Spínaný zdroj S-350/48 - regulace (přesunuto)
Moderátor: Moderátoři
-
BeranekCZ
Spínaný zdroj S-350/48 - regulace (přesunuto)
chci si koupit tento zdroj ODKAZ a použít ho jako základ na regulovatelný zdroj. Jediný obvod, který jsem našel a mohl by se použit, je L4970A. Zde na fóru jsem četl na tento obvod nějakou kritiku. Opravdu je špatný? S jeho pomocí bych chtěl regulovat napětí v rozmezí 5-40V. Bude mi k tomuto účelu stačit toto schéma ODKAZ, ve kterém bych na svorku -5V připojil zem? Nebo doporučujete jiný IO na regulaci?
A druhý dotaz: Lze tyto spínané zdroje zapojovat do série nebo paralelně?
Děkuji.
-
BeranekCZ
Takže pro tu 5V větev bys doporučil to dalším spínaným zdrojem snížít a pak tam dát ještě linearní regulátor?
tych 5V by som riesil ako pises len by som ten linear napajal cez diodu a kondenzator - ten by vyrovnaval kmitanie toho spinaneho zdroja.
"silovu" cast by som tahal z toho isteho zdroja len by som ho poriadne odfiltroval a nasledne ten spinany stepdown (filtrovat kym to bude kmitat)
dufam ze pisem zrozumitelne, dal by som nacrt ale skicaku sa mi fakt nechce kreslit
-
BeranekCZ
BeranekCZ: ak Ti to teda funguje tak super, zrejme su frekvencne inde a nedochadza k ich ruseniu.
-
BeranekCZ
- patrikvarga
Ale tieź neodporúčam 2 spínaky do série.
- Přílohy
-
4970.png- (5.54 KiB) Staženo 167 x
- elektrosvit
A v průmyslové praxi se spínané zdroje běžně řadí do série nebo paralelně, podle toho, jestli je potřeba vysoké výstupní napětí nebo velký výstupní proud. Viz třeba napájení galvanizačních lázní. Jeden měnič s velkým výstupním proudem by byl značně drahý a konstrukčně složitý. V případě poruchy by bylo celé zařízení vyřazeno z činnosti. Místo něj se použije více paralelně spojených jednotek, které jsou díky sériové výrobě levnější. V případě poruchy technik vymění vadnou jednotku, pošle ji na servis a výroba jede dál.