Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 3
Moderátor: Moderátoři
- Přílohy
-
zdr.sch..JPG- (70.28 KiB) Staženo 114 x
-
zadek zdr..JPG- (46.48 KiB) Staženo 80 x
-
vnitřek zdr..JPG- (34.43 KiB) Staženo 87 x
-
pcb.JPG- (34.58 KiB) Staženo 80 x
-
defekt zdr..JPG- (51.26 KiB) Staženo 97 x
Jo a tyhle zdroje se daly regulovat od 9 do cca 14 V.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
A CB ? To už nenajdu. V některé skříni v nějaké krabici bude, to jó
A to nevíš, že výseky E-I jsou navrhovaný tak, aby byly "bezodpadový"? Změř si nějakej plech z rozebranýho jádra a zjistíš, že největší dýlka tvaru "I" je 6-násobek jeho šířky respektive 3-násobek šířky tý střední části plechu "E", která tvoří "sloupek jádra". "É"-čko má dlouhou část stejně velkou jako "I" a ty 3 ramena mají dýlku rovnou polovičce dýlky "Í"-čka, přitom jejich šířka je - u těch krajních stejná jako u "I" a u středního sloupku je dvojnásobná. Čistě teoreticky když složíš na stůl dvě "E" těma výřezama k sobě, materiál v těch výřezech by měl dát 2 kusy "I". https://cs.wikipedia.org/wiki/Trafoplechmilous2 píše:... Můstek z diod jsem ještě takhle udělanej nevidělSloupek trafa je 50 mm x nevim. To co je v jádru nezměřím. Dráty sekundáru jsou dobře 1,5 mm,spíš víc, ( neměřil jsem ).
....
Ergo pětikilový kladivo - když změříš největší dýlku plechů jádra a vydělíš ji TŘEMA, měl bys dostat přibližnou šířku sloupku magnetickýho obvodu. Vynásobením vejškou svazku plechů pak samozřejmě získáš plochu sloupku a z ní vypočítáš zbytek - přenášenej výkon, počet závitů na volt ... Odhadem podle fotky to jádro je EI 40x50 = 20cm², odpovídá přenášenýmu výkonu 400VA při indukci 1T. Ergo kladivo, ten zdroj byl schopnej dát víc jak 20A - možná až 30A.
A kutilmile - nelituju tě
- weed_smoker
Mimochodem, je známo, kdo vymyslel, že se ty plechy budou takhle stříhat???EKKAR píše:A to nevíš, že výseky E-I jsou navrhovaný tak, aby byly "bezodpadový"?
Před nějakou dobou jsem po tom pátral a dostal jsem se až ke jménu chlapíka, kterej snad vymyslel E jádro, ale není tam napsaný, že by k němu vymyslel taky I, a ty bezodpadové rozměry.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
M-jádro je mnohem tvrdší, než EI a má i menší ztráty - proudy naprázdno.
Z jednoho prostýho důvodu. Magnetický tok je u M-jádra přerušenej jen 1x, kdežto u EI třikrát.
A jádro M12x16 ve zvonkovým trafu 0156 má mezeru, to sis nevšim?
Používaj to jako jádra na výstupáky jednočinných sluchátkových zesilovačů s 6N6P, nebo ECL86
OT. Ten šicí stroj ve vedlejším vláknu má pantáty družka.Taky si ho odkoupila někde ve Zruči n. S. Před mnoha lety (za babku). Co ten toho už opravil a našil. Je to dříč poctivej. Tolik dílů co píšeš asi nemá,ale kromě spojky,kterou jsme úspěšně opravili maká spolehlivě. Šel bych do něj hned,ale zas by mi tu ležel jako všechno
Na všech "M" plechách, se kterýma jsem se setkal, byla právě při vystřihování učuněná magnetická mezera v tom místě rozseknutí - "díky" tomu jsem nikdy v životě nepotkal trafo na "M" jádře, který by bylo tvrdší, než na stejně velkým střídavě poskládaným "EI" - a to i když se ty emka poskládaly na střídačku.sinclair píše:Kájo, je to opačně.
M-jádro je mnohem tvrdší, než EI a má i menší ztráty - proudy naprázdno.
Z jednoho prostýho důvodu. Magnetický tok je u M-jádra přerušenej jen 1x, kdežto u EI třikrát.
A jádro M12x16 ve zvonkovým trafu 0156 má mezeru, to sis nevšim?
Používaj to jako jádra na výstupáky jednočinných sluchátkových zesilovačů s 6N6P, nebo ECL86To jako vážně.
Ono to taky souvisí s tím, že "M" má v porovnání s vnějšíma rozměrama větší prostor pro vinutí a užší střední sloupek než "EI" se stejným venkovním rozměrem, takže má horší sycení - a taky jsem myslím nepotkal "M" plechy, který by neměly zakulacený rohy - obojí je opatření pro snížení rozptylovejch polí do okolí.
Tím vším chci říct, že klidně můžeš mít pravdu, ale já jsem zatím nikdy "emko" tvrdší než "é-íčko" neviděl. Jo, "céčko", nebo toroid - to je jiná liga....
[1]
Zdroj Zbrojovka Brno 271.5-616.164 1-0; na DPS logo s Krtečkem. Z čeho to pochází? Konstrukce je těžká, cca 20x30x10cm, 2x SU169, 2xKD367.
[2]
Nějaká školní úloha či co? Dělá to nejrůznější vizuální efekty s LED, napájeno 9V, obsluha dvěma spínači , na DPS nápis SPOJE SVET_KV. Nerad likviduju funkční věci...
- Přílohy
-
IMG_0251.JPG- Blikač s Atmel MCU
- (295.27 KiB) Staženo 114 x
-
IMG_0249.JPG- Zbrojovka Brno 271.5-616.164 1-0
- (295.62 KiB) Staženo 123 x
http://www.wwii-rcmodely.mypage.cz/menu ... a-kridel-z
Ta tyristorová regulace skutečně funguje a neskrývá žádné záludnosti. V jiném vláknu a v jiném čase toto zapojení někdo ? napadal,že to nechodí. Chodí to ! Odzkoušeno v sobotu. Myslím,že to v "Alanovi" ostudu neudělá? Ano,vím že takto silný zdroj se dá dnes nahradit spínaným,mnohem lehčím,ale když už tady má ležet. No né?