Poradíte mi s výběrem ventilátoru?
Moderátor: Moderátoři
- elektrosvit
Ventilátor je Icon 15 s průměrem 100 mm a závada nebyla v něm. V koupelně jsou dvě halogenové žárovky ovládané stmívačem Schneider. Ventilátor je ovládán časovým relé CS 3-1, které se zapojuje takto. Ventilátor se rozbíhá po zhasnutí světel a běží po nastavenou dobu. Pokud se při tom znovu rozsvítí, běží do konce nastavené doby a po jejím uplynutí se zastaví. Rozbíhá se znovu po zhasnutí.
A teď k poruše: Jedna z žárovek se přepálila a při tom se přepálila pojistka ve stmívači. Po výměně obou věcí fungovalo osvětlení, ventilátor však ne. Bílý vodič "1" časového relé byl vypadlý z jedné svorky stmívače. Na stmívači jsou 3 svorky. U dvou je symbol vypínače naklápějícího se střídavě ke každé z nich podle stisku tlačítka-kolečka stmívače. Do jedné z těchto dvou byla připojena fáze, druhá byla volná. Třetí je regulovaný vývod ke světlům. Když jsem bílý vodič zapojil do volné svorky, ventilátor se po zhasnutí světel nerozběhl. Tak jsem bílý vodič připojil do výstupní regulované svorky pro žárovky. Pak už se ventilátor po zhasnutí světel rozběhl a po nastaveném čase zastavil. Když to porovnám se zapojením relé (odkaz výše), odpovídá. Tak doufám, že jsem to zapojil správně. Jiná možnost ani nebyla. Největším problémem bylo nakonec vtěsnat zpátky do málo hluboké instalační krabičky relé, trojici bezšroubových svorek a stmívač. Bez mírného násilí to nešlo. Doufám, že to bude v pohodě.
Mimochodem, automatické otevírání žaluzií ventilátoru obstarává podobný oranžový "solenoid", jaký ovládá v pračkách rozdělovače vody u násypek na prášek. Zpět je vrací pružina.
Při zapojení "1" na druhý vývod přepínače vlastně časový spínač dostává informaci, že světlo svítí, ačkoliv je vypnuté a nezapne výstup. Ovšem teoreticky by pak měl spínač sepnout hned po rozsvícení světla. Po nastaveném čase pak výstup vypnout při zapnutém i vypnutém světle. Ale nikdy jsem to nezkoušel, většina je zapojená přes obyčejný vypínač, kde se nedá nic přehodit.
- elektrosvit
Zároveň se omlouvám, že jsem Ti s výběrem v podstatě nepomohl. Zjistit, že porucha není ve ventilátoru, šlo až na místě.
Časovač dám zvlášť do samostatné krabice, umožňuje to použití kteréhokoliv vhodného typu. Navíc nepřekáží další vodiče a svorky. Dřív se to ani jinak nedělalo, instalační typy byly převážně k montáži na krabici KU nebo KP68.
Po rozdělání jsem zjistil, že používají známý obvod CD4541B. Bez složitých zásahů je možné změnit čas, případně další předvolby, které řídící IO umožňuje. Kterýkoliv typ lze celkem jednoduše upravit na verzi CS1-1 (časování po vypnutí), CS1-2 (po zapnutí s blokováním) nebo CS1-3 (po zapnutí bez blokování).
Upozornění: výrobce nikde neuvádí, že všechny nástěnné časové spínače řady CS1 spínají i po výpadku a obnovení napájecího napětí. Při některé aplikaci to může být nežádoucí. Vestavná řada CS3 k montáži pod vypínač tuto vlastnost nemá.
doktor365 píše:Zkoušel jsem Kanlux i Dospel. Po třech letech jsem měnil z důvodu vyšší hlučnosti. Průměr 120.
Po třech letech u mě to samé. Hlučnost Dospelu se zvýšila, pak asi po týdnu náhle stoupla nad únosnou míru a ventilátor jsem musel odpojit.
Příčina je ve zmíněné degradaci plastu, který časem ztratil pružnost. Vibrace způsobily praskliny, až se částečně uvolnil motor. Postupně se zvyšující vibrace pak poškození plastu urychlily. Na první pohled ani nebylo nic vidět, ale po demontáži jsem zjistil prasklé dno pouzdra motoru přes oba upevňovací šrouby. Zevnitř pouzdra jsou kolem šroubů výrazné paprskovité praskliny o šířce až 1 mm.
Druhý, méně používaný ventilátor už má praskliny taky. Pod šroubem motoru jedna viditená, na závěsném žebru pouzdra až pod lupou. Tento je poškozený méně, ale dlouho určitě nevydrží. Ve zvuku už se to začíná projevovat. Takže znova vybírám náhradu...