Poradíte mi s výběrem ventilátoru?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

kemoskem píše:Jak se instaluje potrubní ventilátor?

Všechny potrubáky co jsem měl dosud v ruce měl vstup a výstup přírubu/trubku a vkládaly se jako cca 20 cm kus potrubí.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

to elektrosvit: až budeš přebírat ty ventilátory, dej vědět kterým typům nebo výrobcům se radši vyhnout, jak o tom byla řeč v chybějících předchozích příspěvcích.
Předpokládám použití typu Ø120mm s klasickou zpětnou klapkou, bez automatických žaluzií.
doktor365

#18 Příspěvek od doktor365 »

Zkoušel jsem Kanlux i Dospel. S automatickou žaluzií i s normální klapkou. Na 230V i na 12V . Po třech letech jsem měnil z důvody vyšší hlučnosti. Průměr 120. Jeden mám na WC a druhý v koupelně.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Neda sa to namazat ako PC ventilatory?
Achab

#20 Příspěvek od Achab »

Mazivo kluzných i kuličkových ložisek by mělo údajně vydržet po celou dobu životnosti ventilátoru. Pokud se ovšem životnost rovná záruční době, vydrželo déle než uvádí výrobce...

to doktor365: to znamená, že oba typy jsou hlučné a měnily se za typy jiné, nebo se hlučnost zvýšila až časem a měnily se za stejné? Prohlížel jsem Dospel Styl, je to konstrukce jak z papíru. Vypadá to, že mezi levnými ventilátory asi nebude v kvalitě velký rozdíl. U mě jde o cca 10 minut provozu denně v koupelně, na WC maximálně půl hodiny.
elektrosvit

#21 Příspěvek od elektrosvit »

Přebírat nic nebudu- táta jej již má koupený a předpokládám, že ten stejný, aby se nemuselo nic předělávat. Takže Ti napíšu jen značku, kterou radši nebrat. A jsem zvědavý, jak dlouho ten nový vydrží. Jak už jsme se bavili před výpadkem fóra- nové ventilátory snad nebudou tolik hlučné jako to staré Elko. A i kdyby, těch 10 min snad nebude vadit. U nových bude asi zpětná klapka z plastu, takže by nemusela při větru klepat. Plechová u Elka slyšet bývá.
Achab

#22 Příspěvek od Achab »

Co jsem viděl ty nové, tak klapka je dvojitá a zavírá se pomocí zkrutných pružin. Další typy mají klapku ze slídové membrány. S provozní spolehlivostí nemám zkušenost, kdoví jak to funguje po zanesení prachem.
rnbw

#23 Příspěvek od rnbw »

Ventilatory su omnoho tichsie ako stare ELKO. Plastovu klapku pri vetre pocut.
elektrosvit

#24 Příspěvek od elektrosvit »

Když jsme měnili digestoř, byla u nové celoplastová klapka, která se vrací do výchozí polohy jen vlastní vahou a při větru neklepe. U původní (Norma) plechová klepala. Jinak s ventilátory nemám více zkušeností, protože doma kromě zmiňované digestoře žádné další nemáme. U levných bych se spíš obával, že "papírové" plasty časem popraskají. Motor by snad vydržet mohl, i když zřejmě bude taky dimenzovaný "na doraz".

A to Elko možná jako nové tolik nehučelo jak teď po 35 letech používání.
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

Plasty nemaju preco praskat - nie je tam UV ziarenie a namahanie je minimalne.
doktor365

#26 Příspěvek od doktor365 »

Achab píše:
to doktor365: to znamená, že oba typy jsou hlučné a měnily se za typy jiné, nebo se hlučnost zvýšila až časem a měnily se za stejné? Prohlížel jsem Dospel Styl, je to konstrukce jak z papíru. Vypadá to, že mezi levnými ventilátory asi nebude v kvalitě velký rozdíl. U mě jde o cca 10 minut provozu denně v koupelně, na WC maximálně půl hodiny.

Hlučné byly po těch třech letech. Na WC mám časovač tak to běží po použití cca 1,5 min. No v koupelně se zapomene vypnout tak třeba 2 hodiny :D .
No jinak extra tiché nejsou , aspoň co jsem měl já . |Ale zase záleží co si pod pojmem tiché kdo představuje.
elektrosvit

#27 Příspěvek od elektrosvit »

rnbw píše:Plasty nemaju preco praskat - nie je tam UV ziarenie a namahanie je minimalne.
Achab psal o pružinách a o konstrukci jak z papíru. Ale třeba to vydrží. :wink:
Achab

#28 Příspěvek od Achab »

U Dospelu Styl je klapka oddělená (k nasazení) a moc nedrží - jak jsem to vzal do ruky, hned vypadla. Jestli má být zajištěná zaklapnutím nebo podobně, tak to aspoň u konkrétního kusu nefungovalo. V mém případě by mohla spadnout do nepřístupné šachty, klapku bude nutné zajistit, případně použiju ventilátor s klapkou vcelku.
"Papírové" jsou na tom Dospelu hlavně montážní úchyty. Na nerovném podkladu se musí přitahovat jenom opatrně, aby se příliš nedeformovaly a časem nepraskly.
elektrosvit

#29 Příspěvek od elektrosvit »

Právě toho bych se obával. A k destrukci některých dnešních plastů ani není potřeba UV záření. Známému se začalo rozpadat spodní víko u bojleru umístěného ve sklepě.
doktor365

#30 Příspěvek od doktor365 »

elektrosvit píše:Právě toho bych se obával. A k destrukci některých dnešních plastů ani není potřeba UV záření.

To je pravda.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“