Ventilator ADDA Hypro Bearing
Moderátor: Moderátoři
Ventilator ADDA Hypro Bearing
Vyvrtal som v strede do kovoveho spodku dierku, cez nu dostal du par kvapiek motoroveho oleja a ventilator vyrazne stichol.
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Takhle to dělám například u bowdenů, vazelína, benzín, smícháš, nabereš do stříkačky a pomalu leješ do ústí bowdenu. Ani lanko/drát nemusíš vytahovat.
No a jak do toho dáš ještě trochu oleje, smísí se s vazelínou a ta zřídne, kdyby byla vazelína příliš hustá (třeba v mrazech).
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Zdeformovanie tej gumovej podlozky pravdepodobne sposobi "pokles" vrtule a nasledne ventilator vydava pazvuky a tazko sa toci. Takze tento typ jedine vyhodit.
Pitva zacala vysekanim diery pod nalepkou. Tam bola gumova podlozka, o ktoru sa v klude opierala oska. Na oske jednosmerny poistny kruzok, pod nim magnet (jeho funkciu som nepochopil) a pod nim bronzove klzne puzdro. Pod nim nejaka podlozka - ta bola rozlamana na kusy (asi neprezila rozoberanie kladivom). Normalne sa to rozobrat neda, snad keby sa vyrobil nejaky specialny stahovak na vrtulu. Ani kladivom sa mi nepodarilo vyrazit osku z poistneho kruzku - vyrazilo sa von z plastovej kostry cele bronzove puzdro.
Pravdepodobne by sa to dalo navrtat a namazat podobne ako spominana ADDA. V pripade totalneho zadretia som to ale neriskoval, radsej som kupil na eBay "nove" Sanyo Denki (zjavne vybrate z nejakych vrakov).
https://www.delta-fan.com/Technology/Superflo.htm
Prave som ozivoval jeden z CPU chladica PC HP - nechutne vibrujuci. Vrtula a aj rukou neotacala lahko a nemala ziadny dobeh.
Do stredu priehlbiny pod nalepkou som urobil dierku. Olej tam ale nechcel vnikat, tak som mu musel pomoct injekcnou striekackou (bez ihly - len pretlacit vzduchom). Zistil som, ze najlepsie to ide, ked pritom ventilator bezi. Po viacerych opakovaniach stichol. Nechal som ho bezat niekolko minut a teraz uz ide pekne lahko s dobrym dobehom.
Ciastocne som odstranil nalepku, do stredu priehlbiny pod nou opatrne navrtal dierku 1,5mm. Potom vtlacil motorovy olej. Rukou som otacal a povytahoval vrtulu - islo to dost tazko. Ked sa to trochu uvolnilo, tak som ho pripojil na 5V zdroj. Mal problem s rozbehom, trochu som mu pomohol a ked sa roztocil, tak som ho nechal bezat (polozeny na stole dierou hore). Postupne sa pekne rozhybal, motorovy olej asi rozpustil nejake zatuhnute mazivo.