu kľúčov.
Zatiaľ hotovo a ďalej sa ukáže.
A kutilmile - nelituju tě