DC měnič 12V/5V - kontrola zapojení

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kotry

DC měnič 12V/5V - kontrola zapojení

#1 Příspěvek od kotry »

Ahoj,
potřeboval bych poradit/zkontrolovat návrh zapojení step down měniče s obvodem MC34063. Použil jsem tranzistor BD244. Zkoušel jsem si to nasimulovat v LTspicu. Tam mi to toto zapojení funguje. Když toto zapojení ale napájím na univerzálním poli, tak je obvod "mrtvý". Na výstupu je nulové napětí s odpor na bázi tranzistoru se strašně hřeje... už nevím co s tím.

Nevěděl by mi někdo poradit?
Přílohy
5V.jpg
(45.41 KiB) Staženo 216 x
Zaky

#2 Příspěvek od Zaky »

Schéma vypadá OK, buď to nemáš tak zapojené, nebo máš něco vadné. Nejspíš tranzistor, buď K.O. nebo prohozené vývody, nebo obráceně, či vadná dioda. Zkus na diodu připojit měkkých 5V při odpojeném kolektoru tranzistoru, to samé napětí musí být na výstupu. Tím ověříš, že na výstupu není zkrat. Pokud bude toto OK, zaměř se na tranzistor, nejprve kontrolu správného zapojení, pak diodtestem na multimetru, musíš naměřit mezi B-C a B-E pn přechody s katodou na bázi. Mezi EC nesmí být měřitelné nic, tedy zcela nevodivé. Tranzistor měř ve vypájeném stavu. Pokud hřeje bázový odpor, tranzistor by měl být sepnutý a na výstupu by muselo být plné napětí zdroje. A nezapomeň, že topologie takového zdroje je dost podstatná, dej sem kdyžtak fotku reálného výtvoru.
masar

#3 Příspěvek od masar »

Obrácený tranzistor. Na zkrat na výstupu (dioda nebo elyt) by si stěžoval odpor na vstupu. :wink:
breta1

#4 Příspěvek od breta1 »

Je to boost měnič a podle katalogového doporučeného zapojení je zapojen správně.
masar

#5 Příspěvek od masar »

Je to Step-Down.
:wink:
edit - tím "Boost" je míněno proudové posílení externím tranzistorem.
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

breta1 píše:Je to boost měnič a podle katalogového doporučeného zapojení je zapojen správně.

No já bych neřek, že je namalovanej správně, vstup má být vlevo a výstup vpravo. :lol: :lol: :lol:
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Zaky

#7 Příspěvek od Zaky »

Náš vyučující na průmyslovce měl oblíbenou hlášku komentující nepřehledně či nelogicky nakreslené schéma slovy "co to má bejt za tramvajácký schéma???" Takže toto je takové "tramvajácké schéma", je sice zprava doleva (to byla další jeho hláška, "jak to mažeš tu tabuli, zprava do leva, copak jseš arab???"), ale jinak je správně, i s ohledem na to, že je to "buck" měnič, který má "boost" externím tranzistorem. Pokud někdo dotyčného vyučujícího poznává, nechť se zmíní :-)
Michal22

#8 Příspěvek od Michal22 »

Já myslím, že masar svoji poznámku o "obráceném tranzistoru" nemyslel ani tak na schéma (které je obrácené celé, ale v pořádku), nýbrž se snažil naznačit tazateli to, že má v reálu blbě zapojený tranzistor, proto mu tam topí odpor.

P.S.: pro ty, kdo to nemůžou přenést přes srdce, jsem si dovolil schema otočit. A doufám, že už nikdo nebude kafrat (třeba proto, že jsou teď popisky naopak :D )
Přílohy
Clipboard-2.jpg
(24.01 KiB) Staženo 221 x
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
kotry

#9 Příspěvek od kotry »

Bude pro toto zapojení vhodný Tranzistor BD243C ?
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“