Motor 1F 230V

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Dremarcus
Kontaktovat uživatele:

Motor 1F 230V

#1 Příspěvek od Dremarcus »

Zdravím, našel jsem motor 1F 230V s kondenzátorem. Potřeboval bych poradit se zapojením. Z motoru jde 5 drátů. 1 z nich je zemnící. Takže 4 dráty. 2 dráty jdou na vinutí, které je propojené. Další 2 jdou na kondenzátor a z kondenzátoru na uhlíky.

Děkuji za rady
Přílohy
Vinutí.png
(10.42 KiB) Staženo 202 x
Yarda1

#2 Příspěvek od Yarda1 »

Co takhle fotka, kde jsi ho našel, štítek, pokud tam nějaký je, co s ním chceš dělat...
Vím, že se to všechno dá vyčíst z křišťálové koule, ale já jsem si na ni ještě nenašetřil.

EDIT: Podle obrázku si myslím, že ten kondenzátor je odrušovací člen a že tenhle motor není dobré pouštět naprázdno bez zátěže.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od forbidden »

Podle mě je to normální sériovej elektromotor. Kondík je tam jen na odrušení. Zapoj to do série a do série s tím pro jistotu velkou žárovku, mělo by se to točit.
EKKAR

#4 Příspěvek od EKKAR »

forbidden píše:Podle mě je to normální sériovej elektromotor. Kondík je tam jen na odrušení.
Přesnější by bylo asi UNIVERZÁLNÍ SÉRIOVEJ elektromotor.
forbidden píše:Zapoj to do série a do série s tím pro jistotu velkou žárovku, mělo by se to točit.
Přes žárovku každopádně - a při vzájemným přehození přívodů k rotoru NEBO ke statoru (BUĎ k jednomu, NEBO ke druhýmu - záměna obojího zároveň nic nezmění) vyzkoušet možnost reverzace otáček. Některý motory mají posunutý kartáče mimo neutrální polohu, protože se tak zmenšuje jiskření při komutaci - používá se to u strojků s preferovaným jedním směrem otáčení.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

To bude beztak motor z automatické pračky. Běžný "univerzály"nemají propojený vinutí. Každý vinutí z těch dvou na statoru má vyvedený oba konce. Každý uhlík je v sérii s jednou cívkou statoru. Však si ten motor připoj na autobaterii. Stator připoj paralelně k uhlíkám a motor se Ti musí roztočit. V tomto zapojení to zkoušej pouze na malonapěťovým zdroji. Na 230 V to zapoj vše do série a nejlépe když použiješ regulovatelný autotrafo. Motor dobře upevni a bez zátěže jej nenech běžet na plný napětí moc dlouho, snížíš riziko přeskoku v komutátoru.
Dremarcus
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Dremarcus »

Tak motor je ze zubarske vrtacky. 10000ot/min na stitku je napeti,otacky, frekvence. Polozil jsem dotaz pro jednoduchou odpoved. Motor neni z pracky. Takze seriove zapojit jedno vinuti statoru s jednim uhlikem a druhe vinuti s druhym? Pres zarovku do serie ke kazde vetvi?

Dekuji za odpoved
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

A jak to může být staré? Tipnul bych docela dost. Co jsem vysledoval u svojí zubařky, tak jsou tam dnes zařízení, napájená ze zdroje SELV, nic síťového.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Dremarcus
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Dremarcus »

Stary je dost 1980
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“