Magnety
Moderátor: Moderátoři
Magnety
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Obdobně očekávám, že dva elektromagnety, které budou oba zapnuté, se budou držet větší silou, než kdyby jeden z nich byl vypnutý.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Jenom nevím, jestli dobře chápu ty póly.
Pokud je na každé /rovné/ straně kolečka jeden pól, a takový magnet bude na železe, indukční čáry půjdou vzduchem polovinu dráhy oproti dvěma magnetům na sobě, tudíž ve vzduchu bude pořád stejné magnetické napětí - shodná síla.
Pokud ovšem budou póly na plášti těch koleček, půjde o uzavřený magnetický obvod, pak za předpokladu, že magnetická vodivost magnetu a železa bude podobná (což teda netuším), budou dva magnety na sobě držet přibližně dvojnásobnou silou oproti jednomu magnetu na železe.
(Viz Habesanova úvaha o elektromagnetech)
Není problém udělat pokus. Položit magnet na železo, na ten magnet ještě jeden - a potáhnout, co se pustí dřív.
Vzal jsem dva obdélníkový magnety 30 x 7 x 2 mm na sobě přicvaklý na dílenskej svěrák. Pokaždý dřív povolily magnety mezi sebou. Ale bude to spíš tím, že plocha kovadlinky svěráku je podstatně větší než plocha magnetů a siločáry spodního magnetu jsou kratší do ty okolní plochy kovadlinky.
Když jsem vzal soustružnickej vidiák, kterej má držák širokej jako ty magnety, tak se to obrátilo, vždy povolil spodní magnet na železe. Zkusil jsem i odrápat barvu na kudle aby se zmenšila vzduchová mezera a stále stejný.
Takže to vypadá že dva magnety na sobě drží víc, než na stejný ploše železa.
To jsem zvědavej, kde se ty magnety objeví. Určitě jsem na ně před pár dny koukal. Asi se k něčemu přicvakly a jsou kdoví kde...
Kremik píše: K čemu to chce Celeron, neprozradil.
Je to na snadno rozebíratelný spojení dvou dřevěnejch věcí. Prostě se 6 mm vrtákem svrtaj otvory a vlepí magnety. Zajímalo mě, zda je větší přídrž magnet-magnet či magnet - železná 6 mm kulatinka. Jednoznačně víc drží při stejným průměru magnet - magnet, odzkoušeno pokusem.
Howg!
Dva magnetky od sebe odendám pouze tak že s nima šoupu po sobě až se dotýkají hranou a pak je od sebe odtrhnu. Jinak to prostě nedokážu, jsou na mě moc silný.
Mimochodem, když jeden přimagnetuju nahoru na futro, tak udrží činku o 1.25 kg aniž spadne a to nedrží na plošce, protože činka je zaoblená. Kdyby to bylo na plošku, tak udrží určitě víc. No a futro i činka jsou natřený barvou, kdyby to bylo kov na kov, tak to udrží taky víc.