Předmagnetizace-gc512k

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
martin1pv

Předmagnetizace-gc512k

#1 Příspěvek od martin1pv »

Zdravím.Opravuji magnetofon B73,výměna gumiček,promazání a nechodilo nahrávání.zjistil jsem ,že nechodí oscilátor předmagnetizace mazací hlavy.Byla uhnilá báze na GC512k.Našel jsem jen GC511.Je vhodná náhrada?Oscilátor kmitá na 74,5kHz,magnetofon nahrává ,ale zdá se mě tam méně výšek.Je možné že tr. není vhodný?Musí se znovu dostavit přemagnetizace?Díky.
Martin
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Ten tranzistor je vhodný, ale GC511K má větší proudový zesilovací činitel β a vlastně i h₂₁, o to větší zbývá i díky vyššímu meznímu kmitočtu, prostě GC51K je horší, ale pro oscilátor se hodí.
Čili z obvodu mazací hlavy potřebuje pro buzení menší proud, méně ji tlumí a může se na ní nakmitat i o 1 dB vyšší napětí, tedy stoupnout i předmagnetizační proud, to s sebou samozřejmě nese i vyšší ztráty na výškách demagnetizací.
Abys nemusel hábat předmagnetizací pro každý kanál zvlášť, můžeš snížit výkon mazacího oscilátoru zvětšením odporu R413 a následnou kontrolou záznamem kmitočtů 1 kHz a 10 kHz v úrovni -20 dB - snímané úrovně musí zůstat stejné.
A pak zkontrolovat stupeň odmazání.
sinclair

#3 Příspěvek od sinclair »

Jardo, netřeba vůbec nic nastavovat, ani měnit.
Naopak - GC512/K je svým způsobem i parametry fakticky výmět, stejně jako jeho komplement GC522/K. Výmět tam lze použít, protože v těchto oscilátorech se i výmět ochotně rozkmitá.
Běžně jsme do oscilátorů dávali 511/K i 510/K, protože tyhle původně horší GC512/K často vůbec nešly sehnat, ani objednat z Přelouče. Neměnilo se v zapojení nic, ale předmagnetizace vždy, aktuálně podle stavu hlavy.
Někdy dokonce nešly sehnat ani ta maďarská GCčka a tak jsme do blbých oscilátorů cpali AC128/K, drahé jak hrom a určené i s komplementem někam úplně jinam. Npn AC176 se pak rozmařile použil namísto nějakého ruského MP3x.
Ty rusáky taky byly jenom občas a když jo, polovička nebyla použitelná kvůli Icbo.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“