Inventura při daňový evidenci

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Inventura při daňový evidenci

#1 Příspěvek od Celeron »

Lidi vyznáte se někdo v týhle problematice?
Dělal jsem inventuru skladu a jak už to bejvá, něco chybí a něco přebejvá. Třeba jsem zjistil, že jsem něco zapoměl vyfakturovat a kupující už není k sehnání... Když něco chybí, tak se to prý dá vykázat jako "ztratný". Nevím, zda je to stále možný použít, před 10 lety mě účetní tvrdil, že ztratný je možno vykázat až do 5% obratu.
Nojo, ale co dělat v opačným případě když je ve skladu něco navíc? Vůbec netuším, jak to vznikne, nejspíš že se vyfakturovalo něco jinýho a nebo že se spletl dodavatel v kusech nebo typu. Nojo, ale co s tím? Když je teď to EET, tak to nejde třeba imaginárně "prodat" se slevou.
Jestli to je eglhaft téma, prosím do SZ.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
p32

#2 Příspěvek od p32 »

Sklad nemá s EET nic společného. S tím má společného jen platba v hotovosti.
Když ti něco přebývá ve skladě, tak to prostě dej malou domů (opravný doklad o prodeji již dříve nebo chybě při zápočtu na sklad), protože jsi to stejně už prodal. Nemá to vliv na celkový zisk či ztrátu za rok, tam jsou jen zápočty s plateb v hotovosti a bankou podložené případně fakturami a přijaté či placené zálohy na další rok či z minulého roku podle toho o co jde.
Horší je, když ti něco chybí. To musíš dohledat, jakým způsobem jsi to nabyl, protože to jsou pro tebe již někde zaplacené náklady, které najednou nemůžeš prokázat, takže hledat a když se nenajde, tak opravný protokol a snížit náklady o tuto chybu v evidenci s protokolem dne zápisu a extra podepsané.
Jde vlastně o to, že se na to musíš dívat z hlediska přiznaných příjmů v Kč či prokázaných nákladů okem státu vůči tobě. Na ztrátný se rovnou vykašli, máš daňovou evidenci a ne podvojku. Fyzickou osobu a ne právnickou osobu.
Prokazatelné příjmy musíš přiznávat, náklady musíš prokazovat, že jsou oprávněné.
kejki

#3 Příspěvek od kejki »

V DE bych napsal likvidační protokol poškozeno při skladování, určitě bych neopravoval příjem-výdej. Nebo likvidace neupotřebitelného, zastaralého.
Nebo oprava stavu skladu - zjištěno při inventuře.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“