Tesla 420U Trio.

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hifista

#46 Příspěvek od Hifista »

Mám za to, že důvodem výroby univerzálů nebyla možnost použití na ss síť (protože taková se zde už dávno nepoužívala), ale spíše šlo o úsporu síťového trafa.
sinclair

#47 Příspěvek od sinclair »

Samozřejmě, že byla. Proto se jim taky říká univerzály. Ne kvůli přepínání 120/220, to měl v té době kdejakej střep, ale kvůli možnosti pracovat na ss sítích. Nezapomeň, že Tesla i vyvážela a jednu dobu opravdu hodně.
Mám dojem, že kvůli zachování výkonu na sítích 120V se do vývozních aparátů montovaly zdvojovače /dvě UY1N/ a stejnosměrných sítí byla ve světě kopa. Byly pár let po válce přednější věci, než překopávat sítě. Docela dost lidí nemělo kde bydlet a co žrát.
elektrosvit

#48 Příspěvek od elektrosvit »

Ale to platilo v období konce 40. a začátku 50. let. Kdežto Trio, které má Hifista na mysli, bylo vyráběno někdy v roce 1957. Takže buď kvůli vývozu, nebo opravdu kvůli snaze ušetřit.
Peterseal

#49 Příspěvek od Peterseal »

Cela ta rada "univerzalov" bola najlacnejsia rada radii v tej dobbe. Absencia sietoveho trafa, skrinka z bakelitu atd. Myslim ze tam bola snaha usetrit.
Ved aj mnohe TV nemali sietove trafo, anodove napatia cez zrazacie odpory a elektronky seriovo zhavene...
xsc

#50 Příspěvek od xsc »

TV neměly síťové trafo až do půlky 70. let, než se ve většině obvodů objevily tranzistory. Jenže tam se to vyplatilo, elektronek bylo hodně a v sérii jejich žhavení potřebovalo 180, později 150V, což bylo OK stejně jako Ub po usměrnění okolo 300V naprázdno. Také se u nich neřešilo přepínání na 110V. Ovšem u rádia s 5 elektronkama bylo 220V strašně moc, to by chtělo elektronky se žhavícím proudem pod 100mA, aby to vyšlo. Trio je extrém, to zapojení je navržené na 110V a při napájení z 220V je tam extrémní ztráta (vzhledem k samotné spotřebě rádia) na srážecích odporech. Takže to opravdu vypadá primárně na exportní verzi.
MH111
Kontaktovat uživatele:

#51 Příspěvek od MH111 »

Trio hraje, odběr sedí, jen trochu vrčí. I při stažené hlasitosti.
Výhřevné tedy je, ale citlivé úžasně. Chytal jsem čistě dvojku na metr drátu a stanice hrála i když drát vypadl. To Stereodirigent, ke kterému jsem se teď dostal, je tupý jak motyka.
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“