Sháním SM k Receiveru Aiwa AX-7800

Sháníte nebo nabízíte nějaký návod, schéma, manuál, katalogový list (datasheet) ?

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
michal12

Sháním SM k Receiveru Aiwa AX-7800

#1 Příspěvek od michal12 »

Zdravím,
potřeboval bych servisní manuál nebo aspoň schéma k tomuto receiveru.

Několik kusů jsem už dřív opravil ale byly to vždy jenom maličkosti. Jestli si to správně pamatuji, přerušené pojistkové odpory v koncích a ve zdroji a svod svitkáče u stereodekodéru. Teď se ale k mě dostal pěkně roz*ebaný kousek. Někdo zřejmě nedokázal opravit původní konce tak tam místo nich nabastlil nějaký hnus ze sony minivěže + ručně vinuté trafo na ruském C-jádře. Naštěstí deska je nepoškozená, pouze chybí koncáky, takže dát tohle dohromady nebude problém.

Stroj má ovšem ještě jednu vadu v tuneru a s tou si asi bez schématu neporadím.
Při "scanování" FM pásmem se ladění nezastavuje na stanicích. Vždy asi 1 minutu po zapnutí fuguje dobře, potom nejdřív přestane zastavovat na slabších stanicích a nakonec úplně. Při ruční ladění a nebo přímé volbě stanice normálně fungují. Závada je tedy pouze v tom, že na nich nezastavuje automatické ladění. Dělá to pouze FM, na AM pásmech vše funguje. PLL je osazené TC9127P+TC9125BP+TD6102. Je mi celkem jasné kde hledat chybu ale bez schématu si na to netroufám.

Na oplátku můžu nabídnout něco ze své sbírky SM ke starší hifi technice a měřícím přístrojům všech značek, dohromady něco přes 300GB.
stefan31

#2 Příspěvek od stefan31 »

Nejaké info s ladením, ale AM MW ... http://www.wa2ise.com/radios/extampll.html

Stefan31

Datasheet TC9125TC: http://www.datasheetspdf.com/pdf/500709 ... TC9125BP/1
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Kde chceš sehnat opravdu dobrý 2SB705A/2SD745A ?
michal12

#4 Příspěvek od michal12 »

to stefak31: Díky, tohle jsem už našel, ale moc mi to nepomůže.

to sinclair: Ty asi nikde, ale snad nebude takový problém je nahradit. Zatím uvažuji, že tam dám 2SC3857+2SA1493. V AME mají originál Sanken.
Zbytek konce se zdá být v pořádku. Teda kromě většiny elytů, ono je tam hodně teplo. Budiče jsou ok a dokonce i pojistkové odpory mají původní hodnoty.
Myslíš, že bude s náhradou problém?
sinclair

#5 Příspěvek od sinclair »

Ano, to bude a velkej.
Ty původní výkoňáky sice mají ve starých datasheetech Ft nějakých 17MHz, JENŽE čertvíjak měřený, protože ve skutečnosti jsou daleko chcíplejší, hrubým odhadem 10MHz, možná míň.
Takže pokud je nahradíš takhle hbitejma SanKenama, beze změn kompenzací budeš mít problém. Ona ta interní struktura je poměrně rychlá, na vstupu dvojfet, hned za ním rychlý diferák z bipolárů...
Já se s tím mořil nějakou dobu a bylo potřeba vyměnit i původní budiče 2SA1111/2SC2591 za jiný a vyměnit celkem tři keramický kondíky a dva odpory.
Ale pak se mi povedlo z nějakého anglického NOS zdroje /přes známosti v servisní centrále NADu/ koupit deset origo dvojic těch původních černo-modrých Hitachi. Je to už dost let, ale stálo to strašný ranec. Používalo je koncem 70.let více firem, nejen Aiwa, ale asi byly drahý vždycky. I v té době 150V/120W, relativně rychlý a odolný výkoňáky byly vždycky něco extra, i v Japonsku.
Ty konce v téhle bývalé vlajkové lodi Aiwy se povedlo vždycky zničit jen tak, že si z toho receiveru díky rezervě výkonu někdo udělal zesík pro diskotéku a hnali to několik hodin nadoraz a do 4 ohmů. Chlazení na to není dělaný, neudržela to ta stávající jednoduchá diodová stabilizace kliďáku a ty konce se fakticky upekly samy velkým kliďákem - pojistky vyletěly, až už byly konce probitý, resp. protavený.
Přílohy
zadek servisu AIWA.jpg
(31.15 KiB) Staženo 7 x
michal12

#6 Příspěvek od michal12 »

Zatím dík za cenné rady.

Neměl jsem teď na to moc času, ale zatím jsem aspoň vybral všechno co tam ten 🤐 nabastlil a předělal kabeláž do původního stavu. Naštěstí jsem si jeden kus kdysi dávno nafotil.
Jediné stopy co tam teď po "opravě" zůstaly, jsou dvě díry na zadním panelu. To ručně vinuté trafo totiž bylo chytře namontované hned nad vstupní konektory:) Ještě chladič je rozvrtaný jak ementál, ale to až tak nevadí.

Oba zesilovače běží, chybí jim "jenom" ty koncáky.
S tím, že budu muset hnout s kompenzacema jsem smířený. Jiné řešení stejně asi není. Sehnat původní koncáky se ani nesnažím. Ona šance, že mezi tím množstvím pajců co všude nabízí jsou i nějaké originály je skoro nulová.

