Výber jazdenky

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Duvsan

#106 Příspěvek od Duvsan »

Ďakujem.
Ekkar to zabil. Že je to až taký rozdiel som nečakal.
EKKAR

#107 Příspěvek od EKKAR »

No a abys toho měl na přemejšlení víc, tak ti dodám, že ten můj forman měl těch kW místo papírovejch 40 rovnou celejch 57 díky načipování a pístům s rovným dnem, který dostal místo původních prohloubenejch - takže to v podstatě byla 136ka s kompresí 9,5 místo původních 8,5. Sice to znamenalo, že rozhodně nechtěl papat 91oktanovej benzín, na kterej byl původně stavěnej, nebo dokonce 85oktanovej Speciál z roku 1989, když se motory řady 781.xxx (favorit) dostaly do výroby, ale mně to nevadilo - dostával totiž i tak 95-oktanovej BEZOLOVNATEJ Natural, protože už měl 1bodovej vstřik a hlavně trojcestnej katalyzátor s lambdou. Výsledek byl, že mu na dálnici neujela ani 1,6 55kW felina ... při akceleraci na krátký trati měla sice navrch díky většímu krouťáku, ale v maximálce se jí víc než vyrovnal díky příznivější aerodynamice delší kastle.

No a můj současnej roomstřík taky nemá ve svý 1,4 16V papírovejch 63kW, ale podle neofiko měření něco kolem 70 - hlavně kvůli tomu, že podle normy udávanej papírovej výkon musí koncernový motory odevzdávat i v nadmořský vejšce 2200metrů nad mořem. Atmosféry proto mají záměrně nadsazenej výkon, zatímco turba s měřením absolutního plnicího tlaku mají ± nějakej jeden-dva kW pořád shodnej výkon nezávisle na nadmořský vejšce (elektronika regulující turbo koriguje pokles tlaku s rostoucí vejškou tak, aby motor měl pokud možno vyrovnanej plnicí tlak nezávisle na zeměpisný poloze). Proto se taky v letectví tak relativně brzo prosadily komprimovaný a překomprimovaný motory (vlastně už před 2.sv. válkou). A to s tím nadsazeným výkonem používají víc nebo míň všecky automobilky, protože auta musejí podávat deklarovaný výkony jednak nezávisle od zeměpisný polohy, druhak taky nezávisle na nájezdu kilometrů nebo roční době po celou dobu předem daný záruky - a je jasný, že výkon se stupněm opotřebení motoru spíš klesá, takže aby byl "tabulkovej" až do samýho konce záruky, musí mít na začátku určitou rezervu - čehož s různě výrazným úspěchem využívají "takzvaní čipovači", co jen v palivový mapě přidají palivovou dávku a o zbytek se nestarají a spolehnou se na to, že motor má v předprogramovanejch hodnotách dost korekčního prostoru, aby se s tím "nějak popasoval" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Duvsan

#108 Příspěvek od Duvsan »

Takže Ty si nadupaný tuner. :D
Ak správne chápem, teraz máš Škodu Roomster. To je športová vetva Škodovky? Podľa toho, čo popisuješ.
Dúfam, že to chovanie motora ide vyčítať z grafov. Sprevodovanie je pravda druhá záležitosť.

Mimochodom, Fabiu 1,4l/74kW by som pokiaľ možno nechcel práve kvôli tomu krútiaku, viz graf.
EKKAR

#109 Příspěvek od EKKAR »

Duvsan píše:Takže Ty si nadupaný tuner. :D
Ak správne chápem, teraz máš Škodu Roomster. To je športová vetva Škodovky? Podľa toho, čo popisuješ. ...
Tak teraz už neviem, či si naozaj taký k.k.t, alebo či sa takým iba robíš. Tu sa radšej pozri, čo je Roomster: http://www.roomsterclub.com/roomster.php a až potom niečo píš ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Duvsan

#110 Příspěvek od Duvsan »

To nie je športiak.
Motory uvádzajú klasické. Tedy tá 63 kW 1,4l je ladená športovo (nízky zdvih, pýta otáčky) a nie je mi jaksi jasné, prečo je v takom aute.
Pre mňa je to ďalšia lekcia.
Duvsan

#111 Příspěvek od Duvsan »

https://m.youtube.com/watch?v=empVyiGdQg0
A ja som sa rozplýval nad nejakou retiazkou.
EKKAR

#112 Příspěvek od EKKAR »

Duvsan píše:To nie je športiak.
Motory uvádzajú klasické. Tedy tá 63 kW 1,4l je ladená športovo (nízky zdvih, pýta otáčky) a nie je mi jaksi jasné, prečo je v takom aute.
Pre mňa je to ďalšia lekcia.
Jo hochu, to jsem si říkal taky - proč dali do skorododávky krátkozdvihovej vysokootáčkovej 16-ventil, navíc ještě bez veškerý pomoci se zvýšením krouťáku ve spodní části otáček, kterou by dostat mohl a byl by tak mnohem užitečnější. Ale soudruhům, co ve Vlkohradu rozhodujou, do hlav nevidíš (asi je tam podobná tma, jako v Obamově prdeli ...).

