Součástky - přebytky z pitev elektron. a jejich využitelnost

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
judeware

Součástky - přebytky z pitev elektron. a jejich využitelnost

#1 Příspěvek od judeware »

Občas mě to popadne a při preparaci desek (např. TV & sat.) pro účely dobývání pokladů do konstrukcí pro MZ-800 vyberu i mnohé další součástky, než jen obvody TXT, EEPROM, OSD a univerzální pasiva (mimo jiné). Záleží na času a náladě.

Co třeba součástky viz obrázek, uplatní se do zásoby? Nebo je to jen sentiment a zobrazené tlumivky, laděné obvody (tyhle konkrétně ze sat.), nízkovýkonové tranzistory (na foto C3203, A1266, C3198) budou k mání vždy a v nezměněné kvalitě?
Teď neřeším, jestli zrovna laděné obvody námátkově vytažené z LaSat 4000 najdou někde uplatnění a má smysl je křečkovat. Myslím to obecněji.

Kdybych se např. dozvěděl, že nevědomky likviduju solidní součástky do kvalitních audio konstrukcí (třeba ty tranzistory), pamatoval bych na to. Vzhledem k tomu, co všechno jsem už v životě vyhodil a později litoval, je na místě se poučit ze zkušeností jiných. Stop konzumu a honbě za růstem. :D
Např. onen C3198 jsem považoval za 2SC3198 Japan a ona je to zatím zřejmě nějaká Korea úplně jiného typu a kdovíjakých vlastností.
Přílohy
IMG_0244.JPG
Součástky (pro mě nevyužitelné) z analogových sat.
(190.88 KiB) Staženo 119 x
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Zalezi kolik mas mista. Ja ty soucastky nevytahuju, jen si ocisluju a vyfotim desku, sepisu seznam soucastek, stahnu datasheety a desku hodim do krabice. Delam to az kdyz se sejde desek vic, musi na to byt nalada :-) Nejde ani tak o to ze by se soucastky nedaly koupit, ale pokud neco delas a soucastku potrebujes, nemusis cekat nez prijde postou, mezitim te prejde chut se danou veci zabyvat apod..

Ty ladene civky jsou podle mne k nicemu - neznas material, tranzistory a tlumivky pouzijes.
Naposledy upravil(a) termit256 dne 13 úno 2018, 08:06, celkem upraveno 1 x.
ZVUK2000

#3 Příspěvek od ZVUK2000 »

U těch korejců bude asi správně ozn. KTA... a KTC...
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Casto plati, ze KTCxxxx = 2SCxxxx.

Ja zatial nechavam tiez cele dosky, obcas sa to hodi. Ale zabera to vela miesta.
Jodr

#5 Příspěvek od Jodr »

Celkem nemá smysl něco ukládat. Co jsem nepotřeboval rok, posílám dál nebo do SD. Mám sice velkou půdu, ale když už něco hledám stejně to nenajdu... :lol:
Jen blbec se učí svými chybami opakovaně....
FERYACT

#6 Příspěvek od FERYACT »

Já jsem slyšel že to někdo vykupuje na kila.Člověk se součástek zbaví.Nějací pionýři se s tím mohou hrát.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od kulikus »

Výzva potenciálním dárcům. Chcete podpořit děti na Elektrovíkendech, řešitele Minitestíků?
Darujte redakci HAMIK.cz nepoužívané měřicí přístroje, malé osciloskopy, KV přijímače, RC a VF generátory, malé regulovatelné zdroje, soubory součástek, odborné knížky, historické časopisy, atd. Vše bude použito jako ceny pro děti do soutěží na Elektrovíkendech, a pro soutěžící Minitestíků.

Poznámka:
Kvůli nedostatku skladovacího prostoru nepřijímá konstrukční bloky určené pro demontáž.
sinclair

#8 Příspěvek od sinclair »

Všecky diskrétní polovodiče, co mají v rožku to velký K, jsou výrobky korejské KEC. Často jen přepouzdřené vzory osvědčených japonských tranzistorů Sanyo, NEC, Hitachi a dalších pár. Jen pár "modelů" mají "vlastních" a většinou stojí za hovno.
Ty KTA1266/KTC3198 jsou plně ekvivalentní třeba 2SA733/2SC945, nebo 2SA1015/2SC1815, prostě univerzální spotřebkový tranzistory.
Stejně, jako jinak zapojený 9014/9015.
Vysloveně nízkošumový typy mezi nima nejsou.
Ale zkušenost je, že staré, ještě originální 1015/1815 vyrobený Toshibou šuměly opravdu málo. Vyjádřeno šumovým číslem asi o 2dB. Tedy o slyšitelně dosti méně, než průměrná KC509 a srovnatelně málo se Siemensy BC413/415.
Jenom do tý doby, než tyhle univerzály začal vyrábět a pajcovat každej rejžák, co má v prdeli díru.
Ale neplést s podobně značenými Fairchildy. Ty mají v rohu typický F.
judeware

#9 Příspěvek od judeware »

No tak to jsem se ve sklizni nikdy moc nespletl, Leošu.

