LED žárovky opravy

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Co se mi dostaly do ruky , tak jen kondíkové srážení ...
Kremik

#17 Příspěvek od Kremik »

Statikou zničit ledku?? To se mi ještě nepovedlo a ani je před ní nijak nechráním 8O
Ale neříkám, že to není možné. Celkově s tou statikou nějak nemám problémy.
Ale v dětství jsem zničil ruskou hru "Vajíčka". Jezdil jsem s ní po obrazovce zapnuté CRT jestli se statikou nerozsvítí nějaký pixel navíc. Nerozsvítil. Přeplo se to na čas, nebo budík, nebo co to bylo, a tam už to zůstalo napořád :-)
Hydrawerk

#18 Příspěvek od Hydrawerk »

Michal22 píše:Pokud je v žárovce použit alespoň trochu slušný proudový zdroj, nemělo by překlenutí LED způsobit žádnou újmu.

Ano, také bych to tak viděl.
Hydrawerk

#19 Příspěvek od Hydrawerk »

http://www.ebastlirna.cz/modules/Forums ... 45_118.jpg
Sorry, ale tohle jsou nějaké čínské LED žárovky nejlevnější kategorie. Mám dojem, že každý slušný výrobce upevňuje LED moduly šroubkama na hliníkový chladič. Tady žádné šroubky nevidím. Přívod napájení je též nešťastně řešený. Mělo by se to dělat drátkama nebo konektorem, aby to snéšelo teplotní roztahování. Tyhlety dvě spájené DPS se budou kroutit, až to pájený spoj rupne.
masar

#20 Příspěvek od masar »

Kremik píše:...Přeplo se to na čas, nebo budík, nebo co to bylo, a tam už to zůstalo napořád :-)
Pěknej Kazisvět, doufám, že ti tenhle "pokus" alespoň něco naučil. :wink:
Kremik

#21 Příspěvek od Kremik »

Jo, naučil :D Vykuchal jsem z toho toho mnohavývodovýho švába a náhodně zapojoval jednotlivé piny mezi reproduktor a plochou baterku. Našel jsem tak dva vývody, na nichž to v reproduktoru zajímavě vrčelo a prdělo :D
Otkundes

#22 Příspěvek od Otkundes »

radioelectrum:
Ta levá lumidka na Vaší fotce, s číslem 0421 na tišťáku, vypadá podobně jako Trixline A60; TR LED A60. Jestli jste z ní vyjmul elektroniku, můžete se mi podívat na hodnotu odpůrku R4? Mám ho spálený a lumidka mi proto jenom bliká.
Přílohy
2018-01-27-165901.jpg
(191.81 KiB) Staženo 167 x
otakarv
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od otakarv »

Zdravím všechny. Před rokem jsem koupil na Aliexpress tyto LED žárovky, celkem 4ks, dnes již svítí pouze jedna.
Zkusil jsem je rozebrat, na první co přestala svítit byl vadný pouze jeden číp, na druhé odešly celkem 4-ři a na třetí vzaly za své všechny. Změřil jsem pouzdra čípů a vyšel mi rozměr který má číp SMD 2835 (dnes když píšu tento příspěvek jsem zjistil podle odkazu na kterém jsem tyto žárovky objednával že v nich není číp SMD 2835 ale SMD 5730, ten rozměr pouzdra mě zmátl). Ale proč tomu tak je když SMD 5730 má úplně jiný rozměr pouzdra? To mi nejde do hlavy. Každopádně dva dny dozadu jsem na té LED-ce co měla pouze jeden vadný číp jsem jej vyměnil za ten co jsem objednal na Aliexpress. Když jsem na zapájený SMD 2835 přiložil hroty měřáku přepnutém na "pípák", tak se LED-ka slabě rozsvítila, při jiných původních ani ťuk. Přitom když jsem žárovku zašrouboval do objímky a zapnul světlo tak žárovka se rozsvítila (svítily všechny LED-ky, tá vyměněná trochu slaběji).
Přílohy
IMG_20180402_113256 – kopie.jpg
Zde jsou objednané LED čípy SMD 2835
(92.87 KiB) Staženo 183 x
IMG_20180402_113211 – kopie.jpg
Na ní jsem měnil označenou LED-ku.
(156.8 KiB) Staženo 187 x
Otkundes

#24 Příspěvek od Otkundes »

Co mám odpozorováno, svítivky (LED-ky) bývají v lumidkách zapojeny většinou sériově. Ty s jedním PN přechodem lze rozsvítit "pípákem", pokud má pípák na hrotech napětí kolem 3V. Hodně lumidek je však osazeno svítivkami, které mají v sobě i tři PN přechody v sérii. Pak je pípák nerozsvítí. A protože má Váš náhradní čip svítivky jen jeden PN přechod, ale dimenzovaný na vyšší proudové zatížení, pak svítivka vložená do původního řetězce, svítí méně. Pokud je součástí předřadníku driver, lze většinou vadnou svítivku překlenout drátkem, bez výměny, a lumidka bude svítit též, ale trochu nižším výkonem.
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

Pocet cipov v LED vacsinou vidiet pri vypnutom stave.

Nedavno som menil LED v podsvieteni LCD monitora a tam boli v kazdej LED dva cipy paralelne. Diodovy test ich rozsvietil, akurat v niektorych kusoch kazdy cip svietil inou intenzitou... Technologia vyroby vykonnych LED stale nie je zvladnuta tak, aby to dokazal kazdy Cinan.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“