Selena B215 - nefunkční AFC a indikátor vyladění.
Moderátor: Moderátoři
- RomanoREPAIRS
- RomanoREPAIRS
Také byla zmínka na ruském fóru, že pokud u této řady přijímačů jde slabě, anebo vůbec AM, tak příčina je opět ve slídových kondenzátorech u mftr. Tady není příčinou změna jejich parametů, ale nekvalitní pokovení vývodů s následnými studeňáky.
Z toho plyne, že je asi výhodnější mít v provozu starší řadu Okean 205, 209, Selena 210, 211, 212, která je podle diskusí na fórech i spolehlivější a lépe hrající.
- elektrosvit
Můj poznatek i zkušenosti z různých fór je, že i když má tento model teoreticky lepší vst. díl než starší řada, tak prakticky je horší. Mám jeden kus který se jeví s citlivostí sice poměrně dobře, ale indikátor také neukáže ani na silných vysílačích max. výchylku. U dalších dvou se indikátor sotva pohne.
Jak jsem psal někde výše, tak pokud má rádio mizernou citlivost, tak nejčastěji jsou vadné velmi nekvalitní červené slídové kondenzátory u mftr s hodnotami 24p a 51p (viz foto, ozn. šipkami). Náhradní slídové kondenzátory místo vadných jsem sehnal v Hadexu a i když nemám rozmítač, tak u jednoho na vkv již téměř hluchého kusu došlo po výměně k rapidnímu zlepšení. Každopádně starší řada Okean - Selena se jeví jako lepší.
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Ten indikátor je navržen poněkud "nešťastně" vzhledem k tomu, že měří úroveň AVC, které je v případě AM žádoucí a v případě FM spíše nežádoucí (kromě velmi silných signálů). Aby indikace pracovala i při FM, musí být tedy (kromě dostatečně silného signálu) správně naladěné obvody FM a nastavena úroveň AVC a tím i výchylka indikátoru trimrem R26 (u některých provedení se zapojení detekce AVC liší, trimr chybí), kterým se nastaví AVC tak, aby ručička nešla bez signálu doleva "za roh".cputakt píše:Vše už mi funguje jak má jen ten indikátor mi na VKV nějak nechce ukazovat. Na jiných rozsazích jede perfektně...
V každém případě to vyžaduje schopnost sladit celou FM část (vf i mf), což se dá jen s patřičným vybavením.