Mitsubishi M5214L

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
sinclair

Mitsubishi M5214L

#1 Příspěvek od sinclair »

Dokázal by někdo, moc prosím, někde vyšťourat původní sken datasheetu firmy Mitsubishi k tomuto OZ?
Je to typ M5214L, pouzdro SIL7, jeden ze starších, 1x OZ s malým šumem a hlavně vysokým dovoleným napájecím napětím, v určitých aplikacích nesnadno nahraditelný. Netuším ani, zdali např. nemá fetové vstupy, nebo jak je vnitřně zapojen. Běžně bývá napájen napětím až ±22-23V, ale dovoleno bude mít jistě víc.
První výskyty zásadně v japonských přístrojích asi od r. 1976-77.
Našel jsem jen různé porovnávací tabulky, ze kterých ale nejsou patrné jeho mezní údaje, ani nic podrobnějšího.
Jsou celkem dost spolehlivý /vzhledem ke stáří!/, ale je hroznej problém, když už někde opravdu začne nepřístojně šumět či vyvádět jiný skopičiny, protože je současně s diskrétním zbytkem obvodu napájený velmi vysokým napětím /bráno z hlediska dnes používaných např. ±18V i méně/ až těch ±23V a více. Kromě toho nejsou tyhle M5214L pin-compatible s žádným jiným OZ a už vůbec ne jednoduchým a v SIL pouzdru. Za NOS exempláře chtějí opravdu hrozný peníze.
Překopávat to na něco jiného by znamenalo kromě úpravy /často diskrétních/ stabilizátorů jejich napájení i úpravy dalších obvodů, které jsou na ně navázány. Mám totiž takové neblahé tušení, že ten OZ uvnitř M5214L bude mít obrovský OLG. Dělali s nimi korekční předzesilovače pro hlavy, přenosky a nahrazovali jimi bez šumu i 20dB útlum na pasivních korekčních obvodech - a ještě jim zbyla kupa zisku na výstupní napětí v jednotkách voltů.
Třeba hezky je to vidět tady - OZ tohoto typu a bez jakéhokoli šumu hradí ztráty na předchozí balanci - a ještě mu mu zbývá přes osm voltů výstupního napětí na krytí ztrát v pasivních korekcích přímo před koncovým stupněm tak, aby zbylo něco přes 0dBu na plný vybuzení koncových stupňů - a to celý v charce do 40kHz jak když střelí, o hranách jak brus ani nemluvě.
Fakt by mě moc zajímalo, co je ten M5214L zač.
Mitsubishi dělali vždy skvělé OZ, ale tohle je tak trochu unikát.
Zobrazený blok volume/loudness/balance/tone pochází z AX-7800E.

Kdyby někdo ten origoš DS Mitsubishi našel, byl bych mu moc vděčnej.
Přílohy
tone_AX.jpg
(87.56 KiB) Staženo 155 x
sinclair

#2 Příspěvek od sinclair »

Tak, sice M5214L jsem už nikde nenašel, ale zato jsem narazil na celkem zajímavej dokument.
Je to přehled starších IO všech renomovaných japonských firem včetně jejich funkce a určení. Může to pocházet tak z konce 70.let.
Někomu by se to mohlo hodit při identifikaci staršího švába.
Přílohy
Stare japonske IO.pdf
(170.71 KiB) Staženo 186 x
Odpovědět

Zpět na „Součástky“