Vysílání rozhlasu společně s DVB-T/DVB-T2
Moderátor: Moderátoři
Vysílání rozhlasu společně s DVB-T/DVB-T2
Někde jsem zahlédl informaci, že tento způsob vysílání pokračovat nebude, což potěší lidi, co nechtějí platit poplatky za rozhlas, když "ho vůbec nevyužívají" a rozesmutní lidi, jako má levná polovička, poslouchající Vltavu a D-dur (ten mám pocit nemá alternativu v FM).
A trochu mimo - jaká je perspektiva FM celkově? Nechci dělat opravy předmětů, které jednoho dne nebudou mít zdroj signálu (proto se nebojím o smysl oprav gramofonů, magnetofonů apod.).
Už to tu zaznělo, ale nic jednoznačného.
Logicky pokud nedojde ke změně zákona by mělo pokračovat i vysílání v DVB-T2.
Sám generální ČRo (René Zaoral) řekl, že dokud nebude plně pokrytá republika DAB určitě i v DVB-T2 zůstanou viz: https://www.lupa.cz/clanky/rene-zavoral ... na-podzim/
K povšimnutí také stojí fakt, že ČRo má podepsanou smlouvu s ČRa o šíření na DV a SV do roku 2021 viz: https://smlouvy.gov.cz/smlouva/soubor/796937/CRo_Ceske%20Radiokomunikace%20AM%20vys%C3%ADl%C3%A1n%C3%AD_04102016_pro_zverejneni.pdf
Takže bych 3 roky ještě zůstal v klidu, pak nás čeká asi opravdu "digitální revoluce"
V takovém případě bych se u každého rádia zamyslel jak do něj co nejelegantněji zapojit modul, který mu umožní reprodukovat současné (nebo budoucí) zdroje signálu (DAB, MP3, FLAC).judeware píše:Nechci dělat opravy předmětů, které jednoho dne nebudou mít zdroj signálu
Kazetový adaptér je nejjednoduší, ale ne vždy nejvzhlednější.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Mě sice nešlo o skutečnost, nejnovější šlechtici,
Slovenský způsob je pitomost na entou. Platit povinné poplatky např. za kino, muzeum, koncerty a další atrakce, přestože je vůbec nevyužívám, nenavštěvuju?
Pro Habesan:
No jo, ovšem v případě kuchyňského podlinkového radia, radiobudíku, jakostního sólo tuneru, nebo třeba slušného minisystému 80. let (např. Asahi RD-830) si to moc neumím představit.
Nejoprásklejším rozhlasovým sígrům českého FM éteru končí vysílací licence shodně roku 2025. Toto datum bych proto pokládal co se VKV FM týče za zlomové.
Těmto vysílatelům vyhovuje stav přecpaného pásma, kam už se žádný konkurent nevejde, takže se jim logicky z FM nechce...
Proč mluvím o komerčních subjektech jako o rozhodující síle v této oblasti, je myslím jasné.
Proti nim stojí ČRo, který si přeje urychlenou digitalizaci, neboť v obsazeném FM pásmu už nenajde místo pro další celostátní stanici.
Víc k tomu asi není mnoho co říct, co bude, koneckonců beztak nevíme, neboť na rozdíl např. od Německa, které je schopné si naplánovat termín kdejakého prdu a ten splnit, v našich končinách jsou plán a jeho splnění dvě rozdílné věci.
Uvidíme, jak se k věci postaví "nezávislá" RRTV, ČTÚ, agent Bureš, Milouš Zeman a Piráti
Protože DAB vysílá v muxech (kterých není nadbytek), nelze udělat malou lokálku pro jednu stanici, bude DAB pro ty malé větší hrozbou než je dnes FM. Pro velké není problém muxy obsadit svými klony, jako se to stalo v DVB-T.
Ostatní minisystémy jsou kandidáti na kazetový adaptér.
Jakostní sólo tuner, bez vestavěného zesilovače, je lepší uložit do muzea než narušovat jeho původní stav.
Radiobudíky obvykle nestojí za opravu.
Podlinková rádia jsou něco jako radiobudíky v kuchyni.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
-v DVB-T2 se rozhlas šířit bude, což "kulturně angažovaní" ocení
-majitelé nových placek a boxů budou platit za TV i rozhlas
-pro ukončení původního vysílání není rozumný důvod, jen případný tlak byznysu
-sběratelé a servisáci zajímavých kusů (jako já) raději ať vyčkají, podle toho, jak se situace vyvine (tj. shromažďovat, ale zatím neopravovat)
Mám zmiňované Asahi RD-830, nějakou tu věž po opravě, též podlinkové rádio, budíky, T710, radiokarty z PeCe připravené na portaci do MZ-800 i starší sólo tunery cizího původu. Prostě - co jsem v Prioru popadl, protože se mi to líbilo, to jsem opravil a uložil (až na pár nedodělků).
Teď je otázka, jestli se z budoucna radovat, nebo propadat smutku. Tak daleko jste v úvahách nedošli...
No co, nemrava jsem tak jako tak, to, že o víkendu ráno nezapínám televizi, už ze mne většího ani menšího nemravu neudělá. Patřím ke generaci, která pamatuje dětství bez televize, a rannou pubertu pořád ještě s jediným programem, a i ten stál většinou za howning, snad s výjimkou osmašedesátého, ale tomu rychle zatli tipec. První televizi jsme totiž měli Ametysta, když už se nějakou dobu vysílalo každý večer v týdnu, nějak v té době jsem nastoupil do první třídy, takže asi 1959.
Předtím u nás hrálo jen rádio a to poslouchám dodnes. A, samozřejmě jsem jich mezitím pár postavil, přestavěl, rozebral, rozdal, z těch samo domo mi zbyl jen jediný tuner z roku 1986. Ale vstupy pro externí zdroje signálu má, tak si poradím, i kdyby FM vysílání vypnuli.
A v DVB-T(2) nebo v DAB se určitě ještě nějaké rádio najde.
Proč to vlastně píšu?
Bez ohledu na to, že do digitálu jde modulace stejně zparchantělá různě nastaveným optimodem, jako jde do FM, se obávám generačního úbytku posluchačů - nemá to video, tak co s tím... Prostě nějak přibylo lidí, kteří nechápou, k čemu může být dobré poslouchat v rádiu také nějaké informace, které by je rušily v té zvukové kulise. A jsou to už lidi, které poprvé vybalili doma ze zavinovačky před zapnutou televizí.
Ale jsem rád, že se aspoň tady najdou lidi, kterým není jedno, co s rádiem bude,
http://www.televizniweb.cz/2018/02/pave ... -obyvatel/