Kazetový magnetofón Sony TC-204SD výmena hlavy
Moderátor: Moderátoři
Žádný z kazeťáků nepracuje s předmagnetizacčním proudem, při kterém dává pásek na 333 Hz maximální výstupní úroveň, ale s proudem asi o 1,8 až 2 dB nižším, jinak dojde k zbytečně výraznému odmazání výšek, než pásek opustí oblast pólových nástavců hlavy. Ono k tomu odmazání samozřejmě bude docházet dál, ale ty 2 dB předmagnetizace dělají na 8 kHz rozdíl dost přes 6 dB. O kolik, to záleží na typu hlavy a délce opásání čela páskem.
- elektrosvit
https://uloz.to/!SXvJnGxa2adh/sony-tc-d5m-sinclair-rar
Tu už by to malo byť komplet.
Rozdiel v charaktere základného šumu, aj keď v trochu menšej miere, je možné pozorovať aj v našom prípade. Odstup šumu sa trochu zlepšil aj z dôvodu, že nová hlava má výstupné napätie vyššie asi o 2 dB. Jej štrbinové straty sú citeľne nižšie, s použitím pásu TDK-SA 90 je rozdiel na 10 kHz asi 4 dB. Čo je tiež veľmi zaujímavé, pre hodnotu predmagnetizácie, ktorá je daná prepínačom BIAS v pozícii CrO2 je rozdiel úrovní záznam/snímanie (1 kHz) pre materiál TDK-SA 90 (CrO2) 0 dB, s feritovou hlavou (za zhodných podmienok) to bolo nepríjemných -2,5 dB. Druhý TC-204SD na porovnanie nemám, ale mám tu TC-186SD, ktorý je v hlavných rysoch prakticky zhodný s TC-204SD, takže vyššie uvedené závery potvrdzuje.
Z firmy AME.cz som skúsil 5 druhov kazetových hláv a závery – pre prax a ďalší rozvoj vednej disciplíny- ako sme písali za boľševika
1. Kazetové hlavy tam majú veľmi dobré. Hodia sa ako náhradný diel pre všetky kazeťáky, s jednoduchým záznamovým zosilňovačom, ktorý z pohľadu hlavy pracuje ako zdroj konštantného prúdu,
2. Hlavy s označením CrO2 a Metall veľmi dobre nahradia u nás v Tesle (a v PL) používanú hlavu ALPS F56D.
Že si na také mašiny nedosiahol? Boli fakt hodne drahé. Sony TC-366 stál 1400,- tuzexových korún a TC 377 stál 2400,-
Neskôr (asi v roku 1980) som sa domákol, že v Rakúsku existuje niečo ako internetový obchod bez internetu
Fungovalo to ako napr. Conrad. Napísal som si o tlačený katalóg s cenníkom (exportné ceny). Tam som si vybral Sony TC-399. Zaplatiť bolo nutné "vonku" šilingami, potom prišiel magnetofón v balíku poštou. Magnetofón vyšiel asi na 5000 Kčs a k tomu asi 2000 Kčs clo. Koľko stál vtedy B-115?
- Přílohy
-
Sony pásy.jpg- (231.72 KiB) Staženo 129 x
a B116 (tape-deck, tvrdé long-life hlavy ANH) 5100 Kčs
Tuzex Akai GX620 - 4500 TK
Tuzex ReVox A700 - 5100 TK
černotržný vexlkurz bol približne 5-6 Kčs / 1 TK to okolo roku 1981-82
Ve Zlíně nahoře na Prioru mě ty slepice už znaly, lozil jsem tam furt pro pásky a drobnosti. Ale když jsem v Brně kupoval 4 Shury 565SD, tak jsem asi působil nedůvěryhodně, když se mě krásná slepice optala "a máte na to?"
Mimochodem v dnešní době jsou to mikrofony úplně na hovno. Nebo spíš na nástroje, kde je potřeba prezenční špička až 3dB někde na 5kHz. A tolikých peněz to stálo...
pekná galeria, však:
http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/81.htm
Ti "lepší" reportéři ČRo tohle používali jako synchro s kamerou, anebo na dotáčky zvuku ještě okolo roku 2000.
Ti línější už to prali přímo do kamer, nebo měli MD rekordéry, ne větší než sám minidisk, ale s poměrně kvalitními mikrofony a dal se na to navléct i vinšuc. Měli to jakoby diktafony, ale v "HiFi" kvalitě.
- Přílohy
-
Sony TCD-D10.jpg- (12.85 KiB) Staženo 101 x
(odhadem jde o model TC-510-2) zde v kultivované podobě + TTD
http://www.vintage-audio.com.ua/en/cat/187/509.html
- Přílohy
-
Sony report.jpg- (78.73 KiB) Staženo 104 x