Protože z analogových sat. (je-li čas a chuť) brávám krom jasného a důležitého minima zpravidla i 2SC945, 2SC1815, často téžž jejich PNP protějšky, k tomu 2N3904, 2N3906 a z Amstradů SRX 2SC1740. Často jsou ty 2N se symboly např. Motoroly a NSC.

Rychlým letmým pohledem reviduju stav skladu - 2N2222, 2N2907 a řada dalších. Nec a Hitachi mám hlavně v pouzdře ála KD135.

Mám brát vážně větu, která tu kdysi na fóru zazněla, že budeme na kvalitu diskrétních součástek ještě rádi vzpomínat? :(
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Kvalitne suciastky su, len niektore sa prestavaju pouzivat a tym padom aj vyrabat. Vsetko sa presuva k SMD.
termit256

#11 Příspěvek od termit256 »

Na 2SC945 a podobne se vyprdni, tech kouupis na ebay za dvacku 100ks uplne novych.
rnbw

#12 Příspěvek od rnbw »

Tie vyberam z vrakov PC zdrojov (vselijake tie smejdy, kde horel standby zdroj).
judeware

#13 Příspěvek od judeware »

termit256 píše:Na 2SC945 a podobne se vyprdni, tech kouupis na ebay za dvacku 100ks uplne novych.

Ale takhle to nebylo myšleno. Téma jsem založil s dotazem, co všechno se hodí "zachránit" z přístrojů, které stejně z nějakého důvodu rozebírám. Viz rnbw a jeho využití součástek ze zdrojů.
sinclair

#14 Příspěvek od sinclair »

Ano, na bývalou kvalitu klasických diskrétních polovodičů budeme ještě jednou vzpomínat. Jako se už dneska vzpomíná na zlatý nezničitelný kádéčka.
Za dvacku z ebay si nekoupíš 100 slušných tranzistorů, co parametrama odpovídají DS, ale stovku suchých šušňů, co tranzistory zvenku jenom připomínaj tvarem. Už nějakou chvíli to tak je.
Kdo chce, ať s těmi za dvacku/100 klidně dělá. Já to ale považuju za hajzl.

rnbw - kde jsou?
Máš zdroj, kde lze koupit třeba originál Hitachi B649A/D669A? Ne druhovýrobu, spolehlivej originál. Sem s ním!
judeware

#15 Příspěvek od judeware »

Příkladně v pátek večer jsem se u tele vize pustil do aparátu Pace MS238. Důležitý byl jen M35010 a EEPROM. Nakonec zmizelo všechno, krom smd prvků na dolní straně a ještě zbylo toto:
-modulátor s SL5066 a SP4633
-tuner
-IO Dialog
-cinche
-MSP 3400
-Z8 mask ROM
-cívky a trafo
-napájecí zásuvka
-pojistkové kontakty
-TEA2018
a fůra klemovacích spojek.

Jsou IO modulátoru k něčemu (využitelnost v soudobé VF aplikaci)?
Ví někdo o šikovném projektu s MSP34xx, např. jako efekťák v podomácku stavěném zesilovači?
Má cenu skladovat zdrojový IO s výhledem, že by se v nějakém podomácku navrhovaném a stavěném zdroji využil?
Je to ostuda, ale netuším, z čeho jsou ty klemy - jako čistá měď dodatečně pocínovaná, na mě nepůsobí. Pokud by šly snadno vyrábět oboustranné desky v domácích podmínkách, asi bych se o klemách (do zásoby) vůbec nezmiňoval. :?:

Je jasné, že spínané zdroje v komerční elektronice převážily kvůli láci (přes svou složitější konstrukci). Ale pokud jde o spolehlivost, jednoduchost a zabranou plochu v přístroji... :?:
Mě tedy jako terno moc nepřijdou (kromě váhy, tam není sporu).

Prosím o obecně pojaté názory a odpovědi na konkrétní dotazy.
Přílohy
IMG_0247.JPG
Vzorně využitý Pace MSS238
(290.53 KiB) Staženo 115 x
Odpovědět

Zpět na „Součástky“