Co se týká tuneru, zjistil jsem, že příslušný signál si bere z pinu č.10 HA11211. Pak následuje mutovací obvod a auto-stop. Až po sem je všechno v pořádku (projeto škopkem). Dál by měl pokračovat až k TC9127P, ale tam jsem se nějak ztratil. Datasheet k tomuto IC jsem nenašel. No, bez schématu to bude ještě sranda.

Je tam hromada polovyschlých elytů, i v napájení PLL, takže trochu doufám, že se tahle vada po jejich výměně opraví sama.
Budu tak během 2-3 týdnů dělat velký nákup v Farnellu tak je tam přihodím, pak se uvidí.

Naštěstí je to už můj stroj, takže si s tím můžu v klidu pohrát.
rnbw

#7 Příspěvek od rnbw »

Tu nieco je: http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 127P.shtml
Sice TC9127AP, ale mohlo by to sediet.
michal12

#8 Příspěvek od michal12 »

Dík, ale právěže nesedí. Ten můj je asi ještě o něco starší. Má samostatný prescaler, pouzdro DIL40.
michal12

#9 Příspěvek od michal12 »

Tak tuner jsem vyřešil. Mohl za to tranzistor ve stabilizátoru - Q34 (2SD880). Po ohřátí začal šumět.

Ještě dát dokopy konce.
sinclair

#10 Příspěvek od sinclair »

Dej si sakra pozor, hlavně na ty kmit. kompenzace a teplotní stabilitu, která ani v originále není žádná sláva a je udělaná tak do 45°C chladičů - nad nějakých 50°C už kliďák letí hore jak raketa.
Občas havárku konců odnesou i ty kompenzační diody.
Ty vstupní dvojfety, druhý diferák a celý rozkmit tam zůstaly?
michal12

#11 Příspěvek od michal12 »

Moc jsem zatím nepokročil. Musel jsem tenhle stroj odložit, protože byla hromada jiných starostí.

V koncích jinak všechno přežilo. Od vstupu až po budiče. I ty předpěťové diody jsou ok.

S kliďákem jsem si u jednoho kousku trochu hrál, takže s tím rozhodně souhlasím. Při nižších teplotách funguje dobře, ale po větším zahřátí začíná pomalu ujíždět nahoru. Pro jistotu jsem ho tehdy nastavil na minimální rozumnou hodnotu. Myslím, že to bylo necelých 20mA, ale nejsem si jistý, je to dlouho.

Bez SM se tedy asi obejdu, ale kdyby někdo přece jenom věděl, kde se dá aspoň koupit, byl bych rád. Časem by se mohl hodit.
sinclair

#12 Příspěvek od sinclair »

Tohle by Ti mohlo trochu pomoct.
Základní stabilita desky konců stojí a padá s kvalitou tří elytů - C35, C36 /blokování ZD 22V/ a hlavně na desce neoznačeného, jediného C69, co je pro oba kanály společný. Není na desce vůbec označený, dodělávaný je zřejmě na poslední chvíli /možná až u pozdějších kusů označený bude/ a má úplně sólo, jen pro něj přivedenou GND z centrálního uzlu.
Při sebemenších potížích jako první kontrolovat tyhle tři /jsou všecky v teple/ a rozhodně se vyplatí je nahradit typy s poněkud nižší impedancí. Já používám pro všecky tři pozice Nippon KYA 10/50 a oba konce jsou naprosto bezpodmínečně stabilní i po odpojení Boucherotů.
Kromě toho mě občas nasraly i C51, C52 /blokují předpětí/, které tím, že jsou fyzicky umístěný těsně u dvojitejch emitoráků, dostávají u honěnejch exemplářů pěkně na prdel a bývají suchý. Zajímavý je, že při jejich vyschnutí nakmitává na sestupný hraně jenom levej kanál - zřejmě asymetrií topologie desky konce. Ona se jen tváří jako skoro symetrická, ale není a kvůli jiným obvodům na desce ani být nemůže.
Celá mašina je postavená z velice kvalitního materiálu /nic jinýho, než origoš Nippon a Nichicon tam není/, ale rok výroby neochčiješ.
Zákaznický čtyřpinový filtráky 10G/56V, co už po tolika letech mají svý odslouženo, nahrazuju buď zákaznickýma čtyřpinama 10G/80V od NADu, jenom acetonem smáznu to logo NAD :D, anebo takovýma hezkýma modrýma čtyřpinama 15G/63V od jedné, furt ještě americké firmy.
sinclair

#13 Příspěvek od sinclair »

Co přesně se změní na chování fyziologie, pokud odpojím R1=1MΩ?

Potenciometr je lineární, má skutečnou hodnotu 210kΩ a má vyvedenou jednu odbočku z přesné poloviny 300° dráhy.
Původní údaje fyziologie jsou +9,5dB±1dB/100Hz, +2,5dB±1dB/10kHz.
Přílohy
loudness_AX7800.jpg
výřez z nf části AX-7800E-loudness
(47.26 KiB) Staženo 6 x
stereo s odbockou02.jpg
jde o stejný typ, foto je atyp 2x30k Denon
(117.78 KiB) Zatím ještě nestaženo
Odpovědět

Zpět na „Návody, schémata, manuály, literatura, katalogové listy (pouze pro registrované)“