Tesla AZK401, nakmitávání

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

Tesla AZK401, nakmitávání

#1 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tento zesilovač se za určitých podmínek rozkmitává na frekvenci cca 1 Hz. Byly vadné elyty v napájení předzesilovacích stupňů, vyměnil jsem je, je to lepší, ale občas to zakmitne i teď. Dělá to hlavně pokud se na vstup dostane brum, třeba od špatně stíněného mikrofonu. Brum nemusí být nijak silný. Svitky jsou všechny vyměněné, napětí na lampách OK, odbručovače seřízené. Zesilovač je v původním stavu, žádný přebastl. Nesetkali jste se s tím?
sinclair

#2 Příspěvek od sinclair »

To víš, že setkali.
Byla vyčerpaná katoda GZ34. Po montáži soklu zespoda a výměně za ruskou 5C4S vše v pořádku, na zátěži 250R nezkreslené napětí 110V.
Samozřejmě lze bez jakýchkoli úprav vyměnit za tentýž typ, nebo americký originál.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Lukas-Peca »

Tak to by mě tedy nenapadlo, na měřáku se tváří OK a jmenovitý výkon ten zesilovač dá. Jaké výroby byly GZ34 osazované v továrně? V tom mém zesíku byly nabastlené diody, dal jsem tam GZ34 Philips, co jsem od kohosi dostal, jinak jsem na tuhle lampu nikdy nenarazil. 5C4S se tam nevejdou, mám i nějaké novější provedení s menší válcovou baňkou, ale i to je asi o 5 mm příliš vysoké.
AZK401

#4 Příspěvek od AZK401 »

Mám stejný problém, ale špatnou GZ34 to být nemůže. Mám tam totiž nabastlené diody.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Způsobovaly to anodové elyty, měly zvýšené ESR.
AZK401

#6 Příspěvek od AZK401 »

Děkuju, zkusím to.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“