Do kterého rádia se pustit pro začátek?
Moderátor: Moderátoři
Ale je to jednoduchý jak facka a jak jsem psal, spousta součástek do toho bude snadno nahraditelných. To u toho Teslatonu už tak snadný nebude a ten bulhar...no, záleží, na co se chlapec cítí.
Přeci jen - Teslaton je "pětka" a je tam toho o hodně víc.
- elektrosvit
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Potom asi nejvíc probitý ty plochý selény kvůli velkým elektrolytům.
Myslím, že v tomhle a ještě v čemsi byly buď 100uF, anebo 2x50uF spojený, což je pro ten selén i při jeho vnitřním odporu dost pecka.
Já si pamatuju poškozený výstupáky nejenom v tomhle, ale nějak obecně a v souvislosti s fakt otřesnýma polskýma ECL86, to bylo jednu dobu úplně děsivý.
Ze stokusovýho kartónu bylo použitelných tak dvacet a za Tungsramku, nebo EiNiš-ku se přeplácelo dvojnásobek.
Jednu dobu to bylo takhle na pytel i s polskýma EL84 a televizníma PCL86, ostatně ten průser s polskýma lampama se táhl napříč, až do faktického konce používání PCL85/805. Ty nevyřešili asi nikdy. Televizáci na to strašně nadávali a něco mi říká, že i PL508 stály za pěkný hovno, taky se sháněly kde se dalo a nejblíž byli Maďaři.
Jinak zrovna Teslaton mi nic moc neříká.
Opreta i Akord A-104 pocházejí z nějaké školky, ještě mají DKP
Stradivari není nekompletní, jen je vytažené šásko a lampy uklizené v krabičce na vatě. Takhle jsem to podědil.
Ta moje Minerva je typ 405, ne 406. Omlouvám se za chybku. https://www.radiomuseum.org/r/minerva_405w.html
Zkoušečku elektronek mám, stavěl jsem si ji před lety podle starého polského časopisu. Plus ještě jednu rozestavěnou pro kamaráda, který si mezi tím pořídil BM215.
Mým doporučením tedy je, že právě ten "Bulhar" bude k uvedení do chodu ta nejjednodušší varianta.
- jirka5
Exportmodell f Tschechoslowakei; Musiktruhe, UKW-Bereich OIRT von 66...73,5 MHz, Monogerät, eingebautes Plattenspielerlaufwerk von Tesla Typ HC07; 16, 33 und 45 UpM. Überspielausgang, Anschlüsse für Tonbandgerät, Zweitlautsprecher, Außenantenne UKW- 240 Ohm, Antenne, Erde für AM, eingebaute Ferritantenne.
"Das Gerät wurde speziell für die Tschechoslowakei gefertigt. Es gab solche Abkommen, die die Abnahme von bulgarischen Geräten vorsahen. Dabei wurde die Entwicklung und der Fertigungsanlauf durch Experten von TESLA vor Ort in Bulgarien gesichert."
Vybírám podstatné věci: Exportní model pro Československo, hudební skříń.
Přístroj byl vyráběn speciálně pro Československo. Existovala taková dohoda, která stanovila odběr bulharských přístrojů. Přitom vývoj a výroba byly zajišťovány odborníky z Tesly přímo na místě v Bulharsku.
Pan Lill je velkým fandou a znalcem československé radiotechniky a vysílací techniky, jenom by mě zajímalo, kde k těmto informacím přišel. Přikláním se totiž k domněnce, že šlo o pajc nějakého západního rádia.
- jirka5
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=27486
Jen škoda, že u toho mého scházejí dvířka.
Neexistuje někde nějaký povšechný návod, jak správně postupovat při renovaci elkových rádií?
- elektrosvit
A k té Operetě: Kromě nevalných vlastností přijímače mi vadila i gigantická skříň, uvnitř skoro prázdná, reproduktor vzadu na pravé boční stěně a gramošasi otočené o 90°. Kdo tohle mohl vymyslet a kdo schválit...
Návod je třeba tady. Mnoho informací je i na radiofóru.cz a zde na bastlírně.
- elektrosvit
- jirka5
Vydalo SNTL v roce 1970. Je pravda, že doba se změnila, změnil se i přístup k věci, ale rádia zůstala stejná
Velmi dobře jsou popsány postupy restaurování starých rádií na německém fóru parního rádia (www.dampfradioforum.de), samozřejmě jen v němčině.
Jeden Akkord A-104 vlastním a je určen k likvidaci, takže ti z něj můžu buď poslat dvířka nebo jej celý vyměnit za jiný "poklad". V případě zájmu prosím SZ.
- Přílohy
-
opravy radiopřijímačů.jpg- (118.07 KiB) Staženo 75 x
Levá je sám velkej Tuček 1957, pravá překlad z německýho originálu z roku 1958, překládal Český a vyšlo 1961. Je fakt důkladná a bere všecko od podlahy a do hloubky.
Dost se tam promítá ta příslovečná německá důkladnost a pečlivost.
Kromě toho - mnohý metody, popsaný v Tvojí knize /mám ji taky/ jsou ještě v těchhle letech /50-60/ považovaný za zavrženíhodný.
Třeba cpaní brzdový kapaliny do poťáků, který za rok a něco shnijou.
- Přílohy
-
P1010034_01.jpg- (278.06 KiB) Staženo 100 x