Vyměním Orava 219 (téměř Dajána) 4219U
Moderátor: Moderátoři
Vyměním Orava 219 (téměř Dajána) 4219U
Je v kompletním, původním stavu, osazená UHF konvertorem (instalovaným v tehdejší době). Televize je sice funkční, ale:
- obrazovka je nic-moc
- připadá mi, že má sníženou VF citlivost
- zvuk si buď nerozumí s připojeným STB (podle naladění jen šumí nebo vrčí) nebo má vadu
- instalovaný konvertor nevím jestli funguje - nevím z kterého kanálu na jaký konvertoruje.
- destička s anténími zdířkami má utržené úchyty
Televize je k vyzvednutí buď ve Dřísech, mohu ji dovézt na Prahu 10, kde pracuji, popř. do Budějovic k mým rodičům.
Zde nějaké foto:
- Přílohy
-
P1070673.JPG- (251.13 KiB) Staženo 138 x
-
P1070671.JPG- (277.64 KiB) Staženo 153 x
-
P1070670.JPG- (281.06 KiB) Staženo 144 x
-
P1070664.JPG- (275.01 KiB) Staženo 133 x
-
P1070667.JPG- (284.06 KiB) Staženo 141 x
- sambiliong
houmr píše:...elektronkovou televizi Orava 219 v kompletním, původním stavu,...
- zvuk si buď nerozumí s připojeným STB (podle naladění jen šumí nebo vrčí) nebo má vadu...
S tím zvukem je to jednoduché - jestli nemáš modulátor s výstupem zvuku na 6,5 MHz, tedy v normě D/K, pak ti zvuk opravdu nepůjde. Do těch televizí se vestavovaly konvertory 5,5/6,5 MHz, ale moc se to samozřejmě neinzerovalo.
Až od modelu Orava 230 už mají všechny TVP z Tesly v základní výbavě obě zvukové normy.
Tenhle kousek skutečně kmitající směšovač nemá, s těmi jsem se hojně potkával ještě jako kluk, když jsem v Budějovicích, kde příjem ORF byl standartem, dokonce podporovaným v STA. Obvykle tam byl přibastlen ten komerčně vyráběný modul s OC170, ale zrovna shodou okolností také v jedné Dajáně jsem tenkrát našel z tohoto důvodu na straně spojů přibastlenou další EF80. Narozdíl od "automaticky" pracujícího modulu tohle se muselo zapínat a vypínat přes tlačítko UHF. Pokud bylo zapnuté, české programy "vrčely"...
No a v normě I je to zvlášť u dvounormových televizí sázka - sice je hlavní nosná na 5,5 MHz, ale pomocná na 6 MHz. To se pak detektoru těžko rozhoduje...
Jde to obejít externím modulátorem vykanibaleným ze starého videa, ten vysílal nosnou zvuku jen jednu.
Viz základní schema STB, tento je jen SAT, je i TV/SAT (CN4 vlevo nahoře).
Dále, ten UHF konvertor byl pro Prahu pevně naladěn na K24 ( tehdy 2.program)
- Přílohy
-
orton.gif- Schema 4100
- (219.22 KiB) Staženo 137 x
warp píše:Dále, ten UHF konvertor byl pro Prahu pevně naladěn na K24 ( tehdy 2.program)
A na jaký kanál býval konvertorován?
A když už se tak bavíme - předpokládám, že stále platí pro klasické analogové televize to, že díky konfliktu části II. televizního pásma s rádiovou CCIR se při přelaďování narazí na "pruhované" zrnění s mnoha rádii pohromadě ve zvuku (pochopitelně s anténou)...