Naprogramování PIC 16F62BA

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Milan

Naprogramování PIC 16F62BA

#1 Příspěvek od Milan »

Kdysi jsem z východu koupil dvě destičky stavebnice čítače 1Hz-50Mhz .
Základní funkce po osazení fungovaly na první zapnutí . Nyní jsem koupil další tři ( náhrada stupnic u přístrojů) , nefunguje ani jeden . Strčil jsem do nově osazené destičky ten asi dva roky starý PIC a funguje perfektně . Takže mi Číňan poslal něco evidentně blbě naprogramovaného. Je fakt, že staré a nové PICy se liší , starý má na konci označení jen písmeno B, nové mají na konci BA.
Protože nepředpokládám, že by Čiňan tušil něco o naprogramovaném PICu
a tudíž budu těžko reklamovat, chtěl bych se zeptat , zda by ty nové nešly přeprogramovat jako kopie toho starého popř. zda by byl někdo ochoten mi to za úplatu udělat . Tuším nejasně něco o nějakých "zámcích" dat ,ale možná se to dá nějak obejít, jsou-li tam .
Díky za radu od zkušenějších , já končil před mnoha lety s 8035 :) .
lopez

#2 Příspěvek od lopez »

"Tuším nejasně něco o nějakých "zámcích" dat ,ale možná se to dá nějak obejít, jsou-li tam."

No ak je "lock" (CP) tak to nenačíta nikto. :D
Na to tam ten CP (Code Protect) proste je. :D
petrfilipi

#3 Příspěvek od petrfilipi »

Nazdar,

začal bych asi takto:
1. Reklamace v PRC (je-li možná, já nakupuji přes Ebay a tam je to s reklamací v pohodě) - sice to nevyřeší problém s nefunkčním čítačem, ale aspoň se Ti vrátí finance.
2. Typ PICu. Jsi si jist, že je to 16F62BA? Není to náhodou 16F628A?
3. Kdybys nikoho jiného nesehnal a typ byl 16F628A, tak by to asi šlo - ale samozřejmě bez záruky (a tím myslím i funkčnost funkčního kusu).

Petr
gepard

#4 Příspěvek od gepard »

Zdárec,
nejedná se čirou náhodou o tuto konstrukci čítače do 50MHz?? Ten je tedy s PIC 16F628A.
Na E-bay, DX i Aliexpress je možné koupit defakto stejnou konstrukci, jen s malou modifikací - viz. zde.
Přílohy
DSC_0817_2.jpg
(77.28 KiB) Staženo 206 x
DSC_0817.JPG
(141.73 KiB) Staženo 214 x
-- Gepard --
Milan

#5 Příspěvek od Milan »

Pomohla k brýlím lupa a čelovka, starý funkční je skutečně ...628, nové jsou
628A. Vlastní plošný spoj je u starého a nového naprosto stejný stejně jako
ostatní součástky a jejich hodnoty.
Je to z e-Bay ten druhý ,ale cena byla cca 80,-Kč/ks.

To petrfilipi - pošlu ti SZ , zatím díky za rady.
petrfilipi

#6 Příspěvek od petrfilipi »

Tak jsem si ještě před spaním trochu "serfnul" a našel jsem tyto stránky: http://blog.ok1cdj.com/2013/07/citac-do-50-mhz.html, kde je odkaz sem: http://www.qsl.net/dl4yhf/freq_counter/freq_counter.html a tam je odkaz na stažení FW do PICu. Nebylo by lepší zkusit zkontrolovat, zdali schéma souhlasí a pokud ano, tak do PICů vypálit hned správný obsah než zkoušet číst ten funkční kus?

Petr

Aha, tak Gepard byl (jak už jeho nick napovídá) trochu rychlejší. :D
Milan

#7 Příspěvek od Milan »

No jo, teď mě budeš mít za úplného blba, v podstatě to samé jsem měl namysli v mé dnešní ranní SZ - tvůj včerejší příspěvek jsem přehlédl :) .
Teď dělám destičku vstupního zesilovače k tomu čítači ( 20Hz - 30MHz ,
cca 20mV - 10V na vstupu ,ss přepětí alespoň 250V ,abych s tím mohl do elektronek ) ,to bude chvíli trvat, pak se vrhnu na kontrolu schématu, naštěstí mám prázdné destičky , tak to půjde dobře.
Mám shánět ty ..628 /jsou obsolete/ nebo ty ... 628A ?
Po kontrole spojů bych se ozval . Zatím díky.
petrfilipi

#8 Příspěvek od petrfilipi »

Já bych se, jak jsem psal v SZ, naučil řádně stahovat a zapisovat PICe a pak bych se ozval, abychom to mohli realizovat.