A tohle https://www.youtube.com/watch?v=JmAGEKphEVo jsi viděl?
Nakadah

#113 Příspěvek od Nakadah »

EKKAR píše:Ale soudruhům, co ve Vlkohradu rozhodujou, do hlav nevidíš (asi je tam podobná tma, jako v Obamově prdeli ...).

Ano, taky sem nepobral proč na dlouho-zdvihový litinový blok 1,8 naroubovali 5-ti ventilovou techniku. Ale v době uvedení to prezentovali jako extra super novinku. Atmo 1.8 20V 92kW nic moc nejede, tak na to aspoň flákli turbo.
Duvsan

#114 Příspěvek od Duvsan »

Čin-čin. Poznáme. Ale niekdo by mal ísť konečne sedieť.
Predpokladám, že tá 1,8l je silne podštvorcová. Päť ventilov na valec hovorí o športových ambíciach. Ale odborník nie som.
Nakadah

#115 Příspěvek od Nakadah »

Je to nadčtverec (vrtání<zdvih) 81x86,4mm. Takže jsem nepochopil na co tomu je 20V hlava. Postupem času na ten motor nabastlili proměnlivou délku sání + časování sací vačky. Aby se zlepšil projev motor v nižších otáčkách.

Já mám ještě první model co nic z toho nemá, takže pokud motor netočím do oblasti nejvyššího krouťáku (~4000rpm) tak mi to na rozjezd HTPčko natře.
Duvsan

#116 Příspěvek od Duvsan »

Nadštvorec 1,8 a pri rozbehu zaostane za HTP? Nie je to sprevodovaním?
PixelOrgy

#117 Příspěvek od PixelOrgy »

Ne, je to naladenim. Spicka kroutaku lezi moc vysoko, tzn se motor musi vytocit, aby se zacalo neco dit. A do otacek asi moc rychle nepujde
Nakadah

#118 Příspěvek od Nakadah »

Přesně jak píšeš. HTP má prostě jiný, pložší průběh krouťáku. Pokud to budeme točit do stejných otáček na rozjezdu (3000rpm), tak mi HTP na akceleraci ujede. Navíc je Fabka lehčí o cca 250kg?

Kvalty mám krátké, jednička na tom je jak u Ávie :D Dálničních 130km/h reálných to je 4000RPM a na tachoši 140km/h. Převodovka 1.8T má otáčky posazené o 500RPM níže - jiný stálý převod. Kvalty mají poměry stejné.

A to HTP taky při 140km/h na tachoši točilo 4000RPM.

Když to tak vezmu, mě se s Roomsterem HTP nejezdilo po městě špatně. Akorát na rychlostce nebo dálnici, tam už to je prostě opruz.
Duvsan

#119 Příspěvek od Duvsan »

Haťapka má na 3000 dosť ostrý špic. Zase pri rozbehu má solídny odpich.
Ja to kašlem. Nechám si, čo mám.

http://www.roomsterclub.com/roomster_techdata.php
http://www.more-bhp.com/user/VRS_Dyno_greece_large.jpg
https://auto.pravda.sk/jazdene-auta/cla ... rou-kupou/
EKKAR

#120 Příspěvek od EKKAR »

U Roomstera platily ty míň příznivý hodnoty včetně těch, na který odkazuješ na stránce RoomsterClubu až do modelovýho ročníku 2010. V tom roce totiž proběhnul jednak facelift, druhak došlo k úpravě stálýho převodu u HTP i u 1,4 16V na těžší, shodnej s fábulí = do tý doby měl room stálej převod u každý motorizace o dva zuby lehčí než fábule. Tou úpravou narostla maximálka roomstera s danýma motorama asi o 5kmh, ale hlavně poklesly otáčky v dálničním provozu při tachometrovejch 130kmh - místo předchozích cca 4000RPM roomstery od modelu 2011 točí na dálnici už jen asi 3600RPM a tudíž taky míň řvou a rozhodně taky přitom míň žerou. Rozpozná se to podle "velkýho techničáku", kde mají tyhlety motorizace vyznačeno, že plní exhalační normu €uro5 - ty starší plnily "jen" €uro4.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“