Vibrující motor - nápady došly

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nakadah

#46 Příspěvek od Nakadah »

Takže menší aktualizace. Před vánoci jsem vyměnil olej a filtry. Jako vždy po 15tkm. Nicméně Mobil 1 mi přestal dělat Peak Life 5W50, respektive ten olej přejmenoval + už nemá VW certifikaci a podle DS se mírně liší i hodnoty oproti starému.

Takže jsem se rozhodl po 3 letech změnit olej. Dal sem tam ELF 900NF 5w40. Mám ujeto necelé 2000km od výměny a přes vánoce jsem hodně jezdil po půlce ČR. Začínám si všímat, že vibrace razantně poklesly a tak nějak i motor ztichnul. Okresky kolem cca 3000rpm to jenom motor bzučí a je to úplná pohodička. Ano, v tom rozmezí otáček 2000-2500 tam ty vibrace cítím, ale zatraceně amplitudou poklesly.

Podotýkám že auto denně jezdí 100km a z toho 90% trasy je po dálnici. Takže žádné trtkání jenom po městě.
PixelOrgy

#47 Příspěvek od PixelOrgy »

To je zajimavy, ja resil zvlastni, duty, obcasny klapani z prostoru motoru, ktery se nepodarilo me, ani VW servisu (bez demontaze motoru) s urcitosti lokalizovat. Zminil jsem, ze jsem nedavno menil olej. Daval se tam Liqui Moly se spravnou VW specifikaci.
V servisu me bylo receno, ze ze zkusenosti uz nepouzivaji jiny olej, nej je predepsany vyrobcem, tzn ani jinou znacku. Vymenil jsem teda olej za castrol Edge Titanium se stejnou VW spec. Klapani v podstate uplne vymizelo behem cca tydne. Obcas se jeste ozve, ale je to vyjimecne. To nejspis znamena, ze je nekde vule, ale i tak mela vymena oleje vliv... celkem se tomu divim, mam za to, ze pokud to splnuje tu spec., je jedno, jaky vyrobce to vyrobil....
Nakadah

#48 Příspěvek od Nakadah »

Opravdu nevím, nerozumím tomu. Ten Peak Life sem tam dával kvůli HTHS indexu 4.4, běžný olej s ACEA A3/B3 má HTHS >3.5. Jestli to třeba časem začalo dělat problémy s hydraulickým zdvihátky - kdo ví. Jenom hádám.

Nic jiného jsem na autě neměnil. Všechno co jsem předtím udělal, nemělo na vibrace vliv. Až po té výměně oleje pozoruju tuhle změnu.
p32

#49 Příspěvek od p32 »

PixelOrgy píše:V servisu me bylo receno, ze ze zkusenosti uz nepouzivaji jiny olej, nej je predepsany vyrobcem, tzn ani jinou znacku.

Oni to tvrdí nakonec všichni. Realita ale je, že když ti mění olej a doopravdy ti ho tam dávají, tak si pro něj zajdou dozadu do toho velkého sudu. A ten sud mají pro všechna auta. :lol:
PixelOrgy

#50 Příspěvek od PixelOrgy »

To je mozne, a taky si to popravde myslim, a proto si olej menim sam :-) Kupuju za fajn cenu od Stahlgrubera
Nakadah

#51 Příspěvek od Nakadah »

Servis obecně kde se toho oleje protočí hektolitry, to bude mít vždy v sudu. Cena je úplně jinde.

Ohledně auta už se začínala moje spokojenost posouvat do kladných hodnot, nicméně včera jsem dostal do předního skla šutrem velikosti třešně. A že se pokaždé šutr trefí 1cm od hrany skla :evil: Takže ani ne rok staré přední sklo zase můžu vyměnit...
EKKAR

#52 Příspěvek od EKKAR »

Jenže značkovej servis by měl bejt i zárukou toho, že auto dostane výrobcem garantovanou a taky předepsanou kvalitu ND a náplní. Co mi řekneš na to, že značkovej servis Škoda mi nalil do motoru s mazacím nárokem VW502.00 olej se SAE viskozitní skupinou 15W-40 - sice podle faktury Castrol, ale i tak - do motoru s 16V hlavou a hydroštelama a s najetýma 18 200km olej, kterej už byl i pro fáčko relativně hustej a používal se v něm jen při vyšších nájezdech? A já se pak asi 3 měsíce divil, proč mi furt cvakají hydroštely, než mě napadlo vyměnit si sám máslo za 5W-40 Shell Helix HX7 - a bylo najednou po cvakání? On ten "značkáč" nakonec taky přišel o značkovou licenci, o tom žádná, protože podobnejch úletů měli na triku víc - kdo chce, může si dohledat Auto Janák Ústí nad Orlicí. To nebyl servis, to byl bordel na kolečkách...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Nakadah

#53 Příspěvek od Nakadah »

Inu servis co zatvrdnul v dobách slávy Š105, co jiného na to říct.
p32

#54 Příspěvek od p32 »

Obyčejný 5W-40 Shell Helix HX7 si tam každý rok dávám taky. Tedy vždycky, když si vzpomenu. :wink:
EKKAR

#55 Příspěvek od EKKAR »

To můj Drobeček je už tak chytrej, že si o podobnou údržbu "řekne" sám - při každým startu od určitý doby od posledního smazání intervalu rozsvítí na displeji nápis "INSP" spolu s ikonkou maticovýho klíče ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Nakadah

#56 Příspěvek od Nakadah »

Tak co tipujete? Zmizí vibrace nebo ne?

http://www.jpeg.cz/obrazek/lzU8D
p32

#57 Příspěvek od p32 »

Na 100% zmizí, když vyměníš auto. Zase by se mohlo objevit něco jiného neobjeveného při koupi. :lol:
renda15

#58 Příspěvek od renda15 »

Já bych vsadil 100 Kč že nezmizí, ale na výsledek jsem zvědav a určitě ho sem dej. Viděl jsem už rozvoďák vytahanej tak nerovnoměrně, že motor kolísal v rytmu obíhání toho rozvoďáku, ale rozhodně to nevibrovalo a s otáčkami se to spíše zlepšovalo.
Nakadah

#59 Příspěvek od Nakadah »

Tak ono stejně už se to udělat musí tak či tak. Sem zvědav jak bude vypadat ten řetízek a napínák po 20ti letech provozu a tak 350tkm.
renda15

#60 Příspěvek od renda15 »

Řetízek žene jenom olejové čerpadlo ?
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“