Nabíjecí zásuvky pro elektroauta
Moderátor: Moderátoři
Nabíjecí zásuvky pro elektroauta
Chlap po mě chce při elektroinstalaci novostavby vyřešit nabíjecí zásuvku na auťák ve svý garáži. Koukám na web a je v tom neskutečnej bordel, pomalonabíjení, rychlonabíjení a každej výrobce auta jinej konektor. A já si najivně myslel, že ty přípojky pro veřejný nabíjení jsou všechny stejný. To by bylo docela zajímavý, kdyby každý auto mělo jinou ďouru pro benzín a jinou ďouru pro plyn. Tyhle zásuvky dělá třeba Scame ale to je tak vše, co jsem zjistil. Problém je, že auto si chce koupit až někdy za 5 let a tak nevím, co mu tam dát. Asi mu tam přivedu jen na konci holej kabel 5 x 4mm2, víc mu domovní jistič stejně nepustí a ať si tam pak namontuje co bude mít.
Nebo o tom někdo víte něco bližšího?
Díky
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
SAE J1772, a.k.a Yazaki connector (type 1)
VDE-AR-E 2623-2-2, a.k.a. Mennekes connector (type 2) EU
EV Plug Alliance proposal, a.k.a Scame connector (type 3), Italy and France;
JEVS G105-1993, with the trade name, CHAdeMO (type 4), Japan.
Tzn by to melo mit nejspis konektor VDE-AR-E 2623-2-2...
Kazdopadne ten clanek popisuje rezimy nabijeni, a jejich naroky na kapacitu pripojky
Takze ja si udelal klasickou 16A zasuvku plus pro jistotu 3f 16A pro pripadny specialni nabijeci box.
- tempreader
A s tím nabíjením doma. Obávám se, že tak jak je spotřební daň na naftu a benzín, tak až bude těch elektropekáčů víc a na spotřebce z benálu a nafty vyberou míň, tak určitě na to nabíjení vygenerujou nějakou fintu jak z elektriky pro auta spotřební daň z lidí vydolovat.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A kutilmile - nelituju tě
- CharlesBass
Namátkou co jsem to hledal na netu - tak téměř všude jsem se tyto informace dozvěděl. Nic víc nepožadovala ani firma která je přijela připojit - jen rukou namalovaný výkres v jaké výšce má být vývod s rezervou 1m. Elektrikáři to asi dva dny tahali. Pánové pak z firmy přijeli - vyvrtali 4 dirky, nastrkali čtyři hmoždinky, přišroubovali, zapojili kabel do svorkovnice a 100 000 Kč v kapse.
Jinak i takto výkonná stanice NENÍ rychlonabíjecí - sou to řádově hodiny, podle kapacity baterky i celou noc. Je to v podstatě jen terminál, kde je relátko, nějakej integráč a displej, který ukazuje komunikaci s elektromobilem a stav nabití!
O rychlo nabíjení se dá mluvit v momentě kdy je ze stanice do vozidla přenášen prod stejnosměrný. Pokud se má nabít baterie s napětím cca 300V a kapacitou 100kWh snadno si spočtete proud, výkonnost nabíječky a představíte si potřebný HW....
Jinak souhlasím s EKKARem v tom, jak se to bude vyvíjet.