EKKAR píše:Stlačeným vzduchem se startovaly i proudový motory u MiGů a Suchojů - včetně kopie anglickýho R&R Nene alias RD-45 v Mig-15 a MiG-15bis...
já jsem teda přesvědčený o tom že motory RD45/VK1 měli v přední části normální elektrický spouštěč
Moderátor: Moderátoři
motory TEDOM jsou bývalé motory z produkce Škody (později Liazu)- klasický šestiválcový dvanáctilitr s dvojitými hlavami. Dělaly se varianty se šikmými válci a klasické svislé. Víc by řekl někdo od autobusů.
Měly obojí - normálně se startovalo elektrikou z agregátu nebo z bateriovýho vozejku, "polní start" byl vzduchem. Rudá/sovětská armáda to měla jako požadavek - původní Nene měl spouštění jen elektrický.sr71 píše:EKKAR píše:Stlačeným vzduchem se startovaly i proudový motory u MiGů a Suchojů - včetně kopie anglickýho R&R Nene alias RD-45 v Mig-15 a MiG-15bis...
já jsem teda přesvědčený o tom že motory RD45/VK1 měli v přední části normální elektrický spouštěč
Představ si že žiješ někde na celině a NEMÁŠ možnost denně držet nabitou baterku. Ten "cuk-šňůrou" startovanej puskač je absolutně nejjednodušší a nejblbuvzdornější způsob, jak takovej řádově pěti-desetilitrovej dýzl nahodit bez potřeby dalšího zdroje energie - ať už je to baterie, stlačenej vzduch nebo cokoliv jinýho. Do sání se stříká "startovací sprej", což bejvá směs na bázi éteru, ale může to bejt i jiná těkavá a lehce vznětlivá látka. Hnacím plynem v těch sprejích byl už od dávný historie propan nebo směs propan-butan i když se ještě všecko ostatní vytlačovalo freonama - aby ten sprej byl ještě hořlavější.forbidden píše:To je síla, ještě to mohli vylepšit, že by elektrickým startérem startovali ten fechtlmotor a tím pak ten velkej nafťák.Co to tam stříkal do toho sání předpokládám. Éter?
sr71 píše:EKKAR píše:Stlačeným vzduchem se startovaly i proudový motory u MiGů a Suchojů - včetně kopie anglickýho R&R Nene alias RD-45 v Mig-15 a MiG-15bis...
Podle vyjádření jednoho z mějch známejch je Brno odpověď na kvízovou otázku "Jmenujte řídce osídlenou zatáčku na trati Videň - Praha!"Michal22 píše:Brno je největší vesnica na světě
EKKAR píše:Podle vyjádření jednoho z mějch známejch je Brno odpověď na kvízovou otázku "Jmenujte řídce osídlenou zatáčku na trati Videň - Praha!"Michal22 píše:Brno je největší vesnica na světě
2fredis - za letu se nahazuje po roztočení náporem, spouštěč se používá jen v případě menší vejšky jak asi 600m. Jinak třeba MiGiny 21 exportovaný za válek na Středním Východě do Sýrie a Egypta se vyznačovaly tím, že měly ke spouštění instalovanej malej pístovej motor na benzín - nevím, jestli to nebylo něco podobnýho, co měli Němci za války od Waltera pro spouštění tryskovejch motorů Jumo-004 ve švalbinách Me-262.