Prosím o radu se zapojením ventilátoru do koupelny

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
huckleberry

Prosím o radu se zapojením ventilátoru do koupelny

#1 Příspěvek od huckleberry »

Zdravím,jsem tu poprvé tak nevím,jestli jsem správně a předem se omlouvám za dotaz a termíny,jsem na elektro tupej..
Měl jsem ventilátor v koupelně s časovačem,který byl umístěn pod vypínačem.
Koupil jsem si nový ventilátor s časovačem a čidlem vlhkosti a potřeboval by jsem pomoc se zapojením,k ventilátoru vede od vypínače modrý,hnědý a zelenožlutý drát,/ten zelenožlutý nebyl na ani jednom konci napojen/,vypínač se po stisknutí vrací do původní polohy a potřebuji to zapojit tak,aby fungoval i časovač i čidlo vlhkosti.

Obrázek

Obrázek
keemo

#2 Příspěvek od keemo »

zavolat nekoho kdo tomu rozumi? :)
elektrosvit

#3 Příspěvek od elektrosvit »

Ventilátor je podle obrázku zařízení třídy ochrany II, tzn. zelenožlutý vodič (PE) se k němu nepřipojuje. Do svorkovnice ventilátoru přijde zapojit modrý a hnědý vodič. Akorát se mi nezdá barevné označení vodičů ve ventilátoru (červený a černý). Je podle štítku nebo návodu ventilátor určen k připojení na 230 V? Čidlo vlhkosti je evidentně vnitřní součást ventilátoru, tj. pokud bude aktivován časovač a zároveň bude v místnosti určitá vlhkost vzduchu, ventilátor poběží.
RadekB

#4 Příspěvek od RadekB »

Do vetraku jde nejspis nula, trvala faze a spinana faze.
Takze moznosti jak to zapojit je asi vice, nicmene chybi jeden cerny/sedy drat.Nezbyde nez udelat prasarnu a preznacit ZŽ. Časovač se nepoužije, ten ma vetrak v sobe.
Ktery drat je ktery je v navode nebo nekde na stitku vetraku
elektrosvit

#5 Příspěvek od elektrosvit »

Aha, tak to sorry. Ignoruj můj příspěvek výše. Že je uvnitř časovač jsem nevěděl. :oops:
huckleberry

#6 Příspěvek od huckleberry »

elektrosvit,moc děkuju za odpověď,zapojil jsem to tak /hnědý do L ,modrý do N ,ještě je na svorkovnici ventilátoru LT . Ale až pak jsem rozdělal vypínač,a našel tam ten časovač,tak předpokládám že ho musím oddělat.
Tady je schéma jak má být zapojen podle manuálu,ale mě jako tupcovi to nic neřekne:-)
Obrázek
RadekB

#7 Příspěvek od RadekB »

Takze je to jak jsem psal, tlacitko musis zapojit podle schematu - chybi jeden drat. Nebo preznacis ten ŽŽ.
Vetrak se rozbehne po pripojeni faze na LT.
Nektery vetraky jedou po privedeni faze na LT i bez faze na L, pak by sedal ovladat i tim casovacem, kdy budes moct vyuzit i zpozdene sepnuti, ale nebude fungovat prave ten vlhkostni spinac.
Takze casovac pryc a zapojit jak jsem psal i s preznacenim ZŽ, brrr, hrozna prasarna....
elektrosvit

#8 Příspěvek od elektrosvit »

Řiď se příspěvkem RadkaB, ví o tom víc než já.
A jsem slepý, přehlédl jsem bílý vodič, který jde do svorkovnice. :roll:
Naposledy upravil(a) elektrosvit dne 13 led 2018, 19:40, celkem upraveno 1 x.
huckleberry

#9 Příspěvek od huckleberry »

RadekB i tobě děkuju,nemohl by jsi mi to prosím napsat jako úplnýmu blbovi,tj. vyndej z vypínače černej drátek,dej tam zelenožlutej apod.? :-)
RadekB

#10 Příspěvek od RadekB »

No, nevim co chces vic napsat, z toho schematu je to fakt jednoznacne.
Rekni radeji nejakemu elektrikari, pro nej je to prace na 5 minut i s pitim kafe

Na hnedym dratu, co vede do tlacitka by mela byt faze (na tl. je to znaceny sipkou dovnitr, tak snad to tak je) takze z toho vytahni cerny drat do casovace a zapoj hnedy drat co vede primo do vetraku. Tam ho zapoj do svorky L

Modry drat je v krabici jen spojeny, pokud se nepletu, takze ten zapoj do svorky N na vetraku

Udelaej prasarnu (co ale delaji i elektrikari profici - cernou izolackou preznac ŽZ drat, co vede DO VETRAKU a to na obou stranach) na strane vetraku ho zapoj do svorky LT a na strane tlacitka ho zapo do tlacitka misto sedeho dratu casovace
huckleberry

#11 Příspěvek od huckleberry »

Jednoznačné pro tebe,pro mě ne,ale ok,i tak díky za ochotu
RadekB

#12 Příspěvek od RadekB »

Postup tam mas, ale prave elektrikar si zakladni veci muze overit merenim a ma zkusenosti.
Jde o tzv. VTZ, takze by jsi se v tom rejpat vubec nemel a i ta rada ode me by mohla pro me byt nebezpecna, pokud by se ti neco stalo.
huckleberry

#13 Příspěvek od huckleberry »

RadekB promiň,přečetl jsem jen první dvě věty a ne zbytek.
Zapojil jsem to teda takhle,do větráku hnědý na L, modrý na N a ŽZ na LN a teď když zmáčknu tlačítko,tak jede větrák furt,shodím a nahodím jistič,větrák nejede, zmáčknu tlačítko, se rozjede a už zas nevypne

Obrázek

Obrázek
huckleberry

#14 Příspěvek od huckleberry »

Tak beru zpět,časovač funguje, vlhkost taky funguje ,jestli chceš Radku,tak pošli tel. číslo a já ti pošlu aspoň malej kredit za ochotu :-)
doktor365

#15 Příspěvek od doktor365 »

Nevypne možná proto ,že je tam nastavený čas na časovači.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“