Jaké trafo na stavbu odporového pájedla ???
Moderátor: Moderátoři
Více by mě zajímalo, jak by se v praxi chovala sendvičová elektroda složená z komutátorového uhlíku a pásku Kanthalu a využít tak rozdílnou rezistivitu materiálů k vytvoření potřebného tepla pro tvrdé pájení. Kanthal by se měl jako materiál s více než 100násobnou rezistivitou oproti mědi začít žhavit při průchodu el.proudu nejsnadněji a své teplo by měl předávat měděné trubce.
Vzhledem k menší tloušce Kanthalového pásku oproti uhlíkové elektrodě používané AmericanBouty by mohly na žhavení stačit i nižší proudy - to je ale pouze moje domněnka, není podložena žádným výpočtem a ani tím nechci obcházet žádné fyzikální zákony
Ověření tohoto řešení je tedy můj výzkumný úkol pro rok 2018.
- Přílohy
-
sendvičová elektroda.png- návrh páru sendvičové elektrody
- (18.75 KiB) Staženo 58 x
- jova1
- Kontaktovat uživatele:
má kanthal skoro stejný měrný odpor jako ten grafit. Takže by se měl hřát stejně. Z osobní zkušenosti se ale domnívám, že se tam hodně uplatňuje bodový ohřev mezi tou mědí a uhlíkem. Uhlíkem ze staničních baterií 1,5V z telefonní ústředny (cca 15mm průměr) jsem pomocí svářečky nahříval plech při pájení velké plochy, nebo ohříval do ruda kulatiny pro ohýbání. U té svářečky byl problém s vyšším napětím, jak se to oddálilo, hned to chytlo oblouk a občas to něco upálilo.
S bodovkou z motu by s tou Cu trubkou a cínem, neměl být problém. Pokus s kostkou cca 2x2xcm:
https://www.youtube.com/watch?v=zfgkG1cj8ZU