Rozdil mezi YDYP a CYK kabelem
Moderátor: Moderátoři
Rozdil mezi YDYP a CYK kabelem
Mam takovy dotaz ohledne elektroinstalace a to je, jaky je rozdil mezi CYK a YDYP kabelem.Jedine co jsem si vsiml ze YDYP je plochy, ale kvalita ci jine parametry mi nejsou znamy.Zkousel jsem i hledat ale bez vysledku.
Polské kabely YDYP bych s nimi vůbec nesrovnával, ty vodiče nejsou v plochém plášti nijak fixované. Jako u všech výrobků dovezených z Polska bych byl ostražitý co se týká kvality izolace, její tloušťky a deklarovaného průřezu vodičů.
U nás zavedená srovnatelná varianta určená primárně pro instalaci pod omítku nebo obecně pro uložení s malou hloubkou je tzv. můstkový vodič označený CYKYLO. Rozdíl oproti YDYPu je v plášti, který tvoří mezi vodiči přepážky, takže se nestane, že by v plášti nějak měnily svou polohu.
Můstkové vodiče byly AYKYL nebo CYKYL, umožňovaly rozdělení jednotlivých žil včetně pláště bez jeho narušení. Rozdělené žíly mohly být uloženy přímo v omítce. Starší typy AGY měly gumovou izolaci žil.
U bezmůstkových vodičů CYKYLs byly žíly taky oddělené pláštěm, ale natěsno u sebe bez můstků. Po rozdělení žil nebylo zaručeno zachování neporušenosti a plných izolačních vlastností pláště. Byly přednostně určené pro zatahování do lišt nebo dutin stavebních konstrukcí, do omítky pouze bez rozdělení.
- monterjirka
YDYp 3×1,5 ....... 300/500V, 3,8×8,9mm
YDYp 3×1,5 ....... 450/750V, 13×5mm (10,9×5,2mm)
CYKYLo 3×1,5 ... 450/750V, 9,1×3,6mm, zkušební napětí 2,5kV
Všechny kabely jsou pro rozsah teplot -40 až +70°C.
Na stránkách NKT kejbls jsem našel Cyky, Cykylo (http://www.nkt.cz/fileadmin/user_upload/Products/Data_sheets/nkt_instal_CYKYLo_DS_CZ_EN.pdf), ale Cykyl ani Cykyls jsem tam nenašel.
Jinak nějaký nebezpečný polský ydyp skončil v rapexu
U toho YDYp jsem ani nikde nenašel dovolené proudové zatížení. Polské elektrozboží nemá zrovna moc dobrou pověst, osobně bych radši volil naše kabely.
Tyto kabely se už nevyrábí. Bezmůstkový vodič CYKYLs lze plně nahradit plochým kabelem CYKYLo. Můstkové CYKYL postupně ztratily na významu, výroba u nás skončila snad někdy počátkem 90-tých let. Poláci mají můstkový YDYt, ale kvalita je kdovíjaká.Cykyl ani Cykyls jsem tam nenašel.
I kdybych to nahodou koupil (jeste nevim), tak vylozene bych to mel na klasicke spotrebice (TV, pracka, lednicka, sporak atd..) zadne 380V ani zadne vykonne stroje (pily atd).
- weed_smoker