Zdroj s L4970 0 - 35V / 10A

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
wojdam
Kontaktovat uživatele:

Zdroj s L4970 0 - 35V / 10A

#1 Příspěvek od wojdam »

Ahoj Vsichni,

muze mi nekdo poradit se zdrojem s L4970? Mam ten problem, ze zdroj stale zakmitava a nastavene napeti neni stabilni. Mam to zapojene podle katalogoveho zapojeni (podle toho opraveneho datasheetu:-). Situace vypada asi tak, ze mam ze vstupniho usmernovace s kondenzatory 39V a mel bych regulovat napeti od 0V do cca 35V. Mam zapojeny pomocny zdroj -5V jako referencni napeti, takze s regulaci od nuly neni problem. Problem je ten, ze pri dosazeni cca 30V na vystupu, zacne cele zapojeni byt nestabilni a napeti razem spadne na 11V -13V a kmita v techto mezich. Zkousel jsem posilit zemeni na plosnem spoji, jak jsem nekde cetl, ale vysledek je porad stejny. A jeste jedna perlicka na zaver, pri kmitani v L4970A divne lupe :-) Pozn. zadne rele ci jine elektromechanicke soucastky jsem nepouzil.

Budu Vam vdecny na Vase napady ci pripominky.

S pozdravem Wojdam
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Nemáš pre to výstupné napätie nejako malé vstupné? a nakoľko tvrdé vstuné napätie máš?

V datasheete máš pre výst.25V DC vstup 28 V AC. V tvojom prípade by pre výstup 35 V DC bolo treba asi 35-39V AC, čo je asi 54V DC. Ty uvádzaš 39 V DC.

Nebude to tým? Teda pokiaľ máš správne zapojený obvod.
wojdam
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od wojdam »

No mozna mas pravdu, je to zapojene snad dobre, ale mozna je to tim malym napetim. Hned dneska to vyzkousim. Trafo je toroid a dava 30V/6.5A. Takovy proud jsem ale jeste nepouzil, protoze na nej nemam zatez :-) jen jsem to zkousel na autozarovce, ta mela odber asi 3.5A. Kazdopadne diky za upozorneni. Snad to bude tim.
wojdam
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od wojdam »

Jo a 30V je AC.
Cust

#5 Příspěvek od Cust »

nemas dostatecne vstupni napeti, bude muset byt vetsi...
v datasheetu mas jasne napsano: pri pouziti trafa 28V AC (na prazdno po usmerneni ti to da na kondiku okolo 40V - v zavislosti na typu a vykonu trafa) a pomocneho zdroje 5V dosahnes regulace 0 - 25V DC

EDIT: pokud zrusis tech 5V - mel by ses o tech 5V dostat vys (mozna :-) )
wojdam
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od wojdam »

Jo prave se na ten datasheet divam, taky jsem ted nasel ty hodnoty o kterych pises. Tak sorac, nejak jsem si toho nevsimnul. Chtel bych vyuzit celeho rozsahu 0 - 35V, tak to budu muset zkusit s vetsim napetim. Maximalne je to vstupni napeti ale 50V?
Cust

#7 Příspěvek od Cust »

jojo, 50V DC, pri pouziti trafa 35V AC (350 W) by to melo fungovat, vic bych asi nedaval, ale k tomu at se vyjadri radeji zkusenejsi trafar... nevim kolik voltu bude naprazdno.
pri prekroceni hranice vst. napeti 55V si uz koledujes o koupi noveho stabilizatoru
wojdam
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od wojdam »

V datasheetu se pise:

ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS:
V9 Input Voltage 55 V
V9 Input Operating Voltage 50 V

vzhledem k cene l4970 bych to nerad pretahnul :-)
NEONI

#9 Příspěvek od NEONI »

CO pises ze lupe - ked som rozil zosilnovac s TDA 2040 ktore boli samozrejme prisrobovane na chladic,tak pri privedeni hudobneho signalu bol "z nich" pocut vysoke tony odhabol by som to tak od 10 kHz hore. Takze zahada :roll:
wojdam
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od wojdam »

