Třeskný kolaps sporákové kombinace
Moderátor: Moderátoři
Víc jak tři vodiče tam nemá smysl cpát, a to pouze při přiměřeném zatížení. U sběrnice PEN to nelze doporučit vůbec.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale řeč byla hlavně o vícenásobném spoji očko-šroub. To lze připustit z nouze pouze u malých zatížení. V "komínku" se s počtem vodičů urychluje uvolňování přítlaku deformací, hlavně u hliníku. Podložky navíc zvyšují přechodový odpor. Další nevýhoda je, že spoj neumožňuje samostatné odpojení jednotlivého vodiče.
Pro vysoká zatížení jsou přípustná pouze lisovaná nebo příložková oka, jedno na jeden šroub. Dvě lze montovat jedině proti sobě, na druhou stranu přípojnice. Viděl jsem případ, kdy u uvolněného oka na kabelu 240mm² došlo k náhlému vzniku oblouku. Byl to doslova výbuch, který vyrazil dveře rozvaděče.
Jinak s "komínkem" 6-7 vodičů na šroubu jsem se svého času setkal i u EJF, ale šlo pouze o CY1,5 bez zatížení (ochranné ukostření). Bylo to pouze u jednoho typu zařízení, ale profesionální výrobce by to neměl připustit. Zřejmě chyba konstrukce, kterou už v běžící výrobě bylo obtížné předělat.
- weed_smoker