jak otestovat servomotor s brzdou

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Kostitras777

jak otestovat servomotor s brzdou

#1 Příspěvek od Kostitras777 »

ahoj. mám tu odpojený motor SIEMENS BRUSHLESS SERVO MOTOR 1FT6062-1AF71-4AH1 s brzdou.

potřebuji otestovat jeho funkčnost. hřídel se teď netočí.

co mám změřit nebo co kam připojit? díky

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
termit256

#2 Příspěvek od termit256 »

Aby se hridel tocila musis pustit napeti do brzdy.
K otestovani potrebujes servodriver (frekvencni menic) a musis umet nastavit parametry motoru, enkoderu apod. coz v pripade serva neni uplne jednoduche.
Kostitras777

#3 Příspěvek od Kostitras777 »

já bych zvládnul jen pustit nejaké napětí do těch černých přívodních kabelů. možná by to povolilo brzdu, ale tím to asi hasne co? nebo musí se alespon roztočit?

servodriver tu mám v mašině a nehodlám ho nějak přenastavovat.
termit256

#4 Příspěvek od termit256 »

Tak zalezi co myslis tim "otestovat".
Jestli jen to ze nejsou zadrena loziska, pust 24V do brzdy a melo by s tim jit tocit rucne. Na vsechno ostatni potrebujes menic.
vrky

#5 Příspěvek od vrky »

Ty černé vodiče jsou silové. Brzda je podle štítku 24V/17W. Myslíš že je motor v háji? Servodriver je k chytrý že nedovolí zničení mototru, pokud někdo nenastavil nesmyslné parametry.
SMITH

#6 Příspěvek od SMITH »

Tak tak , jedimé o sa sním dá spraviť , je odbrzdiť brzdu a skusiť či nerachotia ložiská . Všetko ostatné len pomocou meniča . ( Teda je ešte možne merať či nemajú vinutia prieraz na zem )
:-) Nikdy neříkejte, že něco nejde, protože vždy se najde blbec, který neví, že to nejde, a udělá to ! :-)
Úspěch je špatný učitel. Kvůli němu si chytří lidé myslí, že nemohou prohrát. (Bill Gates)
Kostitras777

#7 Příspěvek od Kostitras777 »

vynuti jsou ve zktratu vuci sobe. (cerne vodice)
vuci zemi nejsou probitý.
motor byl vyndán ze soustruhu a nikdy sem ho nevidel v chodu. chci ho prodat, tak aby mi ho nechtel kupec vratit. myslim, že by měl být v pořádku. jak poznám kde jsou kontakty brzdy?
masar

#8 Příspěvek od masar »

Bez měniče lze změřit ohmmetrem, zda silové vodiče (vinutí) motoru nemají svod na kostru - i 100kΩ je problém. Dále je možné ověřit funkci brzdy přivedením 24V= a pak lze ověřit zda se hřídelí dá volně otáčet rukou a také lze postupným zkratováním silových vodičů (fází) ověřit jejich funkčnost: zkratované fáze zabraňují (brzdí) otáčení hřídele. Kdysi jsem se sám podivoval nad tím, jak zcela zkratované silové vinutí motoru odolávalo veškerému úsilí překonat rukou mechanický odpor hřídele, jakoby vzorec U=Blv platil až do v=0. Možná to překvapí i tebe.
:wink:
Přílohy
konektory.png
(73.54 KiB) Staženo 231 x
Naposledy upravil(a) masar dne 21 úno 2018, 10:36, celkem upraveno 1 x.
rezis

#9 Příspěvek od rezis »

Tak nesmrtelné tyto motory úplně nejsou. Odchází tam enkodéry. Stačí výpadek jednoho kroku a servoměnič stojí. Dále nám na některých odcházely SEW brzdy. Ale to prý byla jakási vadná série. Bez servoměniče a šíleného nastavení je to celkem nepoužitelné. A i tak nevím nač by se to doma hodilo. Jedině jako generátor na nějakou malou elektrárnu neboť ty magnety uvnitř jsou fakt špičkové.
Internet - metla lidstva
Kostitras777

#10 Příspěvek od Kostitras777 »

díky. nejmenší odpor vynutí vůči zemi sem naměřil asi 250K ohm.

otázka zní kam 24VDC na rozpojení brzdy připojit? mám tento 17 kolíkový konektor.
Obrázek Obrázek
masar

#11 Příspěvek od masar »

To musíš připojit do silového konektoru na piny BD1+ a BD2-.
Obrázek jsem dal výše. :wink:
vrky

#12 Příspěvek od vrky »

Setkal jsem se s tímto motorem ale bez brzdy. Motor se nechtěl hnout, servodriver nehlásil žádnou chybu. Ve stroji byly dva pohony spojené s kovovými válci na kterých bylo namotáno cca 3km látky široké cca 180cm. Vždy jeden motor táhl a druhý brzdil aby byla látka napnutá. Látka procházela vodní lázní. Stalo se že servodriver hlásil přetížení (nemohl utáhnout druhý válec). Po proměření se zjistilo že jsou v tom zabržděném servodriveru v háji výkonové polovodiče a jde to do šlusu, proto to ten druhý nemůže utáhnout a hlásí poruchu. Škoda prodávat servo samostatně, prodej to i s driverem. Soustruh bude taky na prodej?
Kostitras777

#13 Příspěvek od Kostitras777 »

nojo. už vidim. přehlidnul sem to. diky.

brzda funguje :-)

víc asi nevyzkoušim. snad motor bude soudruhovi v rusku fungovat :-)
Kostitras777

#14 Příspěvek od Kostitras777 »

vrky píše:Setkal jsem se s tímto motorem ale bez brzdy. Motor se nechtěl hnout, servodriver nehlásil žádnou chybu. Ve stroji byly dva pohony spojené s kovovými válci na kterých bylo namotáno cca 3km látky široké cca 180cm. Vždy jeden motor táhl a druhý brzdil aby byla látka napnutá. Látka procházela vodní lázní. Stalo se že servodriver hlásil přetížení (nemohl utáhnout druhý válec). Po proměření se zjistilo že jsou v tom zabržděném servodriveru v háji výkonové polovodiče a jde to do šlusu, proto to ten druhý nemůže utáhnout a hlásí poruchu. Škoda prodávat servo samostatně, prodej to i s driverem. Soustruh bude taky na prodej?

mám ještě jeden stejnej motor bez brzdy na prodej.
driver nemám. koupil sem soustruh gildemeister a tyto motory nevyužiju. mašinu sem vykuchal a dal tam čínskej system Adtech, kterej přišel s motorama i driverem.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“