Jaké trafo na stavbu odporového pájedla ???

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Já bych se vsadil , že materiál o němž je řeč bude pro tebe nedosažitelný . Tedy nee , můžeš ho koupit u výrobce svářeček jako produkt ....
BlackCZE

#17 Příspěvek od BlackCZE »

Tak investovat na zkoušku 20USD do elektrody přímo od AmericanBeuty by zase tak hodně nebolelo - ale investovat 1600USD (za zřejmě obyčejné trafo) + poštovné + DPH a případné i clo do něčeho co si člověk předtím nevyzkoušel už je jiný kafe :-)
PavelFF

#18 Příspěvek od PavelFF »

Pokud se dají ty kostky koupit, tak je kup. To je zjevně nejproblematičtější prvek na domácí výrobu. Zbytek už se dá nějak zvládnout, i když to bude chtít hodně pokusů. Mezitím můžeš shánět další MOTy, protože jich budeš potřebovat víc, než přijdeš na to, jaké napětí a proud je potřeba.
BlackCZE

#19 Příspěvek od BlackCZE »

Další MOTy je celkem zbytečné schánět, stačí vyměnit použitý svářecí kabel ze sekundárního vynutí za měděný pásek a namotat několik závitů, abych se dostal na napětí, které používá AmericanBeuty tj. max.7,2V (svářecí kabely bohužel umožní namotat na MOT pouze dva závity s ohledem na omezený prostor kostry transformátoru).

Více by mě zajímalo, jak by se v praxi chovala sendvičová elektroda složená z komutátorového uhlíku a pásku Kanthalu a využít tak rozdílnou rezistivitu materiálů k vytvoření potřebného tepla pro tvrdé pájení. Kanthal by se měl jako materiál s více než 100násobnou rezistivitou oproti mědi začít žhavit při průchodu el.proudu nejsnadněji a své teplo by měl předávat měděné trubce.
Vzhledem k menší tloušce Kanthalového pásku oproti uhlíkové elektrodě používané AmericanBouty by mohly na žhavení stačit i nižší proudy - to je ale pouze moje domněnka, není podložena žádným výpočtem a ani tím nechci obcházet žádné fyzikální zákony :-)

Ověření tohoto řešení je tedy můj výzkumný úkol pro rok 2018.
Přílohy
sendvičová elektroda.png
návrh páru sendvičové elektrody
(18.75 KiB) Staženo 58 x
jova1
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od jova1 »

Podle této tabulky: https://kdf.mff.cuni.cz/vyuka/Fyzika2el ... rLatek.pdf
má kanthal skoro stejný měrný odpor jako ten grafit. Takže by se měl hřát stejně. Z osobní zkušenosti se ale domnívám, že se tam hodně uplatňuje bodový ohřev mezi tou mědí a uhlíkem. Uhlíkem ze staničních baterií 1,5V z telefonní ústředny (cca 15mm průměr) jsem pomocí svářečky nahříval plech při pájení velké plochy, nebo ohříval do ruda kulatiny pro ohýbání. U té svářečky byl problém s vyšším napětím, jak se to oddálilo, hned to chytlo oblouk a občas to něco upálilo. :(
S bodovkou z motu by s tou Cu trubkou a cínem, neměl být problém. Pokus s kostkou cca 2x2xcm:
https://www.youtube.com/watch?v=zfgkG1cj8ZU
BlackCZE

#21 Příspěvek od BlackCZE »

Velkým rozdílem mezi rezistivitou materiálu jsem myslel mezi Kanthalem a mědí. Uhlík na těch sendvičových elektrodách by pak šel použít jakýkoliv, tedy i ten komutátorový a v podstatě by tvořil něco jako nosič toho Kanthalu, který by především zajišťoval produkci tepla pro ohřev mědi.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“