Nepřetržité napájení GPS lokátoru TK-102B v autě

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
markoni
Kontaktovat uživatele:

Nepřetržité napájení GPS lokátoru TK-102B v autě

#1 Příspěvek od markoni »

Zdravím
Už tady otravuji zas :D ani nevím jestli jsem ve správné sekci.
Jak je to řešeno při nepřetržitém napájení v autě vzhledem rušení v palubním systému například předpětí nebo napěťové nebo proudové špičky v autě, předpokládám že stabilizátor 7805 nestačí nebo se mýlím? díky
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Pokud chceš napájet nepřetržitě, tak by bylo dobré nejdřív změřit, kolik si lokátor vezme proudu a to jak v průměru, tak v špičkách, pokud v tom bude větší rozdíl. Podle toho potom řešit zdroj, který by měl být kvůli účinnosti a tedy omezení zbytečného vybíjení akumulátoru určitě spínaný a s malým vlastním odběrem. 7805 je zcela nevhodný, sám si vezme 5mA, což je pro trvalý provoz skutečně dost. A zdroji předřadit vhodnou ochranu proti přepětí, tedy malý rezistor sériově a za něj větší elektrolyt a paralelně k němu transil. Záleží, kolik vydrží spínaný zdroj za tím, transil radši na větší napětí, aby nemusel pálit moc výkonu, ale samozřejmě s rezervou pro ten následný zdroj. Pokud by byl zdroj řekněme do 30V na vstupu, tak bych dal 24V transil.
markoni
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od markoni »

Já nevím kolik to bere mA ale to já nabijim nečim podobným https://www.alza.cz/yenkee-yac-2003bk-c ... 349904.htm díky
Kvicala_r

#4 Příspěvek od Kvicala_r »

27V transil a s oblibou používám TPS54540 v katalogovém zapojení. Tvoje nároky by unesla i nižší výkonová verze. Na vlastní spotřebu sem nehleděl, protože to mám spínáno svorkou 15 (tedy klíč zapalování v poloze 2).
Pokud bys chtěl desku a IC, můžu po svátcích poslat :)
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“