O přibližovadlech a tak... (odděleno)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
elektrosvit

#61 Příspěvek od elektrosvit »

Traktory DT i Stalinec z výroby el. instalaci měly. Bylo tam dynamo minimálně pro světla, na tom videu je v jednom záběru vidět i něco jako palivoměr a ukazatel teploty chladicí kapaliny. Tuhle výbavu měly možná až novější kusy, přeci jen výroba běžela spoustu let.
pepik9

#62 Příspěvek od pepik9 »

Détik měl elektrický světla i osvětlení budíků. Problém byl spíš v tom, že to byl stroj pro sezóní práce a nebyly lidi na to, aby udržovali baterii v cajku mimo sezónu. Strejda, ač nebyl členem JZD, tak s ním občas oral ( 60-tý léta), tak jsem se svezl. Neměl za tím moc radlic, ale byla tam vychytávka, lano (provaz) natažený do kabiny. Na konci pole za něj zatáhl a nějakej mechanizmus u kola zvedl radlice. Stejně dolů.

L-29
EKKAR

#63 Příspěvek od EKKAR »

fredis píše:...
Nepopletl sis, Karle, tu vejšku :wink: . Nouzový spouštění pod 600 metrů, to by se rovnalo u toho flígra sebevraždě :cry: . Nemyslíš?
Nevím, možná to mělo bejt 1600m - ono taky záleží na tom, jestli v ten moment ta roura letí v horizontu (a případně kolik) nebo jestli si to sype střemhlav rozjetá z větší vejšky a má na rychloměru dostatečnou vzdušnou rychlost. Já s tímhle osobní zkušenost nemám, nikdy jsem za letu motor nenahazoval :lol: :lol: :lol: :lol: - když už se to párkrát v raným mládí povedlo a já jsem byl ve vzduchu za kniplem, tak jsem si užíval jen hvízdání větru kolem překrytu.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
fredis

#64 Příspěvek od fredis »

Co dodat :lol: :lol: . Chtělo by to nějakýho ex flígra, ten by to upřesnil. Ale určitě i tom horizontálu to bylo pár :lol: kilometrů vejšky.
Rotor rotuje a stator stagnuje...
elektrosvit

#65 Příspěvek od elektrosvit »

Tak jsem našel tu knížku (1961):

DT-54: Výkon 54 k, obsah čtyřválcového motoru 7,45 l, start pomocí jednoválcového motoru PD-10 (10 k). Hmotnost 5,4 t, tažná síla na jedničku 2,85 t. Cena 45 900,-
DT-55: To samé jako DT-54, akorát má širší pásy pro pohyb v rozbředlém terénu. Cena 48 700,-
S-100: Výkon 100 k, čtyřválec s neuvedeným obsahem, start pomocí dvouválcového čtyřdobého motoru PD-46 (17 k). Hmotnost 11,4 t, tažná síla neuvedena. Cena 111 400,-

DT-54 se dá výkonově a velikostně srovnat se Z-50 Super (Cena 29 340,-), jen je dvakrát tak těžký.
sinclair

#66 Příspěvek od sinclair »

Dobrý, tak se mi ten dvouválec u toho stalinca fakt nezdál :D
To ale byla opravdu nechutná almara.
Podle toho, jak tlustý to mělo komín /asi jako běžný kouřovody/ a co z něj šlo, bych si tipnul tak na 10 litrů.
Což je ve 4 válcích fakt dost hrůza. Jenom ztěžka si představuju třeba dýzlový ojnice, písty a všecko kolem. To bylo tak na manipulaci jeřábem :D
Atlan

#67 Příspěvek od Atlan »

Lenze to mozo bolo vyrobene tak ze sa to netototo. Narozdiel od modernych motorov s turbom. Kxe za jeden rok treba jedno turbo.
Artaban001

#68 Příspěvek od Artaban001 »

Ekkar: k APU:
http://www.nasepbs.cz/cz/kariera-v-pbs/pribehy-nasich-vyrobku/startovaci-system-pro-letadla

https://books.google.cz/books?id=ZOdCDwAAQBAJ&pg=PA26&lpg=PA26&dq=Pomocn%C3%A1+energetick%C3%A1+jednotka&source=bl&ots=8GQ7Mz8eTu&sig=1hvc3SEq2WbRpXmIByl6m9k7Su0&hl=cs&sa=X&ved=0ahUKEwi_kcKHxpnZAhWGlCwKHcITCS4Q6AEIXTAJ#v=onepage&q=Pomocn%C3%A1%20energetick%C3%A1%20jednotka&f=false
I tady potvrzují, že jsou i zdrojem stlačenýho vzduchu pro start.
Na některých letištích je její používání zakázáno kvůli hluku, proto jsou letadla živený kabelem ze země, pokud jsou zaparkovaný u stojánek. - Na vlastní uši jsem slyšel její činnost při exkurzi na letišti Václava Havla v Praze a je to docela rachot. nejspíš se dá letadlo nahodit i bez APU, nebo se ta pomocná energetická jednotka spouští na nezbytně dlouhou dobu před odletem - zase tak tomu moc nerozumím. Ale těch startovacích turbín na vozíkách si nešlo nevšimnout.
Přílohy
startovací vozík_2.jpg
(97.74 KiB) Staženo 56 x
startovací vozík-1.jpg
(126.61 KiB) Staženo 65 x
davemh

#69 Příspěvek od davemh »

Atlan píše: Kde za jeden rok treba jedno turbo.

A pokud má v sobě elektriku, tak někdy i dvě.
EKKAR

#70 Příspěvek od EKKAR »

Když už se tady probíralo, proč Rusi montovali do svejch traktorů ať už kolovejch, nebo pásovejch malej dvoutaktní motor místo elektrickýho startéru na baterku a padlo tady vysvětlení, že je daleko jednodušší startovat "puskačem" než shánět nabitou případně ukradenou baterku, padnul jsem náhodně na tuhle část videa: https://youtu.be/iOR0FtpeqVI?t=487 - malým spalovákem se tam startuje buldozer - ovšem nikoliv ruskej, ale známý západní značky Caterpillar ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Celeron

#71 Příspěvek od Celeron »

Ten Cat asi pamatuje Normandii nebo Okinavu. :)
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#72 Příspěvek od EKKAR »

Je to tam vidět i na kapotě - je to typ D9 neboli poměrně moderní buldozer, kterej je ale hodně používanej jako armádní - a hodně ho používá třeba stát Izrael ... To mluví právě dost jasně o těch požadavcích na spolehlivost i při těch startech. Sice má ten malej benzinák startovanej elektrikou (viz video), ale určitě mu stačí 5x menší baterka než kdyby měla startovat ten hlavní dýzlák ... A asi by ten malej benzín šel nahodit nějakou klikou nebo podobným mechanickým způsobem = bez baterky podobně jako ty ruský "puskače".
Celeron

#73 Příspěvek od Celeron »

Kdyť je to furt stejný, na Henderson fieldu jezdilo todle: :)
Přílohy
henderson(1).jpg
(173.65 KiB) Staženo 138 x
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
elektrosvit

#74 Příspěvek od elektrosvit »

Protože první, ještě předválečné sovětské pásáky Stalinec byly vyráběny na základě licence firmy Caterpillar. A stejný princip startu se využíval i po jejím skončení, proč vymýšlet něco jiného...
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“