Dotykové ovládání LED osvětlení (přesunuto)

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jjilek
Kontaktovat uživatele:

Dotykové ovládání LED osvětlení (přesunuto)

#1 Příspěvek od jjilek »

Dcera koupila osvětlovací LED pásek nad kuchyňskou pracovní desku. Jako výrobce je označen FK Technics Praha. Pro dotykové ovládání nabízí FK dotykový modul, který lze zabudovat do hliníkové lišty spolu s LED páskem.
Instalace s troškou nejistoty (držel jsem vše v ruce poprvé), proběhla a osvětlení funguje, reaguje na zapnutí i vypnutí.
http://shop.fkt.cz/spinac-pro-led-pasky ... 000001.php
Je napájeno z běžného spínaného adapteru na 12V 3A. Problém nastal následující noc, večer jsem osvětlení dotykem vypnul. V noci jsem se vzbudil, osvětlení svítilo. Opakovaně jsem jej vypnul, ráno svítilo znovu. Podezření nejprve padlo na mikrovlnku o patro výš (za jiným elektroměrem). Pokusy ukázaly, že podezření je mylné. Další podezření padlo na akumulační elektrické topení, které o půlnoci zapne nabíjení, ráno v 5 vypne. Proto jsem nechal celý následující den osvětlení vypnuté, při poledním zapnutí nabíjení cca 20kW a po 3 hodinách jeho vypnutí žádná reakce. Takže topení to není. Následující noc se ale zapnutí opakovalo. Přes následující den je všechno v pořádku.
Kde mám ještě hledat příčinu? :roll:
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Nemůže třeba v noci docházet ke krátkodobému výpadku elektriky? Zkus procvaknout jistič, jestli se to nezapne.
termit256

#3 Příspěvek od termit256 »

Muze to byt uplne cimkoliv, rusenim v siti pocinaje, prebehnuvsim hmyzem po senzoru konce. Podivej se jaky je tam obvod ktery to ridi a zkus snizit citlivost. Tu AL listu ve ktere to je mas uzemnenou?
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od jjilek »

Zaky: Vytažení ze zásuvky a opakované zasunutí osvětlení nezapne.
Termit:Lištu uzemnit nejde, není to ani dost dobře možné. Je přes nulák pouze adapter. Mouchy jsem nepozoroval.
Zkusil jsem adapter připojit přes odrušovací blok, nemá to vliv.
vasekpetr1

#5 Příspěvek od vasekpetr1 »

Nedávno jsem ten dotyk v liště tady řešil, tak jen pro inspiraci :wink: .
Co mám informaci, tak od namontování funguje bez problémů, tak bych se asi zaměřil na zdroj.
Pro funkci dotyku by profil asi uzemněný být neměl. :wink:
p32

#6 Příspěvek od p32 »

Zkus to připojit jen na baterii, co to bude dělat. Když nic, tak to bude zdrojem jinak zkontrolovat ten spínač.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od jjilek »

To mne napadlo taky, ale to bych musel vyndat baterku z auta. Odběr je 3A a noc trvá nejméně 5 hodin.
termit256

#8 Příspěvek od termit256 »

To ruseni tam nepronika ani tak ze site ale spis "vzduchem". Ja s kapacitnimi snimaci mel podobne problemy, pomohlo snizeni citlivosti. Zkus ten obvod umistit mimo tu Al listu, kdyz uz ji nechces uzemnit a sleduj jestli to spina nahodne pote. V pripade ze u toho obvodu jednoduse nejde snizit citlivost, zkus tu snimaci plosku spojit s gnd nejakym odporem nebo kondikem a snizit citlivost tak. Pripadne ji zmensit, pokud je to mozne.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jjilek »

termit256 píše:To ruseni tam nepronika ani tak ze site ale spis "vzduchem"..

Proč ale jen v noci. Ještě zkusím zjistit čas zapnutí, ale jak, to zatím nevím.
Taky mne nenapadá, jak bez poškození aspoň provizorně uzemnit Al lištu.
termit256

#10 Příspěvek od termit256 »

Duvodu proc jen v noci muze byt milion a nema vyznam je zkoumat, protoze se ti zdroj toho ruseni stejne napodari spolehlive eliminovat. Napis sem aspon typ toho obvodu co je na desce.
p32

#11 Příspěvek od p32 »

Já si myslím, že o rušení nepůjde. Spíše o nějakou součástku v tom spínači. Kdyby to šlo, tak ho vydělej a zkontroluj spoje atd.
termit256

#12 Příspěvek od termit256 »

Je to temer jiste ruseni. Ja pouzival takove cinske moduly a dotykove plosky mam rozvedene na nerezove desky cca 10x10cm a byl s tim presne takovy problem jak pise.
Ty obvody funguji tak, ze po pripojeni napajeni se zkalibruji a pak reaguji na zmenu frekvence vnitrniho oscilatoru. Ta autokalibrace ale probiha neustale, jen s delsi casovou konstantou. Takze je klidne mozne, ze v noci kdy je uroven ruseni mensi obvod pomalu zvysi citlivost a pak sepne i v pripade kdy by pres den nereagoval. Nebo to muze byt uplne jinak. Nema vyznam hledat pricinu, protoze se ji stejne nepodari spolehlive odstranit. Je treba jen nastavit citlivost tak, aby to dotykem spinalo, ale na ruseni nereagovalo. Ta Al lista je vlastne dalsi elektroda s dost velkou plochou a proto jsem psal ze by bylo dobre ji pripojit na gnd aby neovlivnovala snimaci elektrodu. Myslim ze vyvrtat do ni nekde zezadu diru a prisroubovat samorezem drat nebude pro prumerne zrucneho kutila problem.
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jjilek »

termit256 píše:Duvodu proc jen v noci muze byt milion a nema vyznam je zkoumat, protoze se ti zdroj toho ruseni stejne napodari spolehlive eliminovat. Napis sem aspon typ toho obvodu co je na desce.

Ten obvod už nezjistím, musel bych do Hornbachu si prohlédnout vybalený obvod. Pod skříňkami kuchyňské linky je to horor namontovat, to už nechci opakovat.
termit256

#14 Příspěvek od termit256 »

Jako ze to chces opravit tim ze se na to budes koukat?
Tak to preju hodne stesti...
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od jjilek »

termit256 píše: Napis sem aspon typ toho obvodu co je na desce.

Odpovídám jen na Tvoji na otázku.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“