Zdarec,

tak jsem zkousel laborovat se vstupnim napetim. Pri zvednuti napeti pred L4970A se skutecne rozsiril rozsah regulovatelneho napeti 0 - 33 V. Jeste to musim vice vyhnat, at mam regulaci 0 - 35V, ale zase bych nerad pretahnul maximalni vstupni napeti. To je teda vyresene, ale co me trapi vice je to, ze to kmita pri vystupnim napeti cca 5V. V intervalu 0-4.9V to je OK a pak od 5.5V - 33V taky OK. Nemuze to nejak souviset s referencnim napetim (v datasheetu se pise,ze je interne nastaveno na 5.1V,ale ja mam pripojeny pomocny zdroj -5V abych mohl regulovat od 0V)? Nemate nejaky napad?
jandu

#11 Příspěvek od jandu »

V tom dolmom datascheete http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 970A.shtml na strane 18 máš regulovateľný 0-25V taktiež z interným zdrojom 5 V. SKús to porovnať. Nevieme, aké zapojenie používaš, k takýmto závadám sa možno vijadriť až pri konkrétnej schéme. Ale podľa mňa ak to funguje v tom datasceete, čo som uviedol, malo by to ísť aj u teba.
Cust

#12 Příspěvek od Cust »

jjjo, prihod tvoje konkretni schema....
ten obvudek 7905 muze blbnout pokud neni dostatecne zatizeny, skus mu dat na vystup 220 Ohm odpor nebo 510 Ohm pokud to pomuze, tak muzes hodnotu jeste zvetsit, aby ti zbytecne nezral energii
wojdam
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od wojdam »

Jak asi vite v tom datasheetu http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 970A.shtml je chyba :-) chybi tam propojka emitoru trandaku, co ma kolektor napojeny na pin cislo 12, a ostatnich soucastek s referencnim napetim -5V. Jinak to mam zapojene presne podle tohoto schematu, tak nevim, kde by mohla byt chyba. V datasheetu
http://www.st.com/stonline/products/lit ... n/1711.pdf uz je to opraveno (obr.59), kdyz tak kouknete tam.

Obvod pomocneho ref.napeti se zda byt v poradku. Mam ho zatizeny jeste klasickou cervenou LED s odberem 20mA. I pri mereni se zda byt napeti -5V na 7905 stabilni.

Jak jsem cetl na internetu, nejsem s podobnym problemem sam :-( ale reseni jsem zatim nenasel. To je vyzva :-)
jandu

#14 Příspěvek od jandu »

Myslím, že s tým nič neurobíš. Vyzerá to tak, že pri napätí okolo 5,1 V na pin 11 vnútorný obvod má na vývode + 5,1V interné referenčné napätie a zosilňovač /AMP/ nemá stabilný výstup. Toto spôsobuje tú nestabilitu vo výstupnom napätí. A nemyslím si, že by sa to dalo obísť.
wojdam
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od wojdam »

jandu píše:Myslím, že s tým nič neurobíš. Vyzerá to tak, že pri napätí okolo 5,1 V na pin 11 vnútorný obvod má na vývode + 5,1V interné referenčné napätie a zosilňovač /AMP/ nemá stabilný výstup. Toto spôsobuje tú nestabilitu vo výstupnom napätí. A nemyslím si, že by sa to dalo obísť.

Tak to jsi me moc nepotesil :-) Zajimave, ze se o tom v datasheete nikde nezminuji. Kdyz vyrobce predlozi doporucene zapojeni a napise tam regulaci napeti 0 - 25V, tak jsem myslel, ze by mel nekde napsat nejakou poznamku. Navic jsem to zapojeni videl v AR a i jinde. Na internetu jsem se setkal i s kladnymi ohlasy, ze to slape pekne a bez problemu. Tak ted nevim co si o tom mam myslet. To to kmita kazdemu?
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“