četl jsem si o účincích UVC záření. Mám z toho respekt vzhledem k tomu, co to dělá s DNA všech buněk, ale zároveň mě to napadlo využít pro preventivní desinfekci prostorů pod skříněmi, kde se zejména v zimních měsících občas vytvoří plíseň (nejproblémovější jsou místa ve spárách mezi dlaždicemi). Už jsem provedl postřik bezchlorovým likvidačním prostředkem plísní (bez aktivního chloru nejen kvůli smradu, ale kvůli vzniku solí, které pak dále přitahují vodu a zvlhčují podklad > vznik plísně) a nějakým prostředkem pro prevenci vzniku plísní (říkají tomu biologické inhibitory, které tvoří nevhodné prostředí pro plísně a nejsou přímo toxické pro životní prostředí a lidi), ale stejně se občas něco objeví pod skříní. Skříň má nevhodnou konstrukci, protože je pod ní cca 2cm škvíra, pod kterou se blbě uklízí i větrá a celé dno skříně je zvednuté cca 10cm nad zem, takže tam vzniká prostor pro tvorbu těchto humusů a stěhovat to každý týden je vopruz.
Napadlo mě umístit pod tu skříň UVC zářivku na časový spínač s manuálním nastavením doby začátku i konce desinfekce, aby ve chvíli, kdy v místnosti nikdo nebude (někdy v noci) byla provedena desinfekce zapnutím zářivky na pár desítek minut až hodin. Mám ale obavy z následujících problémů:
1. jak moc UVC pronikne stěnou té skříně, případně odrazem od podlahy a škvírou mezi skříní a podlahou do prostoru, aby ohrozilo neplánovaně procházející osobu?
2. Viděl jsem, že existují pro desinfekci operačních sálů zářivky, co pohlcují 185nm, kdy je největší tvorba ozonu ionizací vzdušného O2, ale i tak se asi nějaký ozon vytvoří, který taky není dobré dýchat a drží se u země. Pomůže to jen normálně vyvětrat?
3. Hrozí nějaké další nebezpečí, pominuli hloupé jednání, "koukat, jestli to svítí" apod. ?
Řeším to proto, že klasický odvlhčovač se skutečným výkonem v místě 2L/12h nestačí na snížení vlhkosti trvale pod 60% a postřik sice funguje, ale pouze dočasně. Máte někdo zkušenost, jestli to funguje a jestli to lze provozovat bezpečně (ozon, poškození DNA buněk)?
Díky za rady.
K.