VIACKANALOVE OVLADANIE TLACIDLAMI

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
dudo02

VIACKANALOVE OVLADANIE TLACIDLAMI

#1 Příspěvek od dudo02 »

Ahoj.Zhanam nejaku schemu,typIO na zapojenie.Malo by to fungovat ako 4013(jednotlacitkove ovladanie),ale min. s 4 tl. .Ale na vsetko jeden IO.Vzajomne by sa ale nemali jednotlive kanaly negovat.Za pomoc vdaka :)
Banda

#2 Příspěvek od Banda »

No vidím, že se to tady už 46x přečetlo a pořád nic, z toho usuzuji, že budeš muset dudo02 prohledat net, protože jestli čekáš, že ti někdo nakreslí schéma, tak to bude asi na dlouho. Hledal už jsi vůbec? Možná budeš mít štěstí a někdo ti dá link.
PS: Negovat a ovlivňovat má v češtině dva různé významy, nevím jak ve slovenštině.[/b]
Cust

#3 Příspěvek od Cust »

zkus lepe rict co by to melo delat nebo spise k cemu to ma slouzit
masar

#4 Příspěvek od masar »

Nevím, proč nemůžeš použít 2 pouzdra 4013. Já jsem ale řešil nezávislé přepínání pro 7 tlačítek pomocí jednočipu pro lepší odstranění zákmitů tlačítek.
dudo02

#5 Příspěvek od dudo02 »

Banda píše:No vidím, že se to tady už 46x přečetlo a pořád nic, z toho usuzuji, že budeš muset dudo02 prohledat net, protože jestli čekáš, že ti někdo nakreslí schéma, tak to bude asi na dlouho. Hledal už jsi vůbec? Možná budeš mít štěstí a někdo ti dá link.
PS: Negovat a ovlivňovat má v češtině dva různé významy, nevím jak ve slovenštině.[/b]
Na to som myslel aj ja,ze mozno budem mat stastie...Negacia je v slovencine urcitym druhom ovplyvnovania,aspon v tomto pripade...Nejak som tvojej reakcii neporozumel-ja som ani nikdy netvrdil,ze maju tieto dve slova rovnaky vyznam..A ja nepotrebujem schemu,staci mi nazov IO.
zkus lepe rict co by to melo delat nebo spise k cemu to ma slouzit
Malo by to fungovat nasledovne.Mam 4x tlacidlo.Stlacim Tl1 a na nejakom vystupe V1 sa mi objavy nejaky signal S1.Stlacim ho znova a signal by mal zmiznut,cize bistabilny klopny obvod.To iste TL2,TL3,TL4.To by malo byt v jednom puzdre aspon 4X.
Nevím, proč nemůžeš použít 2 pouzdra 4013. Já jsem ale řešil nezávislé přepínání pro 7 tlačítek pomocí jednočipu pro lepší odstranění zákmitů tlačítek.
Asi to nakoniec spravim fakt tou 4013.Ty mas na mysli aky"jednocip"?
masar

#6 Příspěvek od masar »

Já jsem to dělal s Atmelem 2051 pro volbu vstupů audiozesilovače.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od stepa »

masar píše:Já jsem to dělal s Atmelem 2051 pro volbu vstupů audiozesilovače.

Takova zbytecna komplikace s atmelem...vzdyt na volbu vstupu staci bohate 4028, do zpetny vazby das shottkyho diody, pri prepnuti to vyhazuje ten ktery byl zapnuty(proste jako isostat) a mas klid :wink: ....ale to autor nechce
masar

#8 Příspěvek od masar »

To ale není nezávislé ovládání. Já jsem potřeboval připojovat libovolnou kombinaci vstupů na sobě nezávisle. A to 4028 neumí.
Přílohy
tlacitka.gif
(18.96 KiB) Staženo 151 x
stepa
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od stepa »

to masar: to je pravda, proto jsem to psal, jako reakci na tebe...nedoslo mi ze jsi ty vstupy mixoval, bral jsem v potaz pouze volbu jednotlivych vstupu, ne je mixovat
dudo02

#10 Příspěvek od dudo02 »

to masar\\Dakjem pekne za tu schemu 8-)
MiLe

#11 Příspěvek od MiLe »

k tej scheme od Masara:
- na budiacu ciuvku jednotlivych rele by bolo VELMI vhodne umiestnit ochranne diody
- na taku aplikaciu vobec netreba 12MHz krystal, cim mensia fekvencia, tym je mensie riziko rusenia a mensia spotreba...
masar

#12 Příspěvek od masar »

Plný souhlas s oběma připomínkami. Původně bylo toto schema jen ideové a nebylo jisté, zda budou použita relé. Pro zamezení rušení bylo použito softwarové řešení. I s krystalem 12MHz bylo dosaženo dobrých výsledků.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“