Petr
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od forbidden »

Tady je seznam změn 628>628A. Změny jsou většinou technologický a přechod by neměl být problém. Já osobně jsem problémy zatím nikdy nezaznamenal, ale kdo ví, co tam žluťáci v kódu napáchají. :D Můžeš mít prostě smůlu a chodit to nebude. Nicméně to za pokus stojí.
ron

#10 Příspěvek od ron »

Vážený pane, váš problém mě připomněl moje potíže s tímto PICem v měřiči kmitočtu z číny.
Je to ten co na něj shora uveden odkaz, ale koupený na ebayi asi za 120.-. Sestavil jsem to a chodilo mi to na prvý raz. Při pokusech s tím jsem však připojil na vstup sinus signál asi 10V a tím byl konec pokusů. Zřejmě odešel ten vstup na picu. Protože jsem chtěl ale uskutečnit modernizaci starého generátoru jako vy, a neuměje programovat, objednal jsem si u číňana druhý kit. A protože je ale z číny daleká cesta, nechtělo se mi po nějakém dnu zase čekat tak dlouho a mít přístroj na stole měsíc rozdělaný, koupil jsem si u pana Zajíce jeho podobný (sice dražší) měřič kmitočtu a ten do přístroje nakonec nainstaloval. Ten mi také dobře poradil, a sice že je nutný na vstup dát tvarovač signálu. Ten jsem také vytvořil, než mi přišel z číny ten druhý kit.
Když mi pak z číny přišel druhý kit, nedalo mi to a po sestavení (opět fungoval) jsem programátoram PicKit2 (zase od čínských soudruhů) vyčetl program z picu podruhé došlého kitu. Také se mi podařil přečíst program i z toho poškozeného picu (s zřejmě vadným vstupem). Pátral jsem, ale i po netu a objevil stránky, na které je zde výše také odkaz. Na nich byl podobný měřič kmitočtu i se dvěma variantami kódu do PICu. Po stáhnutí verze č2 a porovnání, jsem s úžasem koukal, že programy jsou stejné!!!! Číňan to tedy od uvedeného autora oprásknul a dodává to do světa.
Přestože to byl můj první pokus s programováním PICu, podařilo se mi jej do došlého nového PIC16F628A (také z číny) nahrát a vložit do kitu z první stavebnice a tak jej také zprovoznit. Dílo se tedy podařilo, i když mi nyní obě dvě stavebnice leží v krabici. (do generátoru jsem mezi tím již zabudoval měřič od Zajíce).
Pokud by z vaší strany byl o obě, nebo i jen jednu, stavebnici zájem prodal bych vám to. Mně to zatím leží v šuplíku nevyužité. Také bych se mohl pokusit naprogramovat ty vaše PICy, jsou asi čisté. Musel bych to ale zase nastudovat, protože po roce a půl se mi to již z hlavy vykouřilo (je mi 70) a programy psát neumím, to dělají dnes mladší snáz. Jen jsem chtěl vyzkoušet jak se ten kód do toho švába nacpe a také, když je to umožněno, přečte .
Karel
Přílohy
150120181697.jpg
(273.22 KiB) Staženo 199 x
150120181696.jpg
(254.13 KiB) Staženo 195 x
Milan

#11 Příspěvek od Milan »

Děkuji za nabídku a popis skutečností, ze kterých plyne, že procesory nemají zřejmě aktivovánu ochranu dat před vyčtením . Posílám vám SZ.
ron

#12 Příspěvek od ron »

milane máš SZ
Milan

#13 Příspěvek od Milan »

Děkuji srdečně uživateli Ronovi za rychlou pomoc s nahráním softwarově vadných PICů. Problém je vyřešen .
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“