koupím systémový reproduktor PC (přejmenováno)

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomovka

#16 Příspěvek od tomovka »

No a to právě nemám kde.
JiriTom

#17 Příspěvek od JiriTom »

Možná by pomohlo napsat sem přesný typ mainboardu na který to zapojuješ a toho "repráčku?pípáku?" co jsi koupil.
MetalGod

#18 Příspěvek od MetalGod »

Kdyby ses radši zeptal, jak to zapojit… :roll:
Pokud se nepletu, měl by to řídit Super I/O - ten můj vypadá takhle:

Obrázek

Řídí spoustu periférií a mimo to obstarává senzory (teplota, napětí, otáčky), proto má tolik nožiček. Na to pípě může mít co by posilu tranzistor, jestli ten je odpálenej a nic jinýho, buď šťastnej.
Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce,
kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.
— Winston Churchill
Kremik

#19 Příspěvek od Kremik »

Co když ten repráček má být zapojený proti plusu? Třeba je na SPK jen kolektor NPN trandu. Nezdá se mi, že 1-4 by mohlo být fatálně blbě. Nemusí to pípat z úplně jinýho důvodu.
MetalGod

#20 Příspěvek od MetalGod »

Záleží na jeho impedanci, respektive na odporu (protože přes něj tekl ne zrovna malej proud, když se zahříval). Taky se počítá s tím, že bude zapojenej proti kostře a ne jinak.
— Winston Churchill
gepard

#21 Příspěvek od gepard »

Na pípákách, který jsou k sehnání jako hotovky, je vyražena polarita "+". Nejedná se tedy náhodou o samokmitající typy (někde kolem 2-3 kHz)? Tedy typ, u kterého stačí připojit napájení a piští... Ten řídící IO může jen na něj přes trand přerušovaně připojovat napětí (dle požadovaného kódu). Otázkou je, zda-li je to typ na 5V nebo 12V. To se dá ale i popřípadě změřit.
-- Gepard --
MetalGod

#22 Příspěvek od MetalGod »

Ne, jsou to buď normální repráčky, nebo piezo. Leze do nich obdélníkovej signál se softwarově definovanou frekvencí a případně i střídou.
— Winston Churchill
lesana87

#23 Příspěvek od lesana87 »

SPK je od jakživa zapojený mezi +5V a kolektor tranzistoru (2N3904), proti zemi to tudíž nebude dělat nic. V sérii bývá odpor 33Ω, takže trandík přežije i zkrat. A ještě jsem neviděla v PC piezo pípák, všechno jsou to dynamické pidi repráčky.

Edit: Ale vlastně jsem potkala jednu desku, kde byl integrovaný 2W zesilovač, měl můstkový výstup a i mžikový zkrat na zem ho spolehlivě odpálil. :(
judeware

#24 Příspěvek od judeware »

samec píše:Nebyva ten pipak po novom prepojeny priamo so zvukovou kartou?

Rozhodně ne - PC repro tu přece bylo dávno před zvukovkami! :roll: Je to periferie pověšená na ISA I/O adrese 61h (od počátku PC).

Já bych ji rozhodně nezatracoval (souhlas s misocko), při diagnostice se tato periferie hodí velice často.

Nejobsažnější je odpověď od lesana87. Na vývodu SPKR je buď HiZ, nebo LOW, takže na prověření bitového portu repro stačí obyčejná logická sonda a zapojené repro u toho vůbec není třeba! Např. můj YF-3503 hlásí logickou LOW na displeji symbolem "šipka dolů" a ještě svým bzučákem, takže je-li deska PC v pořádku, pípá multimetr místo absentujícího/vadného repro. Je-li všechno OK, pípají oba unisono. :D

Samozřejmě je zapotřebí vyrobit nějakou chybu, aby byl důvod něco vypípat. Stačí předem vytáhnout paměťové moduly. 8-)

Ne vždy to ale zabere (test sondou), takže se stejně jistím rezervním repro s pár cm kablíku a příslušným konečníkem. :)

Občas lidi chybují i při zapojení na kolíky. Na ilustrační (převzaté?) fotce od geparda je popis kolíků a je tedy vidět, že je PC repro na kolících PWLED a KBLOCK, tudíž "o řadu vedle". Většinou to ke zkáze nevede.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od Lukas-Peca »

No mám tu jednu asi deset let starou ITX desku a ta klasický výstup na speaker nemá. Místo toho pouští signál do výstupu integrované zvukovky.
rnbw

#26 Příspěvek od rnbw »

Presne tak, AC'97 aj HD audio kodeky maju na tento signal vstup. Pouziva sa to hlavne v notebookoch.
Osmdesat

#27 Příspěvek od Osmdesat »

Do novějších desek je (byl) osazován miniaturní dynamický repráček s kovovou membánkou, ne bzučák. Na přiložené fotce se ovšem výrobce dokonce s osazením neobtěžoval, každý ušetřený cent dobrý, ne :evil: Na desce je sice napsáno buzzer (bzučák), ale podle mě tam má být reprák.
Polarita na těchto repráčcích je tam myslím proto, že buzení PC spíkru je stejnosměrné, tedy počítá se s výchylkou jedním směrem.

Obecně dražší a poctivější desktopy měly větší dynamický reproduktor, takže pípání bylo opravdu kvalitní a hlasité, a člověk si tak mohl vychutnat například nějakou starou dosovou hru ještě intenzivněji 8-)
Některé hry měly zvuky přes PC spíkr opravdu propracované a u takových by bylo bývalo škoda to zabít malým nekvalitním repráčkem :)
Existovaly dokonce i ovladače, které uměly simulovat zvukovou kartu pomocí pípěte, takže si člověk mohl pouštět i normální nahrávky na PC bez zvukové karty.

Možnost napojení na zvukovou kartu neznamená, že je zvuk PC speakeru zvukovou kartou generován, zvuková karta pouze přijímá signál pro PC speaker a pouští je do svého výstupu, takže pak veškeré zvuky jdou z jednoho zdroje.
Přílohy
Buzer.jpg
Buzer
(166.74 KiB) Staženo 113 x
jjilek
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od jjilek »

Malé repráčky ze starých PC (486) mohu nabídnout. Kdysi jsem je dával do krabice a je mi líto je vyhodit